Ιερώνυμος για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Υπέρ της ελευθερίας του ατόμου, αλλά να μην αλλάξει η σύνθεση της κοινωνίας
NewsroomΓια το νέο επεισόδιο οπαδικής βίας και τον τραυματισμό του αστυνομικού, το έργο της Εκκλησίας τα τελευταία 15χρόνια, το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία αλλά και για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.
«Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας», είναι το μήνυμα που έστειλε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που αναμένεται να φέρει το προσκήνιο η κυβέρνηση.
Για την οπαδική βία
Αρχικά, ο Αρχιεπίσκοπος με αφορμή τα επεισόδια στου Ρέντη και τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού ανέφερε:
«Πρέπει να πάμε πάνω στο πρόβλημα και να το λύσουμε. Θα ακολουθήσουν και χειρότερα πράγματα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε την Παιδεία μας. Πηγαίνετε σήμερα σε ένα σχολείο και ρωτήστε τα παιδιά ποιος ήταν ο Κολοκοτρώνης… Απογύμνωσαν τα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τονίζοντας πως: «Δεν πετύχαμε να φέρουμε τους νέους στην Εκκλησία».
Αναφερόμενος στο έργο της Εκκλησίας είπε: «Δεν κατάλαβα πότε πέρασαν 15 χρόνια. Έχουν γίνει τόσα πολλά», προσθέτοντας: «Είναι πράγματα που πήγαν καλά, είναι άλλα που είναι στάσιμα και άλλα που δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμη», συμπλήρωσε «πρέπει να γίνονται πράξεις για τον λαό».
Φροντίδα ηλικιωμένων και στήριξη των νέων
Για το θέμα των ηλικιωμένων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε: «Οφείλουμε να φροντίζουμε τους ηλικιωμένους, το θέμα αυτό είναι μεγάλο θέμα σήμερα. Οι ηλικιωμένοι είναι οι γονείς μας. Τους αγαπάμε και όταν εργαζόμαστε πρέπει κάποιος να τους φροντίσει». «Δεν έχει ρόλο η Εκκλησία να απολογείται στον καθένα», σημείωσε.
Αναφορικά με τη στήριξη στους νέους της κοινωνίας μας είπε πως «θα προτείνω στη Σύνοδο τη συνεργασία Εκκλησίας και κράτους, ώστε να δοθούν εκτάσεις της Εκκλησίας προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές και να στεγαστούν νέοι φοιτητές με βάση κριτήρια οικογενειακής κατάστασης».
«Ένα παιδί που θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες τι δικαιώματα θα έχει;»
Σχετικά με το ζήτημα του νομοσχεδίου προς ψήφιση που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την τεκνοθεσία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε πως «η Εκκλησία δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση για το ζήτημα αυτό. Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας», τονίζοντας πως «ένα παιδί που θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες τι δικαιώματα θα έχει;»
«Έβγαλα νέα ταυτότητα»
Για τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από ιερείς και μέλη της Εκκλησίας για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά πως «εγώ έχω βγάλει νέα ταυτότητα», τονίζοντας πως «και μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν ομάδες με πιο στενά μυαλά, όμως όποιος δεν επιθυμεί να βρίσκεται σε αυτή την μεγάλη οικογένεια μπορεί να αποχωρήσει».
«Είχα πει στον πατέρα Αντώνιο πως δει είναι σωστή η πορεία του»
Αναφορικά με την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου και στον πατέρα Αντώνιο, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχολίασε πως είχε πει στον πατέρα Αντώνιο ότι «δεν είναι σωστή η πορεία του», πριν γίνουν οι καταγγελίες σε βάρος του.
Ωστόσο όπως είπε αναμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Είναι παιδί μου, δεν μπορώ να τον καταδικάσω», τόνισε .
Πώς σχολιάζει την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα
Τέλος, χαρακτήρισε ως επαινετή την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα και την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως υπογράμμισε πως «δεν είμαι αφελής και φοβάμαι μήπως πίσω υπάρχει κάποια άλλη σκοπιμότητα από πλευράς Τουρκίας και μας επιβληθεί κάτι που δεν θέλουμε».
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής