Ελλάδα|11.02.2024 11:00

Το ethnos.gr στους στάβλους του ιπποδρόμου: Με δάκρυα στα μάτια εργαζόμενοι ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη για το λουκέτο - Οργισμένη απάντηση στις φιλοζωικές

Κώστας Ασημακόπουλος

Το ethnos.gr βρέθηκε στους στάβλους του Ιπποδρόμου. Οι εργαζόμενοι ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το λουκέτο. Οργισμένη απάντηση στις φιλοζωικές οργανώσεις.

Θλίψη, απογοήτευση και ένα μεγάλο παράπονο κυριαρχεί στην κοινότητα των Ελληνικού Ιπποδρόμου μετά την ανακοίνωση της εταιρείας Ιπποδρομίες Α.Ε. ιδιοκτησίας ΟΠΑΠ Α.Ε. για το κλείσιμο του Ιπποδρόμου μετά από 100 χρόνια ζωής επειδή ο μέσος πληθυσμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ) ενεργών αλόγων είναι κάτω από 300 γεγονός που της επέτρεψε να καταγγείλει τη σύμβαση.

Σοκ και δάκρυα

Σοκαρισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες, οι προπονητές, οι ιπποκόμοι, οι αναβάτες αλλά και οι εργαζόμενοι αφού ουσιαστικά βγήκαν στην ανεργία. Κλαίνε καθημερινά βλέποντας να χάνεται το σπίτι τους και να μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο.  Και σα να μη φτάνει η αδιαλλαξία του ΟΠΑΠ Α.Ε. και η αδιαφορία της κυβέρνησης έχουν να αντιμετωπίσουν και διάφορες φιλοζωικές εταιρείες οι οποίες όπως υποστηρίζουν δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο για την τύχη των αλόγων με απώτερο σκοπό να στρέψουν εναντίον τους την κοινή γνώμη για την ολική εξόντωση τους. Δηλώνουν όμως αποφασισμένοι να το παλέψουν μέχρι όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις τους και στο μεταξύ να μείνουν εντός του Ιπποδρόμου μέχρι τελικής δικαίωσης.

Το παράπονο και οι φιλοζωικές

«Οι 200 και πλέον οικογένειες που ζουν από τον ιππόδρομο είναι σε σοκ. Έχουμε κινηθεί νομικά αλλά δεν έχουμε πολλές πιθανότητες δικαίωσης έναντι του ΟΠΑΠ που πατάει πάνω στη μονοπωλιακή σύμβαση. Το πρόβλημα για μας και το μεγάλο μας παράπονο δεν είναι ο ΟΠΑΠ αλλά η κυβέρνηση. Μας άφησε στο έλεος μας τα τελευταία χρόνια. Μόνο αυτή μπορεί να σώσει τον Ελληνικό Ιππόδρομο από τον αφανισμό. Περιμέναμε και μία πρωτοβουλία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μόνο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνουν πλάνο βιώσιμης λειτουργίας μακριά από μονοπώλια και εκβιασμούς. Εδώ συμβαίνουν απίθανα και παράνομα πράγματα. Και σαν να μην φτάνουν αυτά στρέφουν εναντίον μας διάφορες φιλοζωικές που τάχα ενδιαφέρονται για τα άλογα. Αν δεν νοιαστούμε εμείς για τα άλογα ποιος θα νοιαστεί;», λέει στο ethnos.gr ο ιδιοκτήτης και επί σειρά ετών προπονητής αλόγων Χρήστος Θεοδωράκης.

«Αργός θάνατος...»

Περάσαμε την πύλη της αχανούς εγκατάστασης φάντασμα στο Μαρκόπουλο Park ή αλλιώς του Ελληνικού Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Αττικής. Μόνο το πάρκινγκ στο μέγεθος του είναι σαν του ΟΑΚΑ αλλά με εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης. Η εγκατάσταση είναι πλέον έρημη. Μόνο ένα τρακτέρ φρεζάρει τακτικά τον αγωνιστικό χώρο. Σύμφωνα με το εξώδικο του ΟΠΑΠ μέχρι 4 Μαρτίου θα πρέπει να παραδοθούν οι στάβλοι «άδειοι και καθαροί» προκειμένου να παραδοθούν στο ΤΑΙΠΕΔ:

«Μας καταδίκασαν σε αργό θάνατο»

«Δεν φτάνει που μας έκλεισαν. Δε φτάνει που μας καταδίκασαν σε αργό θάνατο θέλουν να μας διώξουν από το σπίτι μας; Μας βρήκαν εδώ όλοι τους. Δεν θα φύγουμε εάν δε βρεθεί λύση. Το 2003 επί κυβέρνησης Σημίτη λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων μας ξερίζωσαν από το Φάληρο και καλά λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων (σ.σ. εκεί που σήμερα είναι η εγκατάσταση του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και μέσα σε τέσσερα 24ωρα έπρεπε να μεταφερθούμε εδώ...».

«Ας έρθουν να μας βγάλουν»

«...Όταν ήρθαμε εδώ στο Μαρκόπουλο ήταν ακόμα χωράφια. Έφτιαχναν την περίφραξη. Έριχναν άσφαλτο. Πολλά κτίρια τα άφησαν ημιτελή. Τα τσιμέντα κάτω τα ρίξαμε εμείς. Ρίξαμε χρήματα εδώ για να φτιάξουμε αυτά που σήμερα, οικίσκους, περπατούρες για τα άλογα και άλλες υποδομές. Και θα μας διώξουν; Υπάρχουν εγκαταστάσεις στάβλων για 850 άλογα αλλά λειτουργούν περίπου οι 300. Οι υπόλοιποι ρημάζουν... Ας έρθουν να μας βγάλουν. Εκτός των άλλων όταν θα φύγουμε εμείς από εδώ θα πλιατσικολογήσουν την εγκατάσταση όπως έκαναν και με τις άλλες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις όπως αυτή της Παιανίας».

Οπως το ποδόσφαιρο...

Οι άνθρωποι του ιπποδρόμου κάνουν έναν παραλληλισμό με το ποδόσφαιρο: «Στο ποδόσφαιρο και σε όλο τον αθλητισμό υπάρχει στοιχηματισμός. Έχετε φανταστεί να σταματήσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου επειδή η διοργανώτρια του που παράλληλα είναι και η μονοπωλιακή εταιρεία στοιχηματισμού να θέλει να κλείσει το άθλημα; Αυτό συμβαίνει εδώ με μας. Είμαστε άθλημα. Δεν είμαστε κουμπιά του τζόγου. Γιατί πρέπει να δεχτούμε το κλείσιμο του ιπποδρόμου και να μην διεξάγονται ιπποδρομίες; Γιατί μας ταυτίζουν με τον τζόγο όταν εμείς δεν έχουμε κανένα όφελος από τον τζόγο;», αναρωτιούνται στην κάμερα του ethnos.gr.

Τι κάνει η κυβέρνηση;

O Xρήστος Θεοδωράκης τονίζει πως ο ΟΠΑΠ τα τελευταία χρόνια υποβάθμισε τον ιππόδρομο με προφανή στόχο να απογοητεύσει πληθώρα ιδιοκτητών και να αποχωρήσουν ώστε να πέσουν τα άλογα κάτω από τα 300 και να καταγγείλει τη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο. «Ο ΟΠΑΠ και η διοίκηση των Τσέχων κάνουν τη δουλειά τους. Το θέμα είναι τι κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση. Από αυτή περιμένουμε να μας βγάλει από αυτό το αδιέξοδο».

Το ethnos.gr στους στάβλους

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τους στάβλους των αγωνιστικών αλόγων όπου πράγματι παρά τη διακοπή της αγωνιστικής δραστηριότητας όλα λειτουργούν υποδειγματικά, τα πάντα είναι στην εντέλεια. Οι στάβλοι είναι καθαροί, οι ιπποκόμοι ταΐζουν και φροντίζουν νυχθημερόν τα άλογα και οι προπονητές όλο το 24ωρο φροντίζουν για την προπόνηση των αλόγων.

«Πρώτα θα φάνε τα άλογα και μετά εμείς»

«Αυτό το άλογο είναι ο Αχάτης. Στις 29 Ιανουαρίου 2024 νίκησε το Πρωτοχρονιάτικο Κύπελλο και την επομένη ημέρα έφτασε το εξώδικο από την ΟΠΑΠ Α.Ε. Αυτό το άλογο είναι από τα καλύτερα που έχω. Όπως βλέπετε τα άλογα είναι σε άριστη κατάσταση. Κάνω αυτή τη δουλειά 50 χρόνια. Η ζωή μου είναι τα άλογα. Όλοι οι ιδιοκτήτες των αλόγων θα φροντίσουν πρώτα να φάνε τα άλογα και μετά να φάνε οι ίδιοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει άλογο χωρίς φροντίδα και φαγητό. Όλα αυτά που λένε μέσω των φιλοζωικών τα λένε όσοι δε γνωρίζουν τον ιππόδρομο. Είναι υποκινούμενα. Η αλήθεια είναι πως δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως θα φτάναμε να κλείσουν το μοναδικό ιπποδρόμιο στην Ελλάδα. Δε φανταζόμουν πως η Ελλάδα δε θα μπορούσε να μη συντηρήσει ένα ιπποδρόμιο. Είναι το πρώτο και μοναδικό ιπποδρόμιο που κλείνει στη Δύση γενικά. Φανταστείτε η Γαλλία έχει 270 ιπποδρόμια. Η Αγγλία έχει 65 ιπποδρόμια. Μόνο η Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία έχει 7 ιπποδρόμια».

Κακώς μας έχουν ταυτίσει με τον τζόγο

Όπως λέει ο Χρήστος Θεοδωράκης εσφαλμένα έχει συνδεθεί ο ιππόδρομος με τον τζόγο και εξηγεί: «Πράγματι έχει ταυτιστεί το άλογο με τον τζόγο και αυτό ποτέ δεν καταφέραμε ποτέ να το αποτινάξουμε. Κάποιοι το ήθελαν να φαίνεται έτσι. Ίσως παλαιότερα που υπήρχε μόνο το ΠΡΟ-ΠΟ και ο Ιππόδρομος να ήταν μόνο τζόγος. Σήμερα ο ιππόδρομος δεν πρέπει να είναι τζόγος. Φανταστείτε να σταματήσουν τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου γιατί σταματάει τους αγώνες η διαχειρίστρια εταιρεία που κινεί τον τζόγο και το στοίχημα. Είναι δυνατόν; Δεν είναι όλα τζόγος, φρουτάκια και κουμπάκια. Ο ιππόδρομος είχε λιγότερο από το 0,5% του τζίρου του ΟΠΑΠ. Το άλογο δεν πρέπει να είναι μόνο τζόγος. Είναι τρόπος ζωής και κουλτούρας. Το άλογο είναι θέαμα. Και οι περισσότεροι που ασχολούνται εδώ με τα άλογα δεν ασχολούνται καν με τον στοιχηματισμό και τον τζόγο. Είναι αφιερωμένη η ζωή τους στα άλογα και στην φροντίδα τους».

Επιλεγμένη τροφή και φροντίδα

Στη συνέχεια μας γνωρίζει την φοράδα Καρμιλίτα και τονίζει: «Το αγωνιστικό άλογο έχει μεγάλο κόστος συντήρησης. Χρειάζεται πάνω από 15 κιλά τροφή την ημέρα. Δεν τρώνε μόνο σανό. Τρώνε καρπούς, βρώμη, τριφύλλι. Τα αγωνιστικά άλογα έχουν μεγάλο έντερο και χρειάζονται σωστή τροφή, χρειάζονται άσκηση και σωστό μεταβολισμό γιατί μπορεί να πάθουν κολικούς, να στρίψει το έντερο τους. Γενικά τα άλογα στρεσάρονται με το παραμικρό. Φοβούνται επίσης τον αέρα, τους θορύβους και χρειάζονται ηρεμία και φροντίδα. Αν δεν τα φροντίζεις σωστά το καταλαβαίνεις αμέσως. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός».

Αλογα αθλητές

«Στεναχωριέμαι όταν ακούω κάποιους που κατηγορούν τους ανθρώπους του ιπποδρόμου πως κακομεταχειρίζονται τα άλογα για χάρην του τζόγου. Είναι άσχετοι όλοι αυτοί. Κατ΄αρχήν να ξέρετε πως αυτά τα άλογα είναι αθλητές. Θέλουν και πρέπει να τρέχουν και να αθλούνται και χρειάζονται την ανάλογη φροντίδα που είναι επιπέδου 3Α. Όπως βλέπετε τα άλογα εδώ είναι στο τέλειο περιβάλλον. Είναι ευτυχισμένα. Είναι ήρεμα. Εδώ έχουμε άλογα μέχρι και 10 ετών. Μετά δεν είναι ανταγωνιστικά και τα πηγαίνουμε σε διάφορους ιππικούς ομίλους, τα παραχωρούμε σε οικογένειες ή συλλόγους που κάνουν ελεύθερη ιππασία. Γενικά λόγω της δυναμικής του ιπποδρόμου το άλογο έχει πλέον αρχίσει και ανακάμπτει μέσα στη ζωή των ανθρώπων και αυτό είναι ευλογία».

«Είμαστε ένα μηδενικό...»

Ο κύριος Σταύρος είναι προπονητής για περισσότερα από 50 χρόνια και τον πιάνουν τα κλάματα: «Είμαστε από μωρά παιδιά εδώ μέσα. Κοντεύω να βγω στη σύνταξη αλλά δε θέλω να πάω πουθενά γιατί θέλω να είμαι μαζί με τα άλογα. Μέσα σε μία νύχτα ο ΟΠΑΠ μας πετάει έξω. Από που; Από το σπίτι μας; Από μωρό είμαστε μέσα στους σταύλους. Γεννήθηκα μέσα στον ιππόδρομο στο Φάληρο. Επτά ημέρες την εβδομάδα. Είναι κρίμα για το Θεό, κάντε κάτι... Από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας δουλεύουμε εδώ. Δεν ξέρουμε Κυριακή, δεν ξέρουμε αργία, δεν ξέρουμε Χριστούγεννα, ούτε Πάσχα. Εδώ είναι το σπίτι μας. Μας διώχνουν και από το σπίτι μας. Τα άλογα είναι παιδιά μας. Η κάτω βόλτα μας πήρε από το 2010 και μετά... Μας έκοψαν τα έπαθλα. Δεν εισπράττουμε τίποτα. Δεν έχουμε ποσοστά. Είμαστε ένα μηδενικό. Χρεωνόμαστε για το τίποτα και για να γίνουν αυτοί μάγκες. Στέρεψαν τα λόγια μου...».

«Αν δουλευτεί καλά το μαγαζί...»

Η κυρία Ιωάννα είναι προπονήτρια τα τελευταία 25 χρόνια και θυμάται πως από την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με τα άλογα έγιναν η οικογένεια της: «Ξεκίνησα πριν 25 χρόνια. Από τότε κόλλησα Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Κυρίως είναι άδικο. Δεν έχει λόγο να συμβαίνει όλο αυτό. Οι ιπποδρομίες πρέπει να συνεχίσουν με κάθε τρόπο. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει κούρσες. Είναι αδιανόητο. Όλες οι χώρες το έχουν ως μία μεγάλη βιομηχανία ψυχαγωγίας και κοινωνικής προσφοράς. Δεν είναι τζόγος ο ιππόδρομος. Εμείς δε το βλέπουμε έτσι. Στην Αγγλία πηγαίνει μέχρι και η βασίλισσα και εδώ μας έχουν ταυτίσει με τον τζόγο γιατί τους βολεύει. Δεν είμαστε τζογαδόροι εμείς. Μόνο θέλουμε να κάνουμε ιπποδρομίες. Αν ξέρεις να το δουλέψεις το μαγαζί ο ιππόδρομος θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους».

Ο πλακάς με το άλογο

Ο κύριος Παναγιώτης Ζορμπάς είναι πλακάς στο επάγγελμα και τις οικονομίες του τις έχει επενδύσει στην αγορά ενός αλόγου το οποίο φροντίζει καθημερινά: «Έχω ένα άλογο και νιώθω ευτυχισμένος. Περιμένω να τελειώσω το μεροκάματο για να έρθω να το δω και να το κάνω βόλτα. Μακάρι να γίνει κάτι και να βρεθεί λύση».

Μπορεί να βρεθεί λύση εάν το θελήσει η κυβέρνηση

Ο προπονητής Παναγιώτης Κάσσης πρόσθεσε: «Ετοιμάζονταν να φέρουμε 30-34 νέα άλογα σε δημοπρασία που γίνονταν εντός των ημερών. Δεν προλάβαμε. Φτάσαμε έως εδώ λόγω της αδιαφορίας του κράτους πρωτίστως και μετά του ΟΠΑΠ. Η κατάσταση μπορεί να σωθεί ακόμα και τώρα. Υπάρχει η υποδομή, υπάρχουμε ακόμα εμείς αρκεί να αναλάβει κάποιος που να ξέρει το αντικείμενο. Πιστέψτε με πως όποιος λάβει πρωτοβουλία ο ιππόδρομος όχι μόνο θα ανακάμψει αλλά μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα και φέρει έσοδα και να δώσει θέσεις εργασίας».

«Μας κατηγορούν άδεικα, δεν γνωρίζουν τον ιππόδρομο»

Ιδιοκτήτρια και προπονήτρια αλόγων η κυρία Ιωάννα είπε: «Είμαι 35 χρόνια παντρεμένη με το σύζυγο μου και από την πρώτη μέρα κάθε μέρα είμαστε μέσα στα άλογα. Εδώ έχουμε 10 άλογα που τα φροντίζουμε μέρα νύχτα. Περάστε να δείτε τα άλογα... Αυτά είναι άλογα αθλητές... Λυπάμαι τις φιλοζωικές που διαδίδουν αυτά τα ψέματα αντί να έρθουν να μας συμπαρασταθούν. Δείτε όλα τα άλογα πόσο ευτυχισμένα είναι. Κοιτάξτε... Υπάρχουν ανίδεοι άνθρωποι. Μας κατηγορούν άδικα. Δεν γνωρίζουν τον ιππόδρομο. Δεν γνωρίζουν τι κάνουμε εδώ. Τα άλογα αυτά ζουν για να τρέχουν. Αυτά τα ζώα τα λατρεύουμε. Είναι η ίδια μας η ζωή και δεν θα αφήσουμε ποτέ να πάθουν κάτι και θα παλέψουμε για να γίνει ένα θαύμα ώστε να ανοίξει πάλι ο ιππόδρομος».

τζόγοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΟΠΑΠιππόδρομοςάλογο