Ελλάδα|25.01.2024 16:33

Μαρινάκης για ομόφυλα ζευγάρια: Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Εκκλησίας, αλλά προχωρούμε μπροστά

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

«Σεβόμαστε πλήρως τις αποφάσεις της Εκκλησίας. Η εκτελεστική εξουσία εισηγείται και η νομοθετική ψηφίζει. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας και να προχωρούμε μπροστά».

Τα παραπάνω απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε ερώτηση του ethnos.gr για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που δημιουργηθούν αντιδράσεις πολιτών σε διάφορες Μητροπόλεις, μετά την εκπεφρασμένη διαφωνία της Ιεράς Συνόδου για το νόμο που αφορά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Νωρίτερα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο εισηγήθηκε την ισότητα στον πολιτικό γάμο όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις για το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μη βάφτισης των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «πάγια άποψη της κυβέρνησης είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών, χωρίς να μας ενδιαφέρει, αν είναι πολλοί ή λίγοι. Δεν παρεμβαίνουμε σε ζητήματα της Εκκλησίας, έχουμε σχέσεις αλληλοσεβασμού. Θεωρώ ότι στο τέλος της ημέρας το θέμα αυτό δε θα μας διχάσει».

Ερωτηθείς ο Παύλος Μαρινάκης για την άρνηση του του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη να ψηφίσει το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τόνισε ότι «όποιος συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο, έχει σίγουρα αυξημένη θεσμική υποχρέωση, ωστόσο, ο κ. Βορίδης έχει διατυπώσει διαχρονικά τις απόψεις του. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα απέχει, στηρίζοντας στην ουσία την επιλογή της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τον κ. Βορίδη και ας μην προεξοφλούμε, για το πώς θα τοποθετηθεί ο κάθε υπουργός. Δεν μπορώ να ξέρω, ποιες θα είναι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού».  

«Προσχηματική η συμφωνία της αντιπολίτευσης για την επιστολική ψήφο»

Αναφερόμενος ο κ. Μαρινάκης στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, είπε ότι «η κυβέρνηση αλλάζει το τοπίο στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων. Ο νόμος αποτελεί μεγάλη και ουσιαστική κίνηση για την ενίσχυση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία και η συμμετοχή στη Δημοκρατία γίνεται πιο αντιπροσωπευτική».

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και χαρακτήρισε ως «προσχηματική» τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στο ζήτημα. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η τροπολογία για την ισχύ της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές.

«Η κυβέρνηση ξεκίνησε προσπάθεια, για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί και να μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στο διάλογο υπήρξε συναίνεση της αντιπολίτευσης και η κυβέρνηση θεώρησε ότι δεν έπρεπε να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Εξ’ αρχής υπήρξε η συναίνεση 230 βουλευτών. Η αντιπολίτευση συμφώνησε εξ’ αρχής με το νομοσχέδιο αλλά δεν της άρεσε η τροπολογία και τελικά καταψήφισε και τα δύο. Αν διαφωνούσε με την τροπολογία, θα μπορούσε να ψηφίσει το νόμο και να καταψηφίσει την τροπολογία, αλλά ούτε αυτό έκανε. Έδωσε αρχικά τη συναίνεσή της και την ήρε συνολικά».

«Ο Κασσελάκης δεν είναι αρχηγός νέου κόμματος»

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προσέφερε σπίτι του, για να μείνει η Ιωάννα Κολοβού, η οποία έχασε το δικό της μετά από πλειστηριασμό, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ίδρυσε νέο κόμμα και δεν υπήρχε λόγος να προχωρήσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού, αφού σίγουρα δε λύνονται έτσι τα προβλήματα. Το κόμμα του προϋπήρχε και ήταν στην κυβέρνηση για 4,5 χρόνια».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις αρνητικές, κατά την κυβέρνηση, ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρισκόταν στην εξουσία, στο θέμα των πλειστηριασμών, στην προστασία της πρώτης κατοικίας και στα «κόκκινα» δάνεια. «Εμείς προχωρήσαμε σε διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις και μειώσαμε τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δε νομοθετεί, μόνο για όσους τη στηρίζουν. Ακούει τα αιτήματα των αγροτών, τα αξιολογεί και προσπαθεί να τα επιλύσει. Το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε ήδη σε σειρά ενεργειών».

«Εμβληματική η μεταρρύθμιση για τα πανεπιστήμια»

Ως εμβληματική χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη μεταρρύθμιση για τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τόνισε ότι θα αποτελέσει νόμος του κράτους μέσα στο Φεβρουάριο και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει να είναι η χώρα μας η κακιά στον κόσμο, σε ό,τι αφορά το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι «υπάρχουν θλιβερές μειοψηφίες, οι οποίες γίνονται όλο και μικρότερες. Δεν είναι όλοι φοιτητές αυτοί που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Κάποιοι αντιδρούν για τα πάντα και θέλουν να μείνουμε πίσω. Το νομοσχέδιο θα περάσει, διότι είναι προς το συμφέρον φοιτητών και καθηγητών. Δίνει σημαντικό ‘’οπλοστάσιο’’ στα πανεπιστήμια. Πέρασαν οι εποχές που θεωρούσαν κάποιοι τα πανεπιστήμια ως ορμητήριά τους. Θα εφαρμόσουμε, ό,τι προβλέπει ο νόμος».

Για το θέμα της ακρίβειας, την οποία χαρακτήρισε ως «εισαγόμενη», είπε ότι «με τα μέτρα της κυβέρνησης βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και ότι ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί κατά 15%. «Κανένα μέτρο από μόνο του δε λύνει απολύτως το πρόβλημα αλλά όλα μαζί έχουν μεγάλη αξία. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Δεν έχουμε μαγικές συνταγές αλλά θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε καλύτερες και περισσότερες θέσεις εργασίας».

Αναφορικά με τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είπε ότι είναι ενθαρρυντικό το πρώτο δείγμα, ενώ για τον πόλεμο στη Γάζα ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να υποστηρίζει τις θέσεις που είχε από την αρχή. «Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στο λαό του Ισραήλ στα όσα υπέστη από την τρομοκρατική Χαμάς, την οποία διαχωρίσαμε πλήρως από τον παλαιστινιακό λαό. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προσπαθούμε να στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια».

Τέλος για την κατασκευή του  fly over στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να βάλει τα προβλήματα κάτω από το «χαλί» αλλά να παίρνει μόνιμα μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

ομόφυλα ζευγάριαΕκκλησίαπανεπιστήμιαΠαύλος ΜαρινάκηςνόμοςΣτέφανος Κασσελάκηςεπιστολική ψήφος