Ξενοδοχεία στο «mute»: Η υποχρέωση για ελληνικά τραγούδια προκαλεί «ασφυξία»
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΠολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο τα ξενοδοχεία της χώρας να σταματήσουν να παίζουν κάθε είδους μουσική στους κοινόχρηστους χώρους τους, σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση από το Υπουργείο Πολιτισμού για «τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς» και το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την υποχρεωτική εκτέλεση ελληνικής μουσικής σε ποσοστό τουλάχιστον 45% στους συγκεκριμένους χώρους.
Όπως αναφέρουν στο ethnos.gr εκπρόσωποι των ξενοδόχων, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο, θα πρόκειται για υποχρεωτική επιβολή από την Πολιτεία μίας πρακτικής σε τμήμα της λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, η οποία «γυρίζει τη χώρα σαράντα χρόνια πίσω».
Μεγάλο οικονομικό πλήγμα
Παράλληλα, οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μεγάλο οικονομικό πλήγμα στις επιχειρήσεις τους, αφού με την υποχρεωτική εκτέλεση ελληνικής μουσικής θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε χρόνο χιλιάδες ευρώ στις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητά τους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Άγγελος Καλλίας, το μέτρο ουσιαστικά δεν προστατεύει την πολιτιστικής μας κληρονομιά, όπως διατείνεται το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά στην ουσία προασπίζει και ενισχύει τα συμφέροντα των εταιρειών πνευματικών δικαιωμάτων, πίσω από μερίδα των οποίων βρίσκονται ακόμα και γνωστά πολιτικά πρόσωπα.
Μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων παίζει στους κοινόχρηστους χώρους μουσική (π.χ. lounge) που δεν υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα και έτσι πληρώνει κάθε χρόνο λίγες εκατοντάδες ευρώ. Με την υποχρεωτικότητα χρήσης ελληνικής μουσικής σε οποιοδήποτε ποσοστό, θα πρέπει να καταβάλλουν σε εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων ετησίως ένα πολύ υψηλό ποσό, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
«Στην ουσία πρόκειται για ένα μεγάλο οικονομικό ‘’χτύπημα’’ στους τζίρους των επιχειρήσεών μας, με το πρόσχημα ότι προστατεύεται ο πολιτισμός. Μα εμείς οι ίδιοι οι ξενοδόχοι πρώτοι απ’ όλους θέλουμε να προστατεύεται ο πολιτισμός, για να έχουμε περισσότερους τουρίστες. Μάλιστα, το νομοσχέδιο δεν ξεχωρίζει τα ξενοδοχεία που έχουν χαμηλή από αυτά που παρουσιάζουν απόλυτη πληρότητα, ούτε τα εποχικά με εκείνα που δουλεύουν δώδεκα μήνες το χρόνο. Για όλα ισχύουν τα ίδια πνευματικά δικαιώματα. Τα ποσά που θα κληθούμε να καταβάλλουμε, θα είναι πολύ μεγάλα. Μόνο για το lobby των ξενοδοχείων μας θα πρέπει να πληρώσουμε 1.500 ευρώ. Σήμερα η Πολιτεία μου επιβάλλει τι μουσική θα παίξω στην επιχείρησή μου, αύριο μπορεί να μου επιβάλλει τι φαγητό θα δώσω στους πελάτες μου ή ποια σεντόνια θα χρησιμοποιήσω. Όλα αυτά μας γυρίζουν σαράντα χρόνια πίσω και είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν σε μια δημοκρατία», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Καλλίας
«Κανείς δεν ξέρει, πού πάνε τα χρήματα»
Κατά τον ίδιο, κανένας δεν ελέγχει αυτήν τη στιγμή τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων, ώστε να είναι γνωστό ποια είναι τα μέλη τους και κυρίως πού πάνε τα χρήματα που εισπράττονται.
«Άραγε ποιοι είναι πίσω από τις εταιρείες αυτές; Αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό αντικείμενο έρευνας. Θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν και πολιτικά πρόσωπα. Δυστυχώς, αν βρεθούν σήμερα είκοσι άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, θα μπορούν να συστήσουν μία εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων, να πάνε στα ξενοδοχεία και να τους ζητήσουν χρήματα για τη μουσική σε κοινόχρηστους χώρους. Ο νόμος λέει ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους τα δώσουμε. Υπάρχουν σήμερα 25 τέτοιες εταιρείες και συνεχώς συστήνονται καινούργιες. Μάλιστα, ο… τιμοκατάλογος αποφασίζεται από το διοικητικό συμβούλιο κάθε εταιρίας. Σεβόμαστε απολύτως τα πνευματικά δικαιώματα του κάθε καλλιτέχνη αλλά πρέπει να μπει μία τάξη και να τεθούν όρια. Να γνωρίζουμε, πού πάνε τα χρήματα και ο κάθε καλλιτέχνης να παίρνει αυτά που δικαιούται. Το μείζον θέμα είναι ότι η Πολιτεία έρχεται να σου επιβάλλει κάτι στο δικό σου μαγαζί», υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Τέλος, κατά τον ίδιο, στο πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ των ξενοδόχων έχει πέσει στο «τραπέζι» ακόμα και η διακοπή μουσικής στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό