Μετωπική για τοξικά απόβλητα στην Τανάγρα: Σε θέση μάχης 4 δήμοι για να μην φτιαχτεί ΧΥΤΒΕΑ
Κώστας ΑσημακόπουλοςΗ ώρα της μετωπικής σύγκρουσης για την κατασκευή του ΧΥΤΒΕΑ στη θέση «Κεραμιδέζα» του Δήμου Τανάγρας πλησιάζει. Ενώ οι προσφυγές για ματαίωση του έργου βρίσκονται στο ΣτΕ, τα Δημοτικά Συμβούλια τεσσάρων Δήμων με ομόφωνα ψηφίσματα άναψαν το πράσινο φως για συστράτευση όλων των δυνάμεων τους καθώς και την οργάνωση κοινών δυναμικών κινητοποιήσεων προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία της μονάδας Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανιών Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΒΕΑ) στην Ελλάδα.
Οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, φορείς αλλά και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης τονίζουν πως η κυβέρνηση κρατάει «χαμηλά» το θέμα προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις αλλά η περιοχή είναι «καζάνι που βράζει». Οπως τονίζουν για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ομοφωνία και δυναμική για ένα κοινό θέμα που αναμένεται να επηρεάσει τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Αττικής, ενώ μέχρι τέλος του μήνα που θα γίνει η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση θα κάνουν αγώνα για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα τοξικά απόβλητα.
Στους δρόμους στις 30 Μαρτίου
Η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση προγραμματίστηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στη διασταύρωση του αριστερού SR της Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας με την Επαρχιακή οδό προς Τανάγρα.
Πρόκειται για έργο της εταιρείας ΕΛΒΙΟΚ M.A.E., θυγατρικής του ομίλου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΑΕΙΦΟΡΟΣ που θα συγκεντρώνει από όλη την Επικράτεια, θα επεξεργάζεται και θα «θάβει» «αιώνια», μερικά από τα πιο τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα που έχουν παραχθεί από τις βιομηχανίες σιδήρου, χάλυβα, θερμικής μεταλλουργίας αλουμινίου και επεξεργασίες μετάλλων.
Η εγκατάσταση θα φιλοξενείται σε έκταση 201 στρεμμάτων και μάλιστα δεν απέχει μακριά από την Εθνική Οδό (ΠΑΘΕ) μεταξύ Σχηματαρίου και Τανάγρας και βρίσκεται στα σύνορα των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.
Ο Δήμος Τανάγρας πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις ενώ τα τελευταία 24ωρα με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων στέκονται στο πλευρό της Τανάγρας ο Δήμος Χαλκίδας, ο Δήμος Θήβας αλλά και ο Δήμος Ωρωπού τον οποίο διαπερνά ο Ασωπός ποταμός και καταλήγει στη θάλασσα του Ευβοϊκού. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή στις 19 Φεβρουαρίου μετά από επερώτηση της Έλενας Καραγεωργοπούλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.
Βόμβα πάνω στη λεκάνη του Ασωπού
Οπως υποστηρίζουν οι Δήμοι και οι φορείς που αντιδρούν στην κατασκευή της τεράστιας εγκατάστασης όπου θα θάβονται τα τοξικά απόβλητα, ο χώρος που έχει επιλεγεί - και ήδη ξεκινήσει ορισμένες πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή κτιρίων - είναι ακατάλληλος, σε σεισμογενές και σαθρό υπέδαφος και το σημαντικότερο πάνω στη λεκάνη του Ασωπού ποταμού μέσω του οποίου υδρεύονται και αρδεύονται οι κάμποι της Τανάγρας, του Αυλώνα και του Ωρωπού αλλά και δεκάδες πόλεις και χωριά.
«Θα καταστραφεί η περιοχή μας»
«Ο Δήμος Τανάγρας έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς αρνείται τη μελέτη των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του έργου και με μελέτες και σειρά αιτιών τεκμηριώνει την αρνητική του θέση. Παραθέτοντας μια σειρά από επιστημονικά, διοικητικά και κοινωνικά κριτήρια αποδεικνύουμε πως εάν γίνει αυτό το έργο θα καταστραφεί όλη η περιοχή μας. Οι μελέτες που έχουμε στη διάθεση μας και συνοδεύουν τις προσφυγές μας είναι τεκμηριωμένες από την επιστημονική κοινότητα της χώρας», είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας και συμπλήρωσε: «Ο Δήμος Τανάγρας έχει προβεί σε όλα τα κατάλληλα διοικητικά μέτρα, να προχωρήσει σε όλα απαραίτητα μέτρα κοινωνικής εγρήγορσης και ευαισθητοποίησης και να κάνει χρήση όλων των δικαστικών και των δικονομικών δικαιωμάτων που παρέχονται στην αυτοδιοίκηση και στους δημόσιους θεσμούς».
Ανακλήθηκε η μία από τις δύο άδειες χοροθέτησης
Ο Μανώλης Μπαλτάς πολιτικός μηχανικός και τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας που σύνταξε τεχνικές μελέτες σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει το έργο ανέφερε: «Ο Δήμος Τανάγρας έκανε προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη Κεντρικής Ελλάδας εναντίον της έγκρισης χωροθέτησης που χορηγήθηκε από την ΠΕΧΟ Στερεάς Ελλάδας. Αντέδρασε πολύ έντονα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και με τα επιχειρήματα του "καθοδήγησε" την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο τελικά υιοθέτησε τη γνωμοδότηση του Δήμου Τανάγρας. Έτσι ξεκίνησε νέος κύκλος ενημέρωσης των πολιτών διατηρώντας τους σε εγρήγορση για να σταθούν απέναντι σε αυτή την προσπάθεια με όποιο τρόπο προβλέπεται μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια. Παράλληλα έγινε προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων κατά των δύο αδειών χωροθέτησης που εκδόθηκαν και μάλιστα η μία ήταν παράνομη και ανακλήθηκε λίγο διάστημα αργότερα από την ίδια αρχή που την εξέδωσε και εναντίον της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει στη διάθεση του ένα απολύτως τεκμηριωμένο δικόγραφο εμπλουτισμένο με ολοκληρωμένη μελέτη τεκμηρίωσης των επιπτώσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα γίνονται ενημέρωση των πολιτών για να μπει μπροστά μία διαδικασία κοινωνικής αντίστασης εφόσον απαιτηθεί».
Στα χέρια του ΣτΕ
Σύμφωνα με τον Μανώλη Μπαλτά το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει τη κοινή υπουργική απόφαση που προέτρεπε την ανάπτυξη υποδοχέα για τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου στην περιοχή λόγω των μετρήσεων και των μελετών ρύπων που υπήρχαν τότε. Είναι ένα σοβαρό εργαλείο για τη μελλοντική δημιουργία του βιομηχανικού πάρκου αλλά αποτελεί και εργαλείο για την αποτροπή της κατασκευής του ΧΥΤΒΕΑ.
Θα επιβαρυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής Γιώργος Καραμέρος που βρέθηκε στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Ωρωπού που συζητήθηκε το θέμα τόνισε πως χρειάζεται άμεση ενημέρωση των πολιτών διότι το διακύβευμα είναι πολύ σοβαρό και εξήγησε: «Εδώ δε συζητάμε για μία στρατηγική επένδυση αλλά για μία χωματερή επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων που σε βάθος χρόνου θα επιβαρύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και στην Τανάγρα και διά μέσου της υδρολογικής λεκάνης του Ασωπού με 500.000 τόνους τοξικά απόβλητα και θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής σε όλη την περιοχή. Αυτά διακυβεύονται. Καλώ σε εγρήγορση τους πολίτες».
«Δεν θα γίνουμε Πέρνικ»
«Κάνω έρευνα για αντίστοιχο έργο που έχει κάνει η ίδια εταιρεία στο Πέρνικ της Βουλγαρίας. Δείτε δημοσιεύματα που αναφέρουν πως οι κάτοικοι του Πέρνικ διαδηλώνουν από το 2019. Διαδηλώνουν για τη μόλυνση των ποταμιών και του περιβάλλοντος. Δεν θα γίνουμε Πέρνικ. Στο όνομα μιας πράσινης διαχείρισης προβλέπεται ταφή πολύ επικίνδυνων τοξικών που θα είναι η μοναδική ομάδα. Ελπίζω με τους αγώνες στη Βουλή, στους Δήμους αλλά και στο δρόμο να ματαιώσουμε αυτή την κατασκευή», τόνισε ο Γιώργος Καραμέρο, ενώ η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Μυρτώ Κοροβέση δεσμεύτηκε να φέρει το ζήτημα και στο συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής.
Στο πλευρό της Τανάγρας
«Θα είμαστε στο πλευρό του Δήμου Τανάγρας και θα κινηθούμε και εμείς νομικά προς κάθε κατεύθυνση κατά της δημιουργίας του ΧΥΤΒΕΑ στην περιοχή μας. Θέλουμε να μετέχουμε στις αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας και όχι να μας έρχονται τελεσίγραφα από την κεντρική διοίκηση», δήλωσαν οι δήμαρχοι Ωρωπού, Χαλκίδας και Θήβας και οι υποσχέθηκαν να βρεθούν ακόμα και στο δρόμο για να σταματήσουν το έργο.
- Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
- Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
- Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της