Ελλάδα|09.05.2024 06:55

«Αποφάσισαν να μας πετάξουν έξω»: Διαμαρτυρίες και αντιδράσεις για την «έξωση» στους κατασκηνωτές του κάμπινγκ Φαναρίου - Ο λόγος

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κάμπινγκ του Φαναρίου, με κύριο αίτημα να παραμείνουν και τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο τα τροχόσπιτά τους στο χώρο, θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 12 Μαΐου οι κατασκηνωτές, μετά την ξαφνική ενημέρωση που είχαν από την ΕΤΑΔ (στην οποία ανήκει το κάμπινγκ αλλά παραχωρήθηκε μετά από δημοπρασία σε ιδιώτη) ότι πρέπει να το εγκαταλείψουν μέχρι τις 10 του τρέχοντος μήνα.

Όπως λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκηνωτών Κάμπινγκ Φαναρίου και αντιδήμαρχος Διοίκησης, Συντονισμού και Καθημερινότητας Κομοτηνής, Δημήτρης Πολιτειάδης, δεν αντιδρούν για το γεγονός ότι ο χώρος παραχωρήθηκε σε ιδιώτη, ούτε για το ότι υπάρχει απόφαση να το εγκαταλείψουν.

Αντιδρούν για το γεγονός ότι έλαβαν μέσω των e-mail τους ενημέρωση για την απόφαση της ΕΤΑΔ στις 28 Απριλίου και κλήθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και εν μέσω των εορτών του Πάσχα να μεταφέρουν τροχόσπιτα, τροχοβίλες και σκίαστρα.

Όπως λέει ο ίδιος, το αίτημα των κατασκηνωτών είναι να λειτουργήσει και φέτος το κάμπινγκ του Φαναρίου. Σε περίπτωση που δεν εισακουστεί, ζητούν τουλάχιστον να τους δοθεί διορία μέχρι το τέλος Μαΐου για τη μεταφορά.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο του κάμπινγκ Φαναρίου υπάρχουν ογδόντα τροχόσπιτα, εκ των οποίων τα είκοσι ανήκουν σε Βούλγαρους. Ιδίως οι τελευταία είναι σχεδόν αδύνατο να κάνουν τη μεταφορά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, το κάμπινγκ Φαναρίου έχει αποκτήσει και το χαρακτήρα διεθνούς προορισμού, αφού για κάποιες μέρες διαμένουν σε αυτό και τουρίστες από διάφορες βαλκανικές χώρες.

«Αποφάσισαν να μας πετάξουν έξω. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε να εγκαταλείψουμε το κάμπινγκ αλλά ζητάμε αυτό να μη γίνει μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Ας λειτουργήσει και φέτος το κάμπινγκ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο και μετά θα το εγκαταλείψουμε. Η περιοχή μας δεν είναι νησί, για να έχει πολύ τουρισμό και πολλούς μήνες το χρόνο. Αν πάρουμε τα τροχόσπιτά μας, θα υπάρχει και μεγάλο πλήγμα στην τοπική οικονομία. Γι’ αυτό στηρίζει το αίτημά μας η τοπική κοινωνία και οι φορείς. Δεν είμαστε καταπατητές. Είμαστε οικογενειάρχες και χρησιμοποιούμε το κάμπινγκ, πληρώνοντας το νόμιμο αντίτιμο 35, 40 και 45 χρόνια. Εγώ ήρθα παιδί εδώ και τώρα φέρνω τα παιδιά μου», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Πολιτειάδης.

«Να το λειτουργήσει φέτος ο Δήμος Κομοτηνής»

Κατά τον κ. Πολιτειάδη, το κάμπινγκ Φαναρίου πέρασε στη δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ το 2014, η οποία το 2022 αποφάσισε να το βγάλει σε δημοπρασία, για να το πάρει ιδιώτης.

«Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023. Περίπου 15 μήνες μετά δεν έχει ακόμα υπογραφεί η σύμβαση με τον ιδιώτη που πλειοδότησε, χωρίς να ξέρουμε με τίνος ευθύνη συμβαίνει αυτό. Ο ιδιώτης είπε ότι και να υπογραφεί άμεσα η σύμβαση, δε θα λειτουργήσει το κάμπινγκ φέτος, διότι δεν προλαβαίνει. Πέρυσι το λειτούργησε ο δήμος για τρεις μήνες. Μπορεί να γίνει το ίδιο και φέτος. Μας έστειλαν στα e-mail μας ειδοποίηση ότι πρέπει να φύγουμε στις 28 Απριλίου και ζήτησαν να γίνει αυτό μέχρι τις 10 Μαΐου. Μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, στο οποίο υπήρχαν και πέντε αργίες. Δεν είναι εύκολο να μεταφέρεις τροχοσκηνές και σκίαστρα που τοποθετήσαμε με την άδεια της ΕΤΑΔ. Ο καθένας μας θα πρέπει να διαθέσει ξαφνικά 500-600 ευρώ. Εμείς πονάμε το μέρος και το περιποιούμαστε κάθε χρόνο. Έχουμε γίνει κηπουροί και τεχνικοί, για να το φροντίζουμε», υποστηρίζει ο κ. Πολιτειάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόταση των κατασκηνωτών είναι να υπογραφεί μεταξύ της ΕΤΑΔ και του ιδιώτη σύμβαση με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2024. Ζητούν το κάμπινγκ να λειτουγήσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και έως τις 30 του μήνα να το εγκαταλείψουν.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, όλοι μαζί οι κατασκηνωτές πληρώνουν κάθε χρόνο για τη χρήση του κάμπινγκ περίπου 100.000 ευρώ. Φέτος ο χώρος μπορεί να λειτουργήσει με αυτά τα χρήματα.

«Δεν προχωρήσαμε στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να διεκδικήσουμε παράταση για την έξωση, διότι δε θέλουμε και δεν έχουμε χρήματα, για να μπλέξουμε με δικαστικούς αγώνες. Αν δε γίνει δεκτό το αίτημά μας, θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε το κάμπινγκ σε εύλογο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκηνωτών Κάμπινγκ Φαναρίου.

τροχόσπιτοΦανάρικάμπινγκΕΤΑΔ