Ελλάδα|31.05.2024 20:30

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο παράκαμψης στη Γιάλοβα προϋπολογισμού 37,5 εκ. ευρώ

Newsroom

Η σύμβαση για την κατασκευή της παράκαμψης της Γιάλοβας, προϋπολογισμού 37,5 εκατ. ευρώ υπεγράφη την Παρασκευή στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών με την ανάδοχο Intrakat ύστερα από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, παρουσία του υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού, Νίκου Ταχιάου, του Βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλή Μαντά και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού.

Το οδικό έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση του συγκεκριμένου τμήματος του οδικού άξονα «Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος» μέσω της βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών, προσφέροντας, έτσι, ασφάλεια και άνεση στους χρήστες και συνεισφέροντας στη μείωση των ατυχημάτων, αλλά και στην αποσυμφόρηση της περιοχής. Επιπλέον, η αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού δικτύου θα βελτιώσει την προσπελασιμότητα της Μεσσηνίας και θα συμβάλλει περαιτέρω στην τουριστική της ανάπτυξη.

Ειδικότερα, το έργο θα εκτελεστεί στον Δήμο Πύλου – Νέστορος και περιλαμβάνει τη βελτίωση τμήματος μήκους 3,5 χλμ. της υφιστάμενης 9ης Εθνικής Οδού και την κατασκευή νέου τμήματος μήκους 4,2 χλμ. για την παράκαμψη του οικισμού της Γιάλοβας. Το έργο, που θα έχει διάρκεια κατασκευής 24 μήνες, θα μειώσει τους χρόνους της διαδρομής και θα αυξήσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας. Στο πλαίσιο της εργολαβίας, θα κατασκευαστούν σημαντικά συνοδά έργα, όπως ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι, cut & cover, τεχνικά έργα γεφύρωσης ρεμάτων, διαβάσεις, ηλεκτροφωτισμός, κ.α.

Να σημειωθεί ότι η Intrakat διαθέτει ισχυρή παρουσία στην περιοχή, καθώς συμμετέχει στην κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο ΣΔΙΤ για την κατασκευή και αναβάθμιση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (τμήμα Καλαμάτας – Ριζόμυλου – Πύλου – Μεθώνης), προϋπολογισμού 239,2 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

«Μαζί με τα μεγάλα δημόσια έργα, που συνήθως απορροφούν το ευρύτερο δημόσιο ενδιαφέρον, προχωράμε στη δρομολόγηση και την υλοποίηση πιο μικρών έργων, δημιουργώντας σύγχρονες, βιώσιμες και ανθεκτικές υποδομές. Υποδομές που ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και τονώνουν την κοινωνική συνοχή», επεσήμανε ο κ. Σταικούρας.

Από την πλευρά του ο κ. Ταχιάος σημείωσε ότι η παράκαμψη στη Γιάλοβα της Μεσσηνίας, μήκους 4,2 χιλιομέτρων, θα συμβάλει στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις. Θα διευκολύνει την διέλευση, ενός συνεχώς αυξανόμενου αριθμού τουριστών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής δημιουργώντας συνθήκες ασφαλούς μετακίνησης, καθώς ο υφιστάμενος οδικός άξονας διέρχεται μέσα από τον οικισμό της Γιάλοβας. 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε: «Είμαι  πολύ χαρούμενος, που ένα ακόμη έργο με ιδιαίτερο αναπτυξιακό χαρακτήρα για την Πελοπόννησο προστίθεται στα έργα, που υλοποιούνται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Χαίρομαι πάρα πολύ και για αυτά, που είπατε κ. Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ και για τα υπόλοιπα έργα, τα οποία δρομολογούνται και είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικά, όπως το έργο στον κόμβο των Δερβενακίων, το οποίο πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι προχωράει, αλλά και η πρόθεση να γίνει το Πύργος – Τσακώνα, ένας πολύ βασικός και αναπτυξιακός άξονας».

Χρήστος ΣταϊκούραςΝίκος ΤαχιάοςΥπουργείο Υποδομών και Μεταφορώνειδήσεις τώρα