Ελλάδα|03.01.2024 07:21

Βασίλης Καρράς: Προσέφερε τρία κειμήλια σε αγαπημένο του μουσείο - Το άγνωστο ιδιόχειρο σημείωμα πέντε λέξεων που έγραψε

Κώστας Ασημακόπουλος

Μία ανθρώπινη στιγμή του Βασίλη Καρρά σε ένα από τα πέρασμα του από την Αλόννησο αποκάλυψε ο ιδρυτής του μουσείου του νησιού για να τιμήσει την προσφορά του στα καλλιτεχνικά δρώμενα αλλά και τη μνήμη του ως καλού φίλου και πατριώτη. Ο Κώστας Μαυρίκης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και παραμονή της ονομαστικής εορτής του λαϊκού τραγουδιστή όσο ήταν εν ζωή, έκανε μία ανάρτηση στο facebook για να τιμήσει την προσφορά του Βασίλη Καρρά προς την ιστορία του νησιού.

«Το είχα χρέος προς τη μνήμη του Βασίλη Καρρά διότι μας είχε συγκινήσει με το ενδιαφέρον του να ενισχύσει το μουσείο μας. Δεν ήθελε να αποκαλύψουμε τίποτα όσο ήταν εν ζωή και αυτό το εκτιμήσαμε ακόμα περισσότερο. Τώρα όμως το έχουμε χρέος. Πρέπει να ξέρουν οι Αλοννησιώτες και όλος ο κόσμος ποιος μας βοήθησε για να αποκτήσει το μουσείο μας τρία σπάνια κειμήλια», είπε στο ethnos.gr ο Κώστας Μαυρίκης.

Ποια ήταν τα κειμήλια;

Τι πραγματικά είχε συμβεί και ποια ήταν τα τρία πολύτιμα κειμήλια που θεωρούνται μοναδικά σε όλο το βόρειο Αιγαίο;

Σύμφωνα με τον Κώστα Μαυρίκη από τριετία είχαν βρεθεί τρία σπάνια καρυοφύλλια από την εποχή της Επανάστασης του 1821 τα οποία σύμφωνα με ειδικούς εκτιμητές από τα χειροποίητα σκαλίσματα τους είχαν στοιχεία που βεβαίωναν την προέλευση τους από νησιά του βορείου Αιγαίου και πιθανότατα της Αλοννήσου.

Σπάνια καρυοφύλλια

Τα καρυοφύλλια βρέθηκαν στην κατοχή γνωστού συλλέκτη που εδρεύει στην Σκιάθο. Μετά την εκτίμηση και τη συμφωνία του αντιτίμου ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Αλοννήσου ξεκίνησε εκστρατεία αλλά και έρανο για να συγκεντρώσει χρήματα για το ποσό που απαιτούνταν για την αγορά τους. Κάπου εκεί έγινε η συνάντηση με τον Βασίλη Καρρά ο οποίος μάλιστα είχε και ο ίδιος αδυναμία στη συλλογή σπάνιων αντικειμένων καθώς είχε δημιουργήσει λαογραφικό μουσείο στο κτήμα του.

Η συνάντηση στη Στενή Βάλα

«Τον Ιούλιο του 2021 ένα πολυτελές σκάφος γνωστού φίλου επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μανιταριών έδεσε στη Στενή Βάλα. Μεταξύ των επιβατών ήταν και ο Βασίλης Καρράς ο οποίος έρχονταν συχνά πυκνά στο νησί μας και είχαμε αναπτύξει προσωπική φιλία», θυμάται ο Κώστας Μαυρίκης.΄

«Ο όρος ήταν να μην αποκαλυφθεί»

«Πάντα έδειχνε ενδιαφέρον ο Βασίλης Καρράς για το νησί μας, αλλά είχαμε έρθει πιο κοντά διότι θαύμαζε το εγχείρημα μας με το μουσείο της Αλοννήσου. Μου έλεγε για τη δική του προσπάθεια, ένα λαογραφικό μουσείο που έχει φτιάξει στο κτήμα του. Μου έλεγε το πόσο δύσκολο ήταν να βρει σπάνια αντικείμενα αξίας για το μουσείο του. Μας θαύμαζε εδώ επειδή όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Αλοννήσου και κάθε οικογένεια έχει προσφέρει από κάτι στο μουσείο. Έτσι μου είπε πως θέλει να κάνει κι εκείνος μία προσφορά για το μουσείο μας με τον όρο να μην αποκαλυφθεί η προσφορά του».

«Ο Καρράς πάνω απ΄ όλα αγαπήθηκε ως άνθρωπος»

«Του είπα για την προσπάθεια που κάναμε τότε για να αποκτήσουμε τα τρία σπάνια όπλα από την περίοδο της Επανάστασης. Του είπα πως οι Φίλοι του Μουσείου Αλοννήσου έχουν μαζέψει ένα σημαντικό πόσο και αμέσως εκείνος μου είπε πως θα δώσει τα υπόλοιπα για να κλείσει το θέμα και να αγοραστούν άμεσα όπως και έγινε. Ο Καρράς ήταν λαϊκός άνθρωπος και πολύ πατριώτης. Ο κόσμος τα ήξερε αυτά για αυτό και τον λάτρεψε. Δεν τον λάτρεψε μόνο επειδή ήταν καλός τραγουδιστής. Πάνω απ΄ όλα ο Καρράς αγαπήθηκε ως άνθρωπος».

Η αφιέρωση των πέντε λέξεων

«Αυθόρμητα όμως κι εγώ του ζήτησα μία αφιέρωση. Γέλασε τότε και πραγματικά στο πόδι μου έγραψε κυριολεκτικά πέντε λέξεις σε ένα σημειωματάριο που είχα μπροστά μου. Το φύλαξα αυτό το σημείωμα. Σήμερα έχω χρέος να δημοσιεύσω καθώς αποτελεί και αυτό ένα κειμήλιο για το μουσείο μας και το νησί μας. Είμαστε περήφανοι για αυτό. Θα θυμόμαστε και θα τιμούμε τον Βασίλη Καρρά ως έναν κορυφαίο λαϊκό τραγουδιστή μα πάνω απ΄ όλα ως έναν απλό δικό μας άνθρωπο. Θα έχουμε το σημείωμα στο μουσείο όπως και τη μνήμη του για πάντα στην καρδιά μας», είπε στο ethnos.gr ο Κώστας Μαυρίκης.

Βασίλης ΚαρράςμουσείοΕπανάσταση 1821Κώστας ΜαυρίκηςΑλόννησος