Ελλάδα|21.05.2024 10:34

Καλαμάτα: Ένταση και τραυματισμός στη δίκη των 9 Αιγυπτίων κατηγορουμένων για το ναυάγιο της Πύλου - Δυο προσαγωγές

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ένταση στην Καλαμάτα/ INTIME
Ένταση στην Καλαμάτα/ INTIME
Ένταση στην Καλαμάτα/ INTIME (gallery)
Ένταση στην Καλαμάτα/ INTIME (gallery)
Ένταση στην Καλαμάτα/ INTIME (gallery)
Ένταση στην Καλαμάτα/ INTIME (gallery)

Με ένταση ξεκίνησε η δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο στο δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση.

Το pelopnews.gr αναφέρει ότι από το πρωί ο χώρος έξω από τα δικαστήρια παραμένει αποκλεισμένος από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις συλλογικοτήτων.

Διαδηλωτές του ΠΑΜΕ συγκρούστηκαν νωρίτερα με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από το σημείο.

Από την επίθεση τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ενώ συνελήφθησαν ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με την «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Στέλιος Παπαβραμίδης, φοιτητής.

Σημειώνεται ότι στο εδώλιο θα καθίσουν σήμερα 9 Αιγύπτιοι που κατηγορούνται για το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης, να διευκόλυναν την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και να προκάλεσαν εκ προθέσεως το ναυάγιο.

Όλοι τους, ωστόσο, έχουν δηλώσει ότι δεν είναι ούτε διακινητές ούτε ευθύνονται για το ναυάγιο, ισχυριζόμενοι ότι απλώς προσπαθούσαν να φτάσουν και οι ίδιοι στην Ευρώπη, μαζί με τους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

«Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν άδικα και κατηγορήθηκαν για αδικήματα λαθρεμπορίας με βάση περιορισμένα και αμφισβητήσιμα στοιχεία», δήλωσε στο Al Jazeera η Marion Bouchetel, μέλος του Νομικού Κέντρου Λέσβου, το οποίο υπερασπίζεται τους Αιγύπτιους.

Η ίδια χαρακτήρισε τη δίκη ως παράδειγμα «συστηματικής ποινικοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα».

Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασαν την δυσπιστία τους για τη διαδικασία της δίκης χαρακτηρίζοντάς τη «ανάρμοστη».

Πύλοςειδήσεις τώραναυάγιοδίκηΚαλαμάτα