Ελλάδα|09.04.2019 16:54

Στο πόδι η Κομοτηνή για την ίδρυση 4ης Νομικής - Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Τίμος Φακαλής

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ίδρυση της 4ης νομικής σχολής στην Πάτρα από τους φορείς της Κομοτηνής  μία μόλις μέρα μετά την δημοσίευση του πολυνομοσχεδίου στο οποίο προβλέπεται η σύστασή της και ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την επόμενη μέρα της ανώτατης εκπαίδευσης. 

Η τοπική κοινωνία εκφράζει φόβους ότι η σχολή της νομικής στην Θράκη θα αποδυναμωθεί και εν πολλοίς θα ερημώσει τόσο από καθηγητές όσο και από φοιτητές και αρκετοί θα μετακινηθούν στο νέο τμήμα που αναμένεται να δημιουργηθεί στην Πάτρα εκμεταλλευόμενοι τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις.  

Σύμφωνα με αυτές  αφενός μεν επιτρέπεται στα μέλη ΔΕΠ μετά από 15ετή υπηρεσία σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια, να μετακινούνται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του Κέντρου, αφ ετέρου δε η ουσιαστική απελευθέρωση των μεταγραφών σε φοιτητές των οπoίων το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ θα οδηγήσει στην έξοδο πολλούς από αυτούς  από το ακριτικό Δ.Π.Θ.

Το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου μεταξύ των μελών ΔΕΠ της νομικής σχολής του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους τόνισε στο ethnos.gr ο κοσμήτορας Νομικής ΔΠΘ Χρήστος Μαστροκώστας. «Τις επόμενες μέρες θα δούμε πως θα αντιδράσουμε» είπε ο κοσμήτορας της σχολής. 
Μιλώντας από την πλευρά της στο ethnos.gr τόσο η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης όσο και ο κοσμήτορας της νομικής σχολής του Δημοκριτείου εκφράζουν φόβους για την υποβάθμιση της νομικής στην ακριτική πόλη και ζητούν από το υπουργείο Παιδείας την ενίσχυσή της. 

«Γνωρίζαμε ότι θα ήταν στο πολυνομοσχέδιο η νομική της Πάτρας, διατηρούσαμε όμως μια κρυφή ελπίδα. Η θέση μας είναι να ενισχυθούν πρώτα οι τρεις νομικές και μετά να δημιουργηθεί η τέταρτη. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και το υπουργείο προχώρησε. Η νομική Κομοτηνής θα είναι η τέταρτη επιλογή» είπε στο η πρόεδρος  του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης.  

Φόβοι αποψίλωσης φοβάται και ο δήμαρχος Κομοτηνής. «Η τέταρτη νομική γίνεται ξεκάθαρα για μικροπολιτικούς λόγους. Δεν αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων. Ούτε προκύπτει  κάποια ανάγκη για αύξηση των θέσεων φοιτητών νομικής.  Δεν μπορούμε να καταλάβουμε από κει και πέρα με πιο κριτήριο γίνεται αυτή η επιλογή. Αν το υπουργείο Παιδείας έχει να διαθέσει λεφτά τότε θα μπορούσε να τα διαθέσει  για την ενίσχυση των υπαρχουσών νομικών σχολών» είπε ο Γιώργος Πετρίδης και πρόσθεσε: «Η τέταρτη νομική δεν υπηρετεί σκοπούς επιστημονικούς, επαγγελματικούς, οικονομικούς ή κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά αντίθετα υπονομεύει την ίδια την ύπαρξη του Πανεπιστημίου και οδηγεί στη συρρίκνωση της ανάπτυξης της περιοχής».

Στάση αναμονής κρατούν και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ οι οποίοι έχουν εκφράσει κατά καιρούς την αντίθεσή τους. Οι τελευταίοι δεν ανοίγουν προς το παρόν τα χαρτιά τους και  θα τοποθετηθούν όπως ανέφεραν στο ethnos.gr όταν έρθει το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής

Νομική σχολήυπουργείο ΠαιδείαςΚομοτηνήπολυνομοσχέδιο