Ελλάδα|14.03.2024 23:30

Χαλκιδική: Ανησυχία για κρούσματα μηνιγγίτιδας λόγω αποκριάτικων εκδηλώσεων

Newsroom

Προσοχή καλεί τους πολίτες της Χαλκιδικής να επιδείξουν η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας της Π.Ε. Χαλκδικής ενόψει των αποκριάτικων εκδηλώσεων και αλλά και της έξαρσης των κρουσμάτων της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας

Μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (Πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε Ιατρό. Όσα άτομα, εμφανίζουν συμπτώματα όπως: πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα και φωτοφοβία, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν με γιατρό. Ο τρόπος μετάδοσης γίνεται κυρίως από τις συναθροίσεις κοινού και από άτομα που έρχονται σε άμεση επαφή, δηλαδή η μετάδοση του ιού γίνεται από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων, με το φιλί και με την με την επαφή χεριών στόματος. Δεν μεταφέρεται μέσω του αέρα, απαιτείται επαφή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας για την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο δεν θεωρούνταν επιβαρυμένη μέχρι σήμερα (το 2023 είχαν σημειωθεί 23 κρούσματα), τα 14 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε μόλις δύο μήνες από την αρχή του έτους, συνιστούν την εγρήγορση όλων μας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

ειδήσεις τώρακαρναβαλικές εκδηλώσειςΧαλκιδικήημερομηνίεςκαρναβάλιΑπόκριες