Ελλάδα|15.01.2024 16:08

«Στις Βρυξέλλες είμαι μπαμπάς, στην Ελλάδα είμαι άγνωστος για τα παιδιά μου» - Γονέας που ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα μιλά στο OPEN για τη νομοθεσία

Newsroom

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια ΛΟΑΤΚΙ οικογένεια στην Ελλάδα και οι σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στη νομοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια σε σύγκριση με το Βέλγιο, όπου διαμένει με τον σύντροφό και τα παιδιά του, μίλησε στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος ο Ανθής Σταμάτης, οικονομολόγος.

«Περνώντας τα ελληνικά σύνορα χάνουμε κάθε νομική σχέση που έχουμε με τα παιδιά μας»

Ο κ. Σταμάτης έχει αποκτήσει στον Καναδά δύο παιδιά 3,5 και 2 ετών μέσω παρένθετης μητέρας. «Είμαστε εδώ στο Βέλγιο μια νόμιμη τετραμελής οικογένεια. Περνώντας τα ελληνικά σύνορα χάνουμε κάθε νομική σχέση που έχουμε με τα παιδιά μας. Στην Ελλάδα δεν αναγνωρισμένο κανέναν από τους δύο γονείς γιατί το πιστοποιητικό γέννησής τους έχει σαν γονείς δύο άνδρες. Το οποίο δεν είναι σύννομο με την ελληνική έννομη τάξη, οπότε το ελληνικό ληξιαρχείο αρνείται να μεταγράψει αυτό το πιστοποιητικό γιατί το θεωρεί άκυρο. Οπότε έχουμε το εξής παράδοξο. Εγώ είμαι Έλληνας πολίτης και τα παιδιά μου δεν είναι Έλληνες πολίτες. Αρνούνται να τους δώσουν την ελληνική ιθαγένεια. Όταν είμαστε στην Ελλάδα το ποιος ασκεί την γονική μέριμνα στα παιδιά μας είναι τελείως ασαφές. Αν χρειαστεί να πάμε σε ένα νοσοκομείο και χρειαστεί να παρθούν ιατρικές αποφάσεις, δεν έχουμε δικαίωμα να τις πάρουμε εμείς. Στις Βρυξέλλες είμαι μπαμπάς. Στην Ελλάδα είμαι άγνωστος για τα παιδιά μου».

«Αδύνατον να επιστρέψουμε στην Ελλάδα»

Επίσης, ο κ. Σταμάτης τονίζει πως σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η περιουσία του στην Ελλάδα δεν θα περάσει και στα παιδιά του εάν πεθάνει. «Αν ποτέ αποφασίζαμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, είναι αδύνατον», λέει.

Ερωτώμενος εάν το πρόβλημα της μεταβίβασης της περιουσίας λύνεται μέσω σύνταξης διαθήκης, απαντά πως «όχι. Ο πρώτος λόγος είναι ότι αν αφήσω διαθήκη θα φορολογηθεί σαν να αφήνω τα υπάρχοντά μου σε έναν τρίτο και το δεύτερο είναι πως αυτή η διαθήκη θα μπορεί να προσβληθεί από τον οποιονδήποτε από τους υπόλοιπους συγγενείς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί για το νέο νομοσχέδιο «τα παιδιά που έχουν γεννηθεί νομίμως στο εξωτερικό με παρένθετη κυοφορία θα αναγνωρίζονται στην Ελλάδα και δεν θα χάνονται από τους γονείς τους».

ομόφυλα ζευγάριαΒρυξέλλεςοικογένειαΒέλγιοΛΟΑΤΚΙειδήσεις τώρα