Ελλάδα|06.02.2024 22:35

Αγρότες: Μπλόκα και τρακτέρ στην Αθήνα τα επόμενα βήματα - «Όχι» από την κυβέρνηση σε διάλογο με κλειστούς δρόμους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Σε ένδειξη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, αγρότες από τη Νίκαια βγήκαν στην Εθνική Οδό για να την αποκλείσουν συμβολικά.

Είχε προηγηθεί η πανελλαδική σύσκεψη, όπου οι αγρότες αποφάσισαν να κλείνουν συντονισμένα με τα τρακτέρ τους, σημεία της εθνικής και τελωνεία, ενώ κάθε μπλόκο θα κάνει δράσεις και μέσα στις πόλεις. Αποφάσισαν να στείλουν τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό ζητώντας συνάντηση μαζί του, προειδοποιώντας ότι εάν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα κατέβουν με τα τρακτέρ τους στο Σύνταγμα.

Οι αγρότες ζητούν:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο,
  • 0,07 ευρώ/κιλοβατώρα στο ρεύμα,
  • επιδότηση σε εφόδια και Ζωοτροφές,
  • να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει νέα διαπραγμάτευση,
  • αποζημιώσεις στο 100%,
  • αναπλήρωση εισοδήματος στα προϊόντα
  • να μπει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Σε ξεχωριστό φάκελο θα αποσταλούν τα αιτήματα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

Από χθες πάντως ο πρωθυπουργός είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του με τους αγρότες. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το εάν αποκλείει μία συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε, «Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα».

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην παρουσίαση βιβλίου του στενού του συνεργάτη Δημήτρη Τσιόδρα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έβαλαν φραγμούς σε υπερβολικές απαιτήσεις στη διαπραγμάτευση για τη Νέα Κοινή Αγροτική Παραγωγή. «Προσωπικά έκανα αυτή τη διαπραγμάτευση. Ήταν το ΕΛΚ που κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των πράσινων και των σοσιαλιστών. Για όλα αυτά τα οποία εν πολλοίς διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες. Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή», είπε.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη, ότι η διαπραγμάτευση της Νέας ΚΑΠ είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Όντως, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει τη διαπραγμάτευση. Στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 26/7/2021 ενημερώθηκε από τον τότε υπουργό κ. Λιβανό και ενέκρινε το σύνολο της ελληνικής πρότασης για την ΚΑΠ, που αφαιρεί 240 εκατομμύρια τον χρόνο  από τις τσέπες των μικρών και μεσαίων αγροτών, μόνο από τη βασική ενίσχυση», σχολίασε η Δώρα Αυγέρη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι, «ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε στη χώρα μας σχεδόν την ίδια χρηματοδότηση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο για την ΚΑΠ, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απέτυχε να τη διαχειριστεί σωστά, δημιουργώντας τεράστιες απώλειες για τα εισοδήματα των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων» ενώ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε: «Οι αγρότες, οι φυσικοί σύμμαχοι της εργατικής τάξης, που βρίσκονται μέρες τώρα στα μπλόκα του αγώνα, έχουν δίκιο και θα νικήσουν». «O πρωθυπουργός, κατά την προσφιλή του τακτική, έχει μάθει να διχάζει τους Έλληνες και αυτό κάνει τώρα, βάζοντας την κοινωνία απέναντι στους αγρότες», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Μπλόκα σε Εθνικές οδούς και τελωνεία, συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα

Από τα τον Πλατύκαμπο Λάρισας, όπου συνεδρίαζαν τις προηγούμενες ώρες οι αγρότες, ο Άρης Κουτσιούκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN έκανε λόγο για μία «πολύωρη, με μαζική συμμετοχή» συνεδρίαση. «Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ήταν αυτό στο οποίο είχαν συμφωνήσει εξαρχής και με αυτή την πρόταση ήρθαν εκπρόσωποι από τα μπλόκα όλης της χώρας στη Νίκαια για την πανελλαδική σύσκεψη. Αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κλιμάκωση του αγώνα τους. Στον Πλατύκαμπο θα συνεδριάσουν εκ νέου, σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να αποφασίσουν την ώρα στην οποία θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης την Τετάρτη (07/02). Ο αποκλεισμός θα είναι συμβολικός αλλά μεγαλύτερης διάρκειας από τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα, έλεγαν ότι ετοιμάζουν παράλληλες δράσεις, με τις εικόνες να θυμίζουν τις κινητοποιήσεις σε Γαλλία και Γερμανία. Ανάλογες συσκέψεις θα έχουμε σε όλα τα μπλόκα, σε όλη τη χώρα. Αύριο θα στείλουν στο γραφείο του πρωθυπουργού την επιστολή με τα αιτήματά τους. Η συμμετοχή των εκπροσώπων στη συνεδρίαση ήταν σε κλίμα ενότητας. Ακούστηκαν και διαφορετικές προτάσεις για τον τρόπου του αγώνα τους, ωστόσο κατέληξαν στην απόφαση να προχωρήσουν σε συντονισμένους αποκλεισμούς εθνικών οδών και τελωνείων και έδωσαν διορία ως το βράδυ της Πέμπτης, το αργότερο ως την Παρασκευή να πάρουν απαντήσεις από τον πρωθυπουργό, διαφορετικά θα κλιμακώσουν περαιτέρω, με κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ».

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες της Χαλκιδικής

Και οι αγρότες της Χαλκιδικής, όμως, σκληραίνουν τη στάση τους. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Αναστασία Αργυριάδου από τον κόμβο των Μουδανιών, «οι αγρότες που πρώτοι άνοιξαν τον “χορό” των κινητοποιήσεων, συνεχίζουν για δέκατη ημέρα με τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής. Η εθνική οδός παρέμεινε κλειστή, από τις 6 το απόγευμα ως τις 8 το βράδυ και στα δύο ρεύματα. Μαζί τους είναι και 300 μελισσοκόμοι του νομού οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης από το αυξημένο παραγωγής. Οι αγρότες, και κυρίως οι ελαιοκαλλιεργητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω της ακαρπίας συνεδριάζουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς της εθνικής οδού για περισσότερες ώρες, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει και με τον πρωθυπουργό. Θεωρούν ότι, αν γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί υπό πίεση, με κλειστούς δρόμους. Εφόσον οι Θεσσαλοί αγρότες αποφασίσουν να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ωστόσο με λεωφορεία, καθώς η κάθοδος με τα τρακτέρ από τη Χαλκιδική, είναι πολύ δύσκολη».

Νέα μπλόκα και κλείσιμο των δρόμων στα Μάλγαρα

Από τα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης, ο Αντώνης Τσολναράς σημείωσε πως, οι επικεφαλής των αγροτών εκεί, «μεταφέρουν αυτό που αποφασίστηκε στη Νίκαια της Θεσσαλίας. Τώρα σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις των επόμενων ημερών. Αγρότες από πέντε διαφορετικές περιοχές αποδέχονται τις προτάσεις και δηλώνουν ότι θα βρεθούν στο πλευρό των συναδέλφων τους. Από αύριο θα υπάρξουν πολύωροι αποκλεισμοί στην εθνική οδό ενώ οι συζητήσεις ήδη αφορούν και την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Βασικό αντικείμενο συζήτησης είναι το πόσα άτομα θα πάρουν μέρος στη μεγάλη, πανελλαδική κινητοποίηση. Από αύριο, μάλιστα, θα έχουμε και τις πρώτες ενώσεις μπλόκων στη Μακεδονία όπου, ενδεικτικά, τα Άθυρα θα ενωθούν με τα Γιαννιτσά και θα αποφασίσουν σε ποιο κομμάτι της εθνικής οδού θα αποκλείσουν τον δρόμο».

Κυβερνητικές πηγές: Ο διάλογος δε γίνεται με τους αγρότες στα μπλόκα

Είναι πρόδηλο πως, στις τάξεις των αγροτών επικρατεί αναβρασμός. Από πλευράς της κυβέρνησης το ενδεχόμενο συνάντησης με τους αγρότες παραμένει ανοιχτό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη, «κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ποτέ ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε τον διάλογο. Άλλωστε, ήταν ο ίδιος ο οποίος πήγε στη Βόνιτσα και συνομίλησε με τους αγρότες εκεί. Όπως, όμως, υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση των αγροτών, ούτε τα αιτήματα όλων είναι τα ίδια και αυτό δυσχεραίνει τον διάλογο. Όμως, το ενδεχόμενο πλέον να έρθουν οι δύο πλευρές σε επαφή, είναι αρκετά κοντά πλέον.  (Το κλείσιμο των δρόμων) είναι “κόκκινο πανί” για την κυβέρνηση καθώς υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με κλειστούς δρόμους και αποκλεισμούς εθνικών οδών».

μπλόκαΚυριάκος Μητσοτάκηςκινητοποιήσειςαγρότεςτρακτέρειδήσεις τώρα