Μια πρόσφυγας που μαγειρεύει για όλους αυτούς που δεν έχουν σπίτι (pics)
Βάσω ΑσμανίδουΗ Μαχμούμπεχ Ταβακόλι ήρθε στην Ελλάδα από το Ιράν το 2015. Ταξίδεψε με βάρκα μαζί με άλλους 40 πρόσφυγες. «Κινδύνεψα. Η βάρκα βυθίστηκε. Έτρεξε το Λιμενικό να μας σώσει», περιγράφει η ίδια στο ethnos.gr. Έμεινε τουλάχιστον μία εβδομάδα στη Μυτιλήνη και από εκεί έφτασε στην πλατεία Βικτωρίας, μαζί με πολλούς ακόμη πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, που έψαχναν μια καλύτερη ζωή. «Τα πόδια μου ήταν χτυπημένα. Σχεδόν δεν μπορούσα να περπατήσω. Ήμουν άστεγη, έμενα στον δρόμο μαζί με τον σύζυγό μου, με τον οποίο έφυγα από το Ιράν. Ευτυχώς, με βοήθησαν κάποιοι εθελοντές που βρίσκονταν στην Ελλάδα και τώρα μπορώ να πατήσω στα πόδια μου», σημειώνει η 33χρονη, πλέον, Μαχμούμπεχ. Και τονίζει πως ο λόγος που μαγειρεύει για τους άστεγους είναι ότι θέλει να προσφέρει στους ανήμπορους, επειδή κάποτε και η ίδια ήταν στη θέση τους.
Τα γεύματα για άπορους
Ο χρόνος της είναι περιορισμένος. Καθημερινά παρακολουθεί μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας στο δίκτυο Μεταναστριών «Μέλισσα». Παράλληλα εργάζεται σε ένα καταφύγιο για ασυνόδευτους πρόσφυγες. Επίσης, παρακολουθεί μαθήματα θεάτρου και διαβάζει την ιστορία της Ελλάδας. «Αγαπάω την Ελλάδα. Νιώθω τη χώρα σας σαν πατρίδα μου. Οι Έλληνες με βοήθησαν και με έσωσαν. Δεν θέλω να φύγω από την Ελλάδα. Εδώ μου αρέσει η ζωή μου και είμαι ευτυχισμένη», λέει η Μαχμούμπεχ.
«Αγαπάω την Ελλάδα. Νιώθω τη χώρα σας σαν πατρίδα μου. Οι Έλληνες με βοήθησαν και με έσωσαν»
Γι' αυτό και κάθε Σάββατο ξεκλέβει λίγο από τον ελάχιστο προσωπικό της χρόνο και μαγειρεύει για τους άστεγους του κέντρου της Αθήνας. Ετοιμάζει το φαγητό στο σπίτι της και βγαίνει στους δρόμους -από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας έως την Αχαρνών και την πλατεία Μοναστηρακίου- και προσφέρει μερίδες στους άστεγους του κέντρου της πρωτεύουσας. «Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ένα πιάτο φαγητό. Όπως εμένα με βοήθησαν, έτσι θέλω να βοηθήσω και εγώ και δεν θα σταματήσω να μαγειρεύω για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά και το σπίτι τους», λέει η Μαχμούμπεχ. Και προσθέτει: «Δεν με νοιάζει πόσες ώρες θα χρειαστεί να κάτσω στην κουζίνα και να μαγειρέψω. Μου αρκεί που μπορώ να τους βοηθάω».
«Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ένα πιάτο φαγητό. Όπως εμένα με βοήθησαν, έτσι θέλω να βοηθήσω και εγώ»
Το κόστος για το φαγητό των περίπου 50 μερίδων κάποιες φορές, όπως λέει, το πληρώνει μόνη της ενώ κάποιες άλλες, τη βοηθούν οι εθελοντικές οργανώσεις, που την έσωσαν από τον δρόμο.
«Στο Ιράν κινδύνευα για την ζωή μου»
«Στο Ιράν κινδύνευα. Φοβόμουν για τη ζωή μου», περιγράφει η 33χρονη και γι' αυτό αποφάσισε να μεταναστεύσει. Η Ιρανή, όπως λέει στο ethnos.gr, εγκατέλειψε μαζί με τον άντρα της την πατρίδα της και έφτασε στη χώρα μας τον χειμώνα του 2015. Όπως χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες, συνάντησε ατελείωτες δυσκολίες μέχρι να φτάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τον πρώτο καιρό διέμενε στην πλατεία Βικτωρίας. Μια ομάδα εθελοντών της τοπικής εκκλησίας, που διοργάνωνε καθημερινά γεύματα για όσους διέμεναν στην πλατεία, φρόντιζε για τη διατροφή της. Τότε αποφάσισε να βοηθήσει τους αστέγους. «Δυστυχώς, δεν μπορώ να πάω στην πατρίδα μου. Δεν μπορώ να δω τους δικούς μου ανθρώπους. Αλλά εδώ νιώθω σαν στο σπίτι μου και γι' αυτό εγώ και ο άντρας μου, ο οποίος εργάζεται στην Ελλάδα, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να βοηθάμε», καταλήγει η 33χρονη.
- Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
- Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
- Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
- Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής