Ελλάδα|31.05.2024 22:11

Καθαρισμοί οικοπέδων: Χάος με τις δηλώσεις και βαριά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες

Newsroom

Χάος επικρατεί με τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων με την προθεσμία για τις δηλώσεις στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr να λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδω είναι σε στάση αναμονής, άλλοι σε πανικό ξεριζώνοντας ως και δέντρα, όλοι όμως με αγωνία για το κόστος που τελικά θα φτάσει η νέα τους υποχρέωση για καθαρισμό των οικοπέδων και μάλιστα υπό το βλέμμα μηχανικού.

Ο νέος κανονισμός

Ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας στόχο έχει έναν, να μην έχουμε τα φαινόμενα των πυρκαγιών άλλων ετών. H παράταση που δόθηκε στους ιδιοκτήτες για να λάβουν τα μέτρα τους δεν αρκεί, λένε οι ίδιοι.

Σε πολλές περιπτώσεις σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν, με ιδιοκτήτες να βάζουν μπουλντόζες στα χωράφια και να τα σαρώνουν όλα. Σε άλλες περιπτώσεις αδιαφορία, η ζήτηση πάντως έφερε ήδη διπλασιασμό των τιμών και των εργατικών.

Σε κάθε περίπτωση για εφέτος ισχύουν μόνο τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας.

Όπου απαιτούνται, πέρα από υπεύθυνη δήλωση και τα χαρτιά των επιστημόνων, αυτά θα πρέπει να κατατεθούν στον Δήμο, που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναλάβει και την ομαδική εκπόνηση μελετών με μικρότερο κόστος για τους ιδιοκτήτες. Εναλλακτικά στην πλατφόρμα, για τα ακαθάριστα οικόπεδα, οι δηλώσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης.

Τα πρόστιμα

Την ίδια ώρα βαριά είναι τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες. Αν δεν καταθέσουν έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας:

  • 0,10€/τ.μ. για χαμηλής επικινδυνότητας
  • 0,20€/τ.μ. για μεσαίας επικινδυνότητας
  • 0,30€/τ.μ. για υψηλής επικινδυνότητας
  • 0,40€/τ.μ. για ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας

Αν έχουν υποβληθεί εκθέσεις χωρίς να εφαρμοστούν έκπτωση 50%

Αν οι ιδιοκτήτες πιστεύουν πως θα μπορέσουν με μια έκθεση για τα μάτια του κόσμου να καταφέρουν να γλιτώσουν το πρόστιμο ξεχνούν πως θα γίνει και αυτοψία. Εδώ αν τα μέτρα πυροπροστασίας δεν έχουν εφαρμοστεί, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ενότητα μέτρων.

υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίαςειδήσεις τώραοικόπεδα