Ελλάδα|28.03.2019 18:00

Φλώρινα: Βόλτα στην πόλη κάνουν λύκοι

Μαρία Ριτζαλέου

Βόλτα στη Φλώρινα βγήκε μια… παρέα λύκων, τρομοκρατώντας τους κατοίκους της περιοχής που διασχίζει η οδός 7 Νοεμβρίου.

Αρχικά εμφανίστηκαν 4 λύκοι αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής και άλλοι 4 -πιθανόν οι ίδιοι- το βράδυ της Τετάρτης, ενώ ένας κάτοικος βιντεοσκόπησε τη… βόλτα τους.

«Το πιο πιθανό είναι να κατέβηκαν χαμηλά, επειδή αναζητούν τροφή. Οι κάμερες που τοποθετήσαμε στο πλαίσιο του προγράμματος Life στον κάμπο της Φλώρινας έδειξαν ότι υπάρχουν σημεία που είναι σαν... χωματερές πτωμάτων αγελάδων. Δεν αποκλείεται η μυρωδιά να προσέλκυσε τους λύκους, οι οποίοι βρήκαν εκεί εύκολη τροφή και έτσι έφτασαν μέχρι την πόλη», δήλωσε στο Έθνος, ο βιολόγος, συνεργάτης της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Γιώργος Ηλιόπουλος που ασχολείται με τον λύκο εδώ και χρόνια.

Ήδη έχει ενημερωθεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η δασάρχης Φλώρινας, καθώς η διπλή αυτή εμφάνιση προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους.

Αν και οι επιστήμονες καθησυχάζουν τους πολίτες, καθώς ο λύκος δεν επιτίθεται στους ανθρώπους -έχει αναφερθεί μόνο μια επίθεση, τον Ιούλιο του 2017 στο Μακροχώρι Κορεστίων Καστοριάς, σε ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο-  εφιστούν την προσοχή, καθώς ο λύκος δεν είναι δεκτικός σε οποιαδήποτε κίνηση προσέγγισης.

«Η αρκούδα πλησιάζει πιο συχνά σε κατοικημένες περιοχές από ότι ο λύκος. Εκτιμούμε ότι οι συγκεκριμένοι λύκοι έψαχναν για φαγητό, ίσως πλησίασαν σε περιοχές όπου λειτουργούν σφαγεία ή σημεία όπου έχουν αφεθεί νεκρά ζώα. Μια άλλη υπόθεση είναι πως πρόκειται για κάποια αδύναμα άτομα που εκδιώχθηκαν από πιο δυνατά μέλη μιας αγέλης», αναφέρει ο Πάνος Στεφάνου από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

Ο κάτοικος που βιντεοσκόπησε τους 4 λύκους το βράδυ της Κυριακής στην πόλη της Φλώρινας, υποστήριξε πως συνάντησε έναν ακόμη στον δρόμο, αναχωρώντας από το χωριό Βεύη. Η περιοχή εκείνη είναι δασική και υπάρχουν λύκοι, όπως έχουν καταγράψει οι επιστήμονες.

Αυτό που συνιστούν οι ειδικοί είναι πως οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να αφήνουν εκτεθειμένα τα κουφάρια των ζώων. Όταν χάνουν αγελάδες, σκυλιά, ή άλλα μεγάλα ζώα, να ενημερώνουν τις αρχές και να επιλέγουν την υγειονομική τους ταφή, γιατί η έκθεση πτωμάτων προσελκύει άγρια ζώα.

Η πολύχρονη έρευνα του κ. Ηλιόπουλου δείχνει πως ο πληθυσμός του λύκου βρίσκεται σε καλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια και πλέον το είδος συναντάται από τον Έβρο ως την Αττική. Συνολικά εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 1.000-1.2000 άτομα σε όλη τη χώρα -είτε σε αγέλες, είτε μοναχικοί λύκοι-, ενώ η τηλεμετρία έδειξε ότι οι λύκοι μετακινούνται και καλύπτουν μια απόσταση 50-100 χιλιομέτρων.

Οι λύκοι συνηθίζουν να ζουν σε αγέλες 5-8 ατόμων. Σπανιότερα οι αγέλες είναι μεγαλύτερες, ενώ μία φορά, στον Χώρο Τροφοληψίας Πτωματοφάγων Αρπακτικών των γυπών στο Δάσος της Δαδιάς Έβρου, το 1996, (πριν την τοποθέτηση περίφραξης) εντοπίστηκε αγέλη 15 λύκων.

Οι λύκοι διαβιούν σε δασικές εκτάσεις και απομονωμένες περιοχές, μακριά από την ανθρώπινη παρουσία και έχουν εντοπιστεί σε όλη την ηπειρωτική χώρα, πλην της Πελοποννήσου, όπου εξαφανίστηκαν την δεκαετία του 1950, καθώς αποτελούσαν απομονωμένο υπο-πληθυσμό σε σχέση με τον υπόλοιπο βαλκανικό πληθυσμό.

Και στις δύο περιπτώσεις οι λύκοι εμφανίστηκαν στη Φλώρινα νυχτερινές ώρες, οι επιστήμονες πάντως αναφέρουν ότι την ημέρα -επειδή υπάρχει κίνηση και θόρυβος- τα άγρια ζώα αποφεύγουν τις κατοικημένες περιοχές. Και πολύ σπάνια επιτίθενται σε ανθρώπους. Στην Ευρώπη όπου υπάρχουν περισσότεροι από 12.000 λύκοι και στη Βόρεια Αμερική όπου εκτιμάται ότι διαβιούν κοντά στις 5.000, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, έχουν αναφερθεί ελάχιστα περιστατικά επιθέσεων.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που ενδεχομένως να απασχολήσει και τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια είναι ο υβριδισμός λύκου-σκύλου. Στη Φλώρινα όπου υπάρχουν περιοχές με αφημένα πτώματα, έχει παρατηρηθεί ταυτόχρονη παρουσία λύκων και σκύλων. Την περίοδο του ζευγαρώματος δεν αποκλείεται το ζευγάρωμα αρσενικού λύκου με θηλυκό σκύλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως τα ζώα που γεννιούνται δεν επιβιώνουν πολύ. Έχει ωστόσο παρατηρηθεί ότι τα υβρίδια λύκου-σκύλου σε κατάσταση αιχμαλωσίας, παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιθετικότητα και έχουν περισσότερο απρόβλεπτη συμπεριφορά προς τους ανθρώπους.

Φλώριναλύκοι