Ελλάδα|13.03.2024 06:25

Κέρκυρα: Ομερτά για τον καρνάβαλο «Κασσελάκη» - «Όλοι γνώριζαν», λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος στα Μωραΐτικα

Αφροδίτη Γκόγκογλου

Ένα ομοίωμα του Στέφανου Κασσελάκη έκαψαν στο καρναβάλι στα Μωραΐτικα της Κέρκυρας οι παρευρισκόμενοι. Στους διοργανωτές του καρναβαλιού των Μωραΐτικων περιλαμβάνονται πολιτιστικά σωματεία και ο σύλλογος γονέων.

Ωστόσο, ο καρνάβαλος «Κασσελάκης» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς πολλοί έκαναν λόγο για ομοφοβικό ξέσπασμα που έδειχνε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με έντονα βαμμένη χείλη, γυναικείο εσώρουχο και ανοικτά πόδια με τα γεννητικά όργανα να ξεχωρίζουν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα corfupress.com, το καρναβάλι στην περιοχή Μωραΐτικα, πραγματοποιήθηκε με κάποιους να προχωρούν στην κίνηση να δημιουργήσουν και στη συνέχεια να κάψουν ομοίωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Η συγκεκριμένη κίνηση έγινε δεκτή από πολλά αρνητικά σχόλια στα social media ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως κανείς δεν έσπευσε να αντιδράσει στη δημιουργία του συγκεκριμένου ομοιώματος ενώ ήταν σε εξέλιξη η εκδήλωση.

Ομερτά στο νησί

Το ethnos.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας, Βασίλη Χειμαριώτη (ο οποίος πράγματι καταδίκασε στο corfupress.gr το περιστατικό), ωστόσο ο ίδιος δε θέλησε να κάνει κάποια δήλωση. Το μόνο για το οποίο ενημέρωσε ο κ. Χειμαριώτης ήταν ότι σκοπεύει να αποστείλει πρόσκληση στον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και στην βουλεύτρια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, προκειμένου να περάσουν το Πάσχα στο νησί. Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τον Σύλλογο Γονέων Μελιτειέων, που εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δήλωνε άγνοια για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ τόνισε ότι, «αν γνωρίζαμε το συγκεκριμένο θέμα δε θα συμμετείχαμε».

Ωστόσο, μία περίεργη «ομερτά» φαίνεται να επικρατεί στο νησί, σχετικά με την εντύπωση που δημιουργείται, ότι κανείς δε φέρει ευθύνη για τον καρνάβαλο των Μωραϊτικών, αλλά και σχετικά με το σε ποιον ανήκε η πρωτοβουλία. Σε αυτό το πλαίσιο σιωπής και ασάφειας, ήταν προς τιμήν του προέδρου της κοινότητας Μωραϊτικών, Αλέξανδρου Αλεξάκη, που δέχτηκε να τοποθετηθεί σχετικά με τα όσα έχουν ακουστεί, να εξηγήσει τι έχει συμβεί αλλά και να επισημάνει ότι, το ομοίωμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόταν στους δρόμους και την πλατεία της κοινότητας από τις 3 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, άρα δύσκολα γίνεται πιστευτό ότι οι παρευρισκόμενοι δε γνώριζαν πού συμμετείχαν.

Ο κ. Αλεξάκης, που είναι που είναι πρόεδρος της κοινότητας (μη έμμισθη θέση) για δεύτερη τετραετία τόνισε καταρχάς ότι, «τα Μωραϊτικα είναι η περιοχή της Κέρκυρας που πνίγηκε από την κακοκαιρία “Μπάλος” το 2021. Ακόμα μετράμε τις πληγές μας και ακόμα δεν έχουμε πάρει τις αποζημιώσεις. Αντί να ασχοληθούν οι πολιτικοί με τα σοβαρά προβλήματα που “καίνε” τις περιοχές μας ασχολούνται με το καρναβάλι. Που εδώ και 200 χρόνια θίγει πολιτικά πρόσωπα. Αυτό είναι το παράπονό μου».

Ο ίδιος, εθελοντής και σε όλες τις συνεστιάσεις, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, με πλήθος άλλων κατοίκων της κοινότητας, σημείωσε πως, «τα τελευταία 4 – 5 χρόνια οργανώνουμε το καρναβάλι μας με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ως συνήθως τα καρναβάλια έχουν μία σάτιρα πολιτική. Πέρυσι κάναμε την Καΐλή με μουστάκι, τον προηγούμενο χρόνο τον Παπανδρέου, τον προηγούμενο χρόνο τον Καραμανλή. Φέτος, ως καινούργιο πολιτικό, κάναμε τον Κασσελάκη – βασικά ούτε αυτόν, κάναμε μία μορφή από σανό που κάηκε στο τέλος του πανηγυριού».

«Δεν ξέρω γιατί πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις»

Δεν ήταν, όμως, πιο έντονη η αναφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό του Στέφανου Κασσελάκη παρά στην πολιτική του ιδιότητα; Αν όχι, γιατί ο δήμαρχος Χειμαριώτης έσπευσε να καταδικάσει το περιστατικό; «Πολλοί προσπάθησαν να συνδυάσουν το γεγονός με αυτά που έγιναν στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. ο κ. Αλεξάκης αναφέρεται στην τραμπούκικη επίθεση όχλου στην πλατεία Αριστοτέλους εναντίον δύο τρανς ατόμων). Καμία σχέση. (Το ομοίωμα) δεν έγραφε καν “Κασσελάκης” πάνω. Κάποιοι το παρομοίασαν, βγάλανε μία φωτογραφία τις πρωινές ώρες και λέγανε “απόψε καίμε τον Kασσελάκη”. Εμείς δεν είχαμε τέτοιες ταμπέλες», τονίζει ενώ, στην επισήμανση ότι, στο κεφάλι του ομοιώματος βρισκόταν μία φωτογραφία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι, αυτό ήταν «διαμορφωμένο με μαύρα χρώματα, με κόκκινα, με κίτρινα. Είχε και ένα string - άκι. Τα τελευταία 200 χρόνια, όλοι οι καρνάβαλοι έχουν ένα string - άκι, έναν ψεύτικο φαλλό, ένα σουτιέν ή οτιδήποτε άλλο. Δεν ξέρω γιατί πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις. Δηλαδή στον Τύρναβο που γίνονται κάθε χρόνο τα αίσχη;», αναρωτιέται.

«Πώς είναι δυνατόν να είναι όλη νύχτα εκεί και να λένε την άλλη μέρα ότι δε γνώριζαν;»

Ποιος, όμως, αποφάσισε ότι φέτος το καρναβάλι των Μωραϊτικών θα κάψει τον καρνάβαλο - «Κασσελάκη»; Ο κ. Αλεξάκης λέει ότι, «η εθελοντική ομάδα το έφτιαξε. Μου λέτε ότι κάποιοι έβγαλαν ανακοινώσεις (σ.σ. καταδίκης). Καλά κάνανε. Ενώ είχαμε πολύ κόσμο που συμμετείχε, κάποια στιγμή ήθελαν να καλυφθούν και βγάλανε τις ανακοινώσεις τους, ότι δεν έχουν καμία σχέση. Εγώ δε θα βγάλω ανακοίνωση ότι δεν έχω σχέση, θα καλύψω όλο τον λαό που δούλεψε για αυτό το καρναβάλι», υπογραμμίζει, δημιουργώντας, όμως, ερωτηματικά σχετικά με το εάν υπάρχουν φορείς και πολίτες που συμμετείχαν, αλλά μετά τον σάλο επέλεξαν να βγάλουν την ουρά τους απέξω. «Θα σάς πω κάτι απλό. Πολλοί είπαν το εξής: “δε γνωρίζαμε, αν το γνωρίζαμε δε θα συμμετείχαμε”. Πώς δεν το γνώριζαν; Ο καρνάβαλος ήταν στη μέση του πανηγυριού, από την ώρα που ξεκίνησε (15.00 μ.μ.), ως τις 23.00 μ.μ. το βράδυ, που τελείωσε. Πώς γίνεται, όλως τυχαίως την επόμενη μέρα να λένε ότι δε γνώριζαν κάτι. Πώς είναι δυνατόν να είναι όλη νύχτα εκεί, να χορεύουν παιδιά παιδιά  γύρω – γύρω από τον καρνάβαλο - νέοι, γέροι, μεγάλοι και μικροί και να λένε την άλλη μέρα ότι δε γνώριζαν; Εμείς, τέλοσπάντων, κάναμε ένα ομοίωμα καρνιβαλιστικό με άχυρο. Θεωρήσαμε ότι ήταν η σειρά του Κασσελάκη, ως νέος πολιτικός που είναι», τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δε βρίσκει ομοφοβικό το ομοίωμα, και πρόσθεσε πως, «δεν έχουμε τίποτα με κανέναν πολιτικό, δε συμμετέχουμε σε όλα αυτά τα αίσχη που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, τα οποία και καταδικάζουμε» ενώ επέμεινε πως, ο καρνάβαλος - «Κασσελάκης» έκανε «παρέλαση» σε όλη τη διαδρομή των Μωραϊτικών και κατέληξε σε μία πλατεία με πάρα πολύ κόσμο. «Κανείς και πουθενά σεν διαμαρτυρήθηκε. Απλώς, τις πρωινές ώρες, κάποιος ανεγκέφαλος το τράβηξε μία φωτογραφία και έγραψε από κάτω “σήμερα καίμε τον Κασσελάκη”. Ούτε πάνω στο ομοίωμα είχαμε γράψει “Κασσελάκης”, γράφαμε “Καρναβαλάκης”», καταλήγει.

Οι αντιδράσεις και οι απαντήσεις των επίσημων φορέων

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Μελιτειέων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει πως δεν γνώριζε για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ τόνισε πως «αν γνωρίζαμε το συγκεκριμένο θέμα δεν θα συμμετείχαμε».

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται:

«Στέλνουμε αυτή την επιστολή σαν σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων ως απάντηση για το δημοσίευμα της Corfu Press για τo καρναβάλι των Μωραϊτίκων.

Καταρχήν θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει καρνάβαλος και προφανώς ούτε το θέμα του, δεν είχαμε καμία ενημέρωση.

Επίσης είναι γνωστό ότι τα άρματα δεν γνωστοποιούνται ποτέ αναμεταξύ τους. Εμείς σαν σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων κατεβήκαμε στην παρέλαση ντυμένοι Υπερηρωες Marvel.

Αν γνωρίζαμε το συγκεκριμένο θέμα δεν θα συμμετείχαμε, σε κάτι που προσβάλει την προσωπικότητα και τις προσωπικές επιλογές του κάθε ανθρώπου.

Τέλος, θα θέλαμε να καταδικάσουμε σαν σύλλογος γονέων και κηδεμόνων κάθε είδους ομοφοβικές και σεξιστικές ενέργειες».

Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας: «Αυτό δεν είναι σάτιρα»

Ο δήμαρχος Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Βασίλης Χειμαριώτης, σε δήλωσή του καταδίκασε το γεγονός και ελπίζει «τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές να αποτελέσουν παρελθόν στην περιοχή».

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος ανέφερε σε δήλωσή του:  «Στη σάτιρα όλα επιτρέπονται. Εκτός ενός: της προσβολή της προσωπικότητας του κάθε συνανθρώπου μας, του χλευασμού του σεξουαλικού του προσανατολισμού, του ρατσισμού. Αυτό δεν είναι σάτιρα. Σε μία περίοδο που σε όλη την Ελλάδα, βίαιες, ρατσιστικές συμπεριφορές βρίσκουν όλο και περισσότερους μιμητές, κυρίως στη νέα γενιά, τα παιδιά μας, οφείλουμε όλοι μας να προσέχουμε τα παραδείγματα που οι ίδιοι δίνουμε. Καταδικάζω απερίφραστα την επιλογή της φιγούρας του καρνάβαλου στην αποκριάτικη εκδήλωση της Κυριακής στα Μωραΐτικα και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης και ελπίζω τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές να αποτελέσουν παρελθόν στην περιοχή μας».

Κοσμάς: «Δηλώνω ντροπή και πλήρη άγνοια για το συμβάν»

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου, Π. Κοσμάς εξέφρασε την αντίθεσή του με όσα συνέβησαν και ενημέρωσε πως έχει ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου ΔΣ για να ληφθούν αποφάσεις συλλογικά.

«Ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Μωραιτίκων δηλώνω ντροπή πλήρη άγνοια για το συμβάν μιας και απουσίαζα από αυτή την εκδήλωση. Συνεπώς διαφοροποιούμαι πλήρως. Έχω ζητήσει έκτακτο Δ.Σ. και αναμένω για τις οποίες κινήσεις ληφθούν συλλογικά. Εάν βρω αντίσταση θα κινηθώ ως μονάδα».

Νέα Αριστερά: «Τέτοιες χυδαίες πρωτοβουλίες νομιμοποιούν την ομοφοβία και το μίσος»

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Νέας Αριστεράς κάνοντας λόγο για «άθλιες» και «χυδαίες πρωτοβουλίες» που «νομιμοποιούν την ομοφοβία, το μίσος και τελικά το λιντσάρισμα και τη βία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι άθλιες και χυδαίες πρωτοβουλίες όπως αυτή της αποκριάτικης εκδήλωσης στα Μωραίτικα της Κέρκυρας νομιμοποιούν την ομοφοβία, το μίσος και τελικά το λιντσάρισμα και τη βία.

Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι σε αυτή τη διοργάνωση συμμετέχουν πολιτιστικά σωματεία και σύλλογος γονέων δημοτικου σχολείου. Ευθύνη όμως φέρουν και οι τοπικές Αρχές.

Η αναπαραγωγή στερεοτύπων μεσαιωνικών και κακοποιητικών στο όνομα της παράδοσης πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα».

Κέρκυρακαρναβάλιειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης