Ελλάδα|03.06.2024 12:00

Σεισμοί: «Θα έχουμε έξαρση» λέει ο Παπαδόπουλος - Οι περιοχές με υψηλό κίνδυνο

Newsroom

Για την σεισμικότητα στην Ελλάδα μετά τα 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου ανοιχτά της Κύθνου αναφέρθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκτιμώντας πως θα υπάρξει περίοδος σεισμικής έξαρσης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Action24, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως: «Το θέμα των σεισμών στη χώρα μας είναι γενικότερο και περνάμε περιόδους ηρεμίας και περιόδους εξάρσεων όπως αυτή της περιόδου 2019-2021 που την ακολούθησε μια περίοδο ύφεσης από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε επόμενη περίοδο έξαρσης. Αυτός είναι νόμος με τον οποίο δουλεύει ο πλανήτης».

Ποιες περιοχές έχουν υψηλότερη σεισμικότερη δραστηριότητα

Σε ερώτηση για το ποιες περιοχές έχουν υψηλότερη σεισμικότερη δραστηριότητα, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο «Κεντρικό Ιόνιο, στο τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά, τον Κορινθιακό και την περιοχή των Δωδεκανήσων, το ανατολικό σεισμικό ελληνικό τόξο». Ωστόσο, τόνισε πως: «δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα συμβεί κάτι».

Για τον Κορινθιακό σημείωσε ότι «έχει πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα ανάμεσα στα οποία και αυτό τον Αλκυονίδων που έδωσε τον σεισμό του 1981 αλλά και αυτό που έδωσε τον σεισμό του Αιγίου. Οι ισχυροί σεισμοί εκεί επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 35 χρόνια κατά μέσο όρο, έχουμε αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο οπότε αργά ή γρήγορα θα ξαναζήσουμε είτε σε αυτή είτε σε άλλες ισχυρούς σεισμούς».

«Η μεγάλη αξία έγκειται στο να προλαμβάνουμε, να τηρείται με ευλάβεια ο αντισεισμικός κανονισμός, να προχωρήσουμε σε ελέγχους» κατέληξε ο σεισμολόγος.

Γεράσιμος Παπαδόπουλοςειδήσεις τώρασεισμός τώραΡίχτερσεισμόςΚύθνος