Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας: Γιατί η Κρήτη έγινε επιλογή των διακινητών μεταναστών
NewsroomΑυξημένες μεταναστευτικές ροές έχει η Κρήτη τον τελευταίο καιρό κάτι που δείχνει ότι οι διακινητές στοχευμένα έχουν επιλέξει αυτό το θαλάσσιο δρόμο. Η Κρήτη βρίσκεται στη «καρδιά» του μεταναστευτικού διαδρόμου της κεντρικής Μεσογείου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά τη νέα μεταναστευτική τάση που διαμορφώνεται.
1.260 αφίξεις από την αρχή του 2024
«Πρόκειται για μία συγκεκριμένη μεταναστευτική διαδρομή με αφετηρία τη Λιβύη και προορισμό την Κρήτη. Στο παρελθόν, οι μεταναστευτικές αφίξεις στην Κρήτη και τη Γαύδο αποτελούσαν τυχαίες παρακάμψεις. Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μία νέα τάση», δήλωσε στην τηλεόραση της CRETA η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Στέλλα Νάνου και πρόσθεσε «βλέπουμε πλέον τα πλοιάρια να ταξιδεύουν απ’ ευθείας από τη Λιβύη για την Κρήτη και τη Γαύδο».
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των μεταναστευτικών αφίξεων σε Κρήτη και Γαύδο έφτασε τους 1260 ενώ για το σύνολο του 2023 ήταν 817.
Η χώρα προέλευσης των μεταναστών που έχουν αφιχθεί στην Κρήτη είναι κυρίως από την Αίγυπτο, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, ενώ υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις από Συρία, Σουδάν και Παλαιστίνη.
Οι λόγοι που τα δίκτυα των μεταναστών επιλέγουν την Κρήτη είναι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σύνθετοι και ποικίλοι.
«Τα μοτίβα είναι δυναμικά, αλλάζουν συνεχώς και επηρεάζονται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Σημαντικός παράγοντας είναι τα δίκτυα και οι διαδρομές των διακινητών. Επίσης, οι πληροφορίες που διακινούνται μεταξύ μεταναστών ή προσφύγων και φυσικά υπάρχουν και τα βαθύτερα αίτια που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες προέλευσης και διέλευσης» επεσήμανε η κ. Νάνου.
Σχολιάζοντας τη διακρατική συμφωνία ΕΕ – Αιγύπτου και την επίδραση στις μεταναστευτικές ροές η κ. Νάνου σημείωσε πως «θα φανεί στην πράξη ενώ ξεκαθάρισε πως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά τη νέα μεταναστευτική τάση που διαμορφώνεται.
«Είναι νωρίς ακόμη να πούμε με σιγουριά εάν αυτός ο μεταναστευτικός διάδρομος θα καθιερωθεί. Το παρακολουθούμε και είμαστε σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους φορείς. Είμαστε στη διάθεση της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης ώστε να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε», δήλωσε η κ. Νάνου.
Στο μεταξύ, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και το 2023 ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας πολέμων, συγκρούσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ρεκόρ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Οι αριθμοί που καταγράφονται στον αναγκαστικό εκτοπισμό σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν ρεκόρ. Πέρυσι 114 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κόσμος μας βρίσκεται σε αναταραχή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ύπατη Αρμοστεία το 2023 κήρυττε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάθε 8 ημέρες», σημείωσε η κ. Νάνου.
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
- Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
- ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
- Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»