Ελλάδα|30.05.2024 09:35

Γάμος αλά ελληνικά από τη Χαλκιδική έως το Καστελόριζο: Δεν βρίσκουν ημερομηνίες να παντρευτούν οι ντόπιοι - Τις έκλεισαν Ινδοί και Αυστραλοί

Newsroom

Ο Τόμας και η Έμιλι αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους και να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης. Το ζευγάρι, οι γονείς και οι καλεσμένοι μάλιστα, αποφάσισαν να κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα ταξιδεύοντας από την Αυστραλία στην Ελλάδα για το μυστήριο και τη δεξίωση -πάρτι που πρόκειται να γίνει στη Χαλκιδική. Είναι μια από τις δεκάδες περιπτώσεις ζευγαριών κάθε ηλικίας που επιλέγουν το απέραντο γαλάζιο της καλοκαιρινής περιόδου, με τον ήλιο, τη θάλασσα και τα μεζεδάκια στην άμμο, για να πουν το «ναι».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Νένα Παπαδοπούλου, διοργανώτρια γάμων από εταιρεία που ασχολείται κυρίως με …εισερχόμενα μελλόνυμφα ζευγάρια, εξηγεί ότι φέτος το καλοκαίρι βρίσκει πολλά ζευγάρια να έχουν κλείσει εισιτήρια και διαμονή στη χώρα μας για το γάμο και τη δεξίωση, συνδυάζοντας μαζί και καλοκαιρινές διακοπές.

«Έχουμε κρατήσεις από Αμερική, Αγγλία, Ελβετία, Καναδά, αλλά και τη μακρινή Μελβούρνη. Έρχονται μέχρι και από την άλλη άκρη της γης για να παντρευτούν στη χώρα μας και το εντυπωσιακό είναι πως πλέον τα ζευγάρια δεν αναζητούν μόνο τους πολύ δημοφιλείς και πολυδιαφημισμένους προορισμούς, αλλά προτιμούν μέρη που είτε τους έχουμε προτείνει ως εταιρεία διοργάνωσης γάμου, είτε οι ίδιοι έχουν ψάξει με την ελπίδα να βρουν απάτητους και εναλλακτικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Έχουμε κλείσει γάμους για το επόμενο διάστημα σε μέρη στη Χαλκιδική, όπου οι τοπικές παραδόσεις σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές απογειώνουν τόσο την ταξιδιωτική εμπειρία όσο και το ίδιο το event. Τέτοιοι γάμοι γίνονται και στην αθηναϊκή ριβιέρα», περιγράφει η κ. Παπαδοπούλου.

Από τους πρώτους που ασχολούνται με το γαμήλιο τουρισμό, η Νένα Παπαδοπούλου, εξηγεί ότι αυτό που κάνει την Ελλάδα τόσο ενδιαφέρουσα για ζευγάρια απ' όλα τα μέρη του κόσμου -είτε για να παντρευτούν είτε απλά για να ανανεώσουν τους όρκους τους- είναι η πλούσια ιστορία, ο πολιτισμός και βέβαια το γεγονός ότι υπάρχουν ατελείωτες παραλίες, πανέμορφα πετρόκτιστα χωριά, ηλιόλουστος καιρός και εκπληκτική γαστρονομία.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ανθρώπους του χώρου, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές για γαμήλιο τουρισμό σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Οι πρώτοι στη λίστα των …εισερχόμενων είναι Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη για να τιμήσουν τις οικογενειακές ρίζες και να κάνουν το γάμο τους στην πατρίδα των γονέων και παππούδων τους με τη συνοδεία μπουζουκιού, βιολιού, λαούτου, κλαρίνου ή κρητικής λύρας.

Δεν είναι όμως μόνο οι Έλληνες που αγαπούν την παράδοση, το καλό φαγητό και τις παροχές της φιλοξενίας, αλλά και πολλά ζευγάρια που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα και όμως την επιλέγουν γιατί γι' αυτούς είναι όνειρο ζωής το να απολαύσουν το ζεστό κλίμα, το γευστικό φαγητό με φρέσκα ντόπια υλικά, τις όμορφες τοποθεσίες, τη δοτικότητα των ανθρώπων και το ελληνικό φιλότιμο.

«Έχουμε πελάτες που έρχονται από διάφορες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, από την Αμερική, από Αραβικές χώρες, ακόμα και από την Αφρική, την Ασία ή την Αυστραλία με διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες, ήθη και έθιμα και όλοι συμφωνούν σε ένα: στο ότι η απόφασή τους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τη γαμήλια εκδήλωσή τους ήταν ό,τι καλύτερο», σημειώνει η κ. Παπαδοπούλου.

Συρρικνώνεται η λίστα καλεσμένων για τους «ντόπιους» καλοκαιρινούς γάμους

Μπορεί τα μηνύματα που παίρνουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη διοργάνωση να είναι ενθαρρυντικά για το 2024 και ήδη οι συζητήσεις και κρατήσεις για το 2025 να είναι σε καλό στάδιο, ωστόσο δεν είναι …όλα του γάμου εύκολα. Εδώ και ένα μήνα οι διοργανωτές τρέχουν και δεν φτάνουν για να είναι όλα όπως τα έχουν σχεδιάσει με τους υποψήφιους μελλόνυμφους. Η περίοδος που γίνονται οι περισσότεροι γάμοι έχει ξεκινήσει από αρχές Μαΐου και φτάνει έως τα μέσα Οκτωβρίου, κάτι που σχετίζεται και με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, η νύφη κι ο γαμπρός συρρικνώνουν τις λίστες των καλεσμένων και επιδίδονται σε ένα …γράψε - σβήσε, για να μην ξεφύγει ο οικονομικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές παλαιότερα γίνονταν γάμοι τριακοσίων, ακόμα και τετρακοσίων ατόμων, όμως τώρα τα πράγματα είναι κάπως πιο περιορισμένα και μπορεί να φτάνουν στα 120 με 150 τα άτομα που συμμετέχουν. Επιπλέον επιλέγουν να κάνουν το γάμο μακριά από τον τόπο καταγωγής και διαμονής τους, με αποτέλεσμα συνήθως να επιλέγουν ένα νησί και με τον τρόπο αυτό να συνδυάσουν και διακοπές.

«Η επιλογή των ενδιαφερομένων είναι ευρεία, σαφώς έχουμε τα νησιά των Κυκλάδων, παραδοσιακά τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Πάρο, την Τήνο, συναντούμε όμως και πιο ξεχωριστούς, λιγότερο τουριστικούς προορισμούς, κι έτσι βλέπουμε να γίνονται διοργανώσεις στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Ρόδο και τη Χαλκιδική αφού η Ελλάδα έχει κάτι για όλα τα γούστα», σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο FM 104,9 ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού, Θωμάς Πολίτης.

«Κάθε κομμάτι της Ελλάδα απευθύνεται σε συγκεκριμένες εθνικότητες. Χαρακτηριστικά, στη Βόρεια Ελλάδα έρχονται πολλοί από τα Βαλκάνια που επιθυμούν να κατέβουν προς τη θάλασσα και σε ό,τι αφορά στις εθνικότητες (σ.σ. που επιλέγουν να διοργανώσουν την εκδήλωση) έχουμε πολλούς Αμερικανούς αλλά και Βρετανούς, ενώ έχουμε δει ακόμη και χώρες όπως η Ινδία, από όπου τελευταία είχαν γίνει πολύ …δυνατοί γάμοι στη χώρα μας. Έχουν γίνει για παράδειγμα μεγάλοι γάμοι στο Καστελόριζο από Έλληνες, δεύτερης και τρίτης γενιάς, κατοίκους της Αυστραλίας που αποφασίζουν να κάνουν ένα πολύ έντονο πάρτι, που μπορεί να κρατήσει ακόμη και τρεις ημέρες», καταλήγει ο κ. Πολίτης.

Γάμοι VIP με άρωμα Χόλιγουντ και συμβόλαια εχεμύθειας

Αν κάποιος δει μια εντυπωσιακή νύφη να κατεβαίνει από ελικόπτερο ή έναν κουστουμαρισμένο γαμπρό να κάνει αναρρίχηση, δεν είναι απαραίτητα γυρίσματα από λήψη κινηματογραφικής ταινίας του Λας Βέγκας, αλλά ένας γάμος - υπερπαραγωγή. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που οι διοργανωτές υπογράφουν και συμβόλαιο εχεμύθειας για να αποφύγει το διάσημο ζευγάρι τη διαρροή.

«Άνθρωποι από το εξωτερικό, που είναι γνωστοί στη χώρα τους και στους δικούς τους κύκλους, ζητούν απόλυτη μυστικότητα. Εκεί οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές και πρέπει να παρέχουμε αξιοπιστία, κατανόηση των αναγκών και άμεση εξυπηρέτηση. Για παράδειγμα, είχαμε γάμο σε νησί, όπου την επόμενη μέρα το ζευγάρι θα ταξίδευε σε άλλο κοντινό νησί και την ώρα του πάρτι μας ενημέρωσαν ότι θα ήθελαν να κλείσουν ελικόπτερο για το πρωί. Μέχρι να κόψουν τη γαμήλια τούρτα, το είχαμε ήδη κανονίσει. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε dress code για το προσωπικό με το θέμα του event, συχνά οργανώνουμε θεάματα και σκηνικά που ανταγωνίζονται ολοκληρωμένες παραγωγές και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε φέρει επώνυμους τραγουδιστές και συγκροτήματα για να παίξουν στην εκδήλωση», δηλώνει η Νένα Παπαδοπούλου.

Χαλκιδικήειδήσεις τώραΚαστελόριζογάμος