Βίτσι: Οι ανεμογεννήτριες ξεσηκώνουν την τοπική κοινωνία
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΑνάστατη είναι η τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου Φλώρινας εξαιτίας της επικείμενης τοποθέτησης πέντε ανεμογεννητριών στην τοποθεσία Δούκας του ορεινού όγκου Βέρνου – Βιτσίου. Κάτοικοι της περιοχής, τοπική αυτοδιοίκηση και περιβαλλοντικές οργανώσεις εδώ και περισσότερα από 2,5 χρόνια έχουν επιδοθεί σε έναν συνεχή αγώνα, προκειμένου να μη γίνει το έργο. Όπως υποστηρίζουν, θα προκαλέσει τεράστιες αρνητικές οικολογικές συνέπειες στον ορεινό όγκο, ο οποίος διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα και αποτελεί τόπο διαχείμασης της καφέ αρκούδας, αλλά και στα υπόγεια ύδατα που τροφοδοτούν με νερό οικισμούς της περιοχής.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο ethnos.gr, σε περίπτωση που κατασκευαστεί ο αιολικός σταθμός με τις πέντε ανεμογεννήτριες, θα ανοίξει ο δρόμος για την τοποθέτηση στην ευρύτερη περιοχή άλλων περίπου 170 ανεμογεννητριών, έργο που προωθείται από εταιρείες, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολόκληρος ο ορεινός όγκος από τις Πρέσπες μέχρι τα όρια με το νομό Κοζάνης.
Δήμος Αμυνταίου και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να αποτραπεί η τοποθέτηση των πέντε ανεμογεννητριών και αναμένονται οι αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου.
Κατά τους εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, αν και η εταιρεία κατασκευής του αιολικού σταθμού έχει δεσμευτεί να μην γίνονται εργασίες το διάστημα από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο, για να μην επηρεαστεί η διαχείμαση της καφέ αρκούδας αλλά και τον Απρίλιο, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην αναπαραγωγή των πουλιών, η δέσμευση ποτέ δεν τηρήθηκε.
Την Κυριακή 24 Μαρτίου τοπική αυτοδιοίκηση, κάτοικοι της περιοχής, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στο σημείο κατασκευής των ανεμογεννητριών, προκειμένου να διατρανώσουν, με πορεία, πανό και πλακάτ, την αντίθεσή τους στην κατασκευή του έργου.
Από το 2021 οι αντιδράσεις
Σύμφωνα με τον επιστημονικά υπεύθυνο της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Γιώργο Μερτζάνη, οι αντιδράσεις για την κατασκευή του αιολικού σταθμού ξεκίνησαν, με απανωτές επιστολές και ενέργειες προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, από τα μέσα του 2021, όταν επρόκειτο να εγκριθεί η αδειοδότηση του έργου. Οι κύριες αιτίες των αντιδράσεων ήταν η ποιότητα της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το γεγονός ότι το έργο γίνεται κοντά σε περιοχή Natura (η κορυφή του Βιτσίου) αλλά και το ότι δεν ενσωματώθηκαν τα αποτελέσματα προγράμματος παρακολούθησης της περιοχής.
«Η άδεια εκδόθηκε στο τέλος του 2021, χωρίς να έχουν ενσωματωθεί τα αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης, κάτι που αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση. Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες από την εταιρεία. Από την τελευταία η Αποκεντρωμένη ζήτησε να γίνει επιπρόσθετη μελέτη για την ορνιθοπανίδα της περιοχής αλλά και για την καφέ αρκούδα, αφού αποτελεί τόπος διαχείμασής της. Επιβεβαιώθηκε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι πολύ σημαντικές για την αρκούδα κι έτσι ελήφθη από την εταιρεία η δέσμευση να μην γίνονται εργασίες από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο κάθε έτους. Επίσης, η εταιρεία δεσμεύθηκε να μην εκτελεί εργασίες ούτε τον Απρίλιο και κυρίως βαριές εργασίες όπως θεμελιώσεις και χαλικοστρώσεις, ώστε να μην επηρεαστεί η αναπαραγωγή των πουλιών. Όμως, οι δεσμεύσεις αυτές δεν τηρήθηκαν ποτέ», λέει στο ethnos,gr ο κ. Μερτζάνης.
Οι αντιδράσεις και οι ενέργειες από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας συνεχίστηκαν, χωρίς, όμως, να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Έτσι, το καλοκαίρι του 2022 έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση του έργου. Η υπόθεση εκδικάστηκε και αναμένεται η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.
«Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε και ο Δήμος Αμυνταίου. Και για την προσφυγή αυτή αναμένεται η απόφαση. Παράλληλα, έχουμε τρία ψηφίσματα εναντίον του έργου από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου και το Τοπικό Συμβούλιο Λεχόβου. Η τοπική κοινωνία δεν αποδέχεται το έργο, διότι θα αποτελέσει ‘’κερκόπορτα’’ για την τοποθέτηση άλλων 170 ανεμογεννητριών από διάφορες εταιρείες. Αυτό θα αποτελέσει την καταστροφή ολόκληρου του ορεινού όγκου από τις Πρέσπες μέχρι τα όρια με το νομό Κοζάνης. Αν και βρισκόμαστε εν αναμονή των αποφάσεων του ΣτΕ, οι εργασίες βαρέως τύπου συνεχίζονται κανονικά και δε σταματούν ούτε από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Προβλήματα από το έργο δημιουργούνται και στα υπόγεια ύδατα. Οι τοπικές κοινωνίες φοβούνται, μήπως δημιουργηθούν προβλήματα στο πόσιμο νερό που παίρνουν από πηγές», σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»..
Τέλος, κατά τον ίδιο, μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί κάποια ανεμογεννήτρια. Έχουν μπει μόνο οι βάσεις για τις δύο από τις πέντε και αναμένεται να ακολουθήσει η τσιμεντοθεμελίωση.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό