Ελλάδα|31.05.2024 22:41

Δίκη για φωτιά στο Μάτι: Στο εδώλιο ξανά 21 κατηγορούμενοι – Πώς σχολιάζουν την εξέλιξη στο OPEN συγγενείς θυμάτων

Newsroom

Ξανά στο εδώλιο κάθονται όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της φονικής φωτιάς στο Μάτι, μετά  την έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα εφετών κατά της απόφασης σε πρώτο βαθμό, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Μάτι: Τι λένε εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων

Εγκαυματίες και οικογένειες θυμάτων θεωρούν θετική εξέλιξη το ότι θα δικαστούν εκ νέου οι κατηγορούμενοι. «Όλη η δίκη  για εμένα από την αρχή ήτανε μία φάρσα. Υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει και δεν έγινε τίποτα πως πρέπει», ανέφερε ο εγκαυματίας Κώστας Ζορμπάς στο OPEN.

«Το ότι αρχίζει ξανά η δίκη είναι ελπιδοφόρο. Περιμέναμε ότι θα τιμωρηθούν κατά κάποιο τρόπο και ότι θα μπουν φυλακή. Εμάς μας έκαψε η ανεπάρκεια αυτών  των ανθρώπων», σχολίασε από την πλευρά της η Πηνελόπη Κωνσταντάκη.

Η δικαστική απόφαση 8.500 σελίδων καθαρογράφθηκε πριν από λίγες μέρες και η δίκη ορίστηκε για τις 8 Ιουλίου. Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται για να μην παραγραφούν τα αδικήματα τον Ιούλιο του 2026.

«Μαζί με κάποιους άλλους που ήμασταν μέσα στη φωτιά αποβληθήκαμε από μάρτυρες κατηγορίας, οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι έπρεπε να είχαμε δώσει κατάθεση και να είχαμε βάλει δικηγόρο τους πρώτους δύο μήνες ενώ εμείς βρισκόμασταν σε κωματώδη κατάσταση», τόνισε ο Κώστας Ζορμαλιας, εγκαυματίας.

Η απόφαση του πρωτοδικείου  αφορούσε σε καταδίκες μόνον για έξι από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους και για ποινές που ανέρχονταν στα πέντε χρόνια για 5 πρώην υψηλόβαθμά στελέχη της Πυροσβεστικής και στα τρία χρόνια για τον ηλικιωμένο από την αυλή του οποίου ξέφυγε τη φωτιά. Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά μετατρέποντας τις ποινές σε χρηματικές.

«Δεν ξέρω πως αυτές οι μανάδες και πατεράδες θα μπορούν να ξανακαταθέσουν για τα καμένα παιδιά τους η φόρτιση θα είναι πάρα πολύ μεγάλη για δεύτερη φορά. Να αποδοθεί δικαιοσύνη με την σωστή της πλευρά και όχι με 365 ευρώ η αξία κάθε πτώματος», είπε ο Νίκος Γιαννόπουλος, συγγενής θύματος.

φωτιάεγκαυματίεςδίκηδικαστήριοειδήσεις τώραφωτιά στο Μάτι