Ελλάδα | 17.02.2024 18:22

Δαδιά: Το κυνήγι δίνει τη «χαριστική βολή» στη σπάνια πανίδα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τεράστιος είναι ο κίνδυνος να σημειωθεί ένα νέο ανεπανόρθωτο πλήγμα στην πανίδα του μοναδικού οικοσυστήματος του δάσους της Δαδιάς, αφού όσα ζώα και πουλιά κατάφεραν να επιβιώσουν από την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, την καταστροφικότερη στην Ευρώπη όπως χαρακτηρίστηκε από ειδικούς, κινδυνεύουν από το κυνήγι, το οποίο επιτρέπεται πλέον σε γειτονικές των καμένων περιοχές μετά από υπουργικές αποφάσεις.

Το κυνήγι απαγορεύεται μόνο στα καμένα

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), Δέσποινα Σπανούδη, μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς έχουν περάσει με υπουργικές αποφάσεις πέντε τροποποιήσεις στο νόμο για την προστασία της ευαίσθητης περιοχής, με αποτέλεσμα, από εκεί που υπήρχε απαγόρευση του κυνηγιού σε μία μεγάλη έκταση του νομού Έβρου, πλέον αυτό να απαγορεύεται μόνο στα καμένα.

Κατά την ίδια, αυτό έχει ως συνέπεια να κινδυνεύει να μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς ο αριθμός των ειδών της πανίδας -μεταξύ αυτών και πολλά απειλούμενα-, που σώθηκαν από τη φωτιά, αφού ζώα και πουλιά αναγκαστικά, για να βρουν φωλιά και τροφή, μετανάστευσαν σε γειτονικές περιοχές, όπου επιτρέπεται το κυνήγι και άρα αποτελούν στόχο.

Όσο κι αν επαγγελματίες κυνηγοί σέβονται τα απειλούμενα είδη, πολύ μεγάλη καταστροφή δημιουργείται από τη λαθροθηρία, η οποία, κατά την κ. Σπανούδη, εκ των πραγμάτων δεν ελέγχεται επαρκώς.

Μειώνονται ταχύτατα πληθυσμοί ζώων

Όσο μικρότερη είναι η έκταση που βρίσκονται τα είδη της πανίδας, τόσο ευκολότερα μπορούν να αποτελέσουν στόχο για τους ασυνείδητους και άρα ο πληθυσμός τους να μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Το πρόβλημα για την πανίδα του Έβρου γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που, κατά την κ. Σπανούδη, το κυνήγι επιτρέπεται και στο Δέλτα του Έβρου, έναν από τους σημαντικότερους υγροβιοτόπους στην Ελλάδα, στον οποίο μετανάστευσαν και αρκετά πουλιά που σώθηκαν από την πυρκαγιά στη Δαδιά.

«Ακόμα κι αν δε σκοτώνονται από το κυνήγι κάποια ζώα, αποδεκατίζονται από το τεράστιο πλήγμα που δημιουργείται στην τροφική αλυσίδα. Αν εξαφανίσεις τα σκουλήκια από μία περιοχή, θα εξαφανιστούν και τα τρωκτικά. Αν δεν υπάρχουν τρωκτικά, θα εξαφανιστούν και τα αρπακτικά. Γι’ αυτό και το πρόβλημα που δημιουργείται, είναι πολύ μεγάλο», λέει στο ethnos.gr η κ. Σπανούδη.

Συνεχείς... «ελαστικότητες» στην απαγόρευση του κυνηγιού

Κατά το μέλος της διοίκησης της ΠΦΠΟ, το νέο πρόβλημα για την πανίδα της Δαδιάς αλλά και γενικότερα για τα οικοσυστήματα του νομού Έβρου προκάλεσαν μετά την καταστροφική πυρκαγιά οι υπουργικές αποφάσεις, που έφεραν συνεχείς... «ελαστικότητες» στην απαγόρευση του κυνηγιού.

«Μετά την πυρκαγιά για τη Δαδιά υπήρξε εγρήγορση, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί το κυνήγι σε ολόκληρο τον Έβρο. Στη συνέχεια, όμως ακολούθησε η μία τροποποίηση πίσω από την άλλη, με αποτέλεσμα να έχουμε πέντε από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά επιτράπηκε το κυνήγι του αγριόχοιρου και πολύ σύντομα ακολούθησαν κι άλλες τροποποιήσεις. Έτσι, φτάσαμε σήμερα να επιτρέπεται το κυνήγι παντού στον Έβρο, ακόμα και στο Δέλτα του ποταμού, με εξαίρεση τις καμένες εκτάσεις», λέει η κ. Σπανούδη.

Σύμφωνα με την ίδια, ζώα και πουλιά -όσα κατάφεραν να επιβιώσουν- είναι λογικό να μη μείνουν στις καμένες εκτάσεις, αφού θα πρέπει να αναζητήσουν τροφή και να δημιουργήσουν νέες φωλιές. Άρα μετακινήθηκαν σε γειτονικές των καμένων περιοχές, όπου πλέον επιτρέπεται το κυνήγι και εκεί γίνονται στόχος.

«Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε πολύ μεγάλες πυρκαγιές και ζητήσαμε να υπάρχει καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στη χώρα, μέχρι να ανακάμψει η φύση. Να της δοθεί μία ευκαιρία να το κάνει. Ιδίως στη Δαδιά, όπου υπάρχουν, μεταξύ άλλων, τα μοναδικά είδη πουλιών του μαυρόγυπα και του ασπροπάρη, τα οποία συναντώνται μόνο εκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, είχαμε ζητήσει το κυνήγι να ‘’παγώσει’’ για όλα τα είδη για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια σε όλες τις περιοχές που κάηκαν. Δυστυχώς, δε φαίνεται η κυβέρνηση να ανταποκρίνεται στην προστασία της ελληνικής φύσης», τονίζει το μέλος της διοίκησης της ΠΦΠΟ.

Τέλος, κατά την ίδια, στην ήδη ανεπαρκή προστασία ιδίως των ευαίσθητων οικοσυστημάτων θα πρέπει να προστεθεί και το τεράστιο πρόβλημα της λαθροθηρίας, το οποίο, όπως λέει, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί.

«Ένα μεγάλο μέρος πουλιών και ζώων κάηκε από την πυρκαγιά στη Δαδιά. Λίγες μέρες αργότερα άλλα δηλητηριάστηκαν ή λιμοκτόνησαν, επειδή δεν έβρισκαν τροφή. Πολύ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η λαθροθηρία, ιδίως από τη στιγμή που έχουμε πολύ μεγάλο έλλειμμα στη θηροφύλαξη. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να απαγορεύεται το κυνήγι σε μία ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο στα καμμένα», τονίζει η κ. Σπανούδη.

Δάσος Δαδιάςκυνήγιπυρκαγιάζώαπουλιά