Ελλάδα|03.06.2024 14:23

Ευρωεκλογές 2024: Τελευταία ευκαιρία για επιστολική ψήφο - Πότε θα ξέρουμε αποτελέσματα

Newsroom

Την Κυριακή στις 21.00 θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls των Ευρωεκλογών, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά την στις 23.00.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας υπενθύμισε ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για να παραδώσουν με ραντεβού τον φάκελο με την ψήφο τους οι εκλογείς, που έχουν επιλέξει να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Παράλληλα διευκρίνισε ότι αυτό ισχύει μόνο για όσους ζουν στην ελληνική επικράτεια, καθώς για τους απόδημους έχει παρέλθει  η διορία.


Πώς θα ψηφίσουν όσοι δεν επέστρεψαν εμπρόθεσμα την απαντητική επιστολή τους 

Ο ίδιος τόνισε το Σάββατο μετά τις 17:00 όσοι δεν έχουν επιστρέψει την απαντητική επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα λάβουν ένα μήνυμα από το ΥΠΕΣ, που θα τους ενημερώνει για τα εκλογικά κέντρα, στην περιοχή που διαμένουν, όπου θα μπορέσουν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα το πρωί της Κυριακής.

138.000 εκλογείς έχουν ψηφίσει έως τώρα 

Ο Νάσος Μπαλέρμπας ανέφερε πως έως τώρα έχουν επιστραφεί 138.000 φάκελοι με επιστολικές ψήφους, εκ των οποίων 35.370 είναι από το εξωτερικό, από το σύνολο των περίπου 50.000 Ελλήνων του εξωτερικού που έχουν παραλάβει φακέλους για συμμετοχή με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές.

Τόνισε παράλληλα πως θα βγαίνει άκυρο το ψηφοδέλτιο στην επιστολική ψήφο, όταν δεν υπάρχουν στον φάκελο στοιχεία ταυτοποίησης ή άλλα απαιτούμενα έγγραφα.

237 τμήματα για την επιστολική ψήφο 

Απαντώντας σε ερωτήματα, είπε ότι «υπάρχουν 237 εκλογικά τμήματα για την επιστολική ψήφο, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για όλα και ανά περιφέρεια, δηλαδή θα έχουμε αποτελέσματα επιστολικών ψήφων Α΄Αθηνών κοκ»

Ερωτηθείς εάν όλοι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με εκείνα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του περασμένου φθινοπώρου, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ είπε ότι «θα λειτουργήσουν περίπου 18.430 εκλογικά τμήματα. Οι ετεροδημότες δεν θα ψηφίσουν σε ειδικά τμήματα, αλλά έχουν διανεμηθεί στα κανονικά τμήματα, αφού όλη η επικράτεια είναι μια εκλογική περιφέρεια στις Ευρωεκλογές.

Μπορεί να είναι και σε άλλο σχολείο το εκλογικό τμήμα κάποιου και όχι απλώς σε άλλη σχολική αίθουσα, το εκλογικό τμήμα για κάποιον ψηφοφόρο. Πάρα πολλοί θα είναι σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα από τις εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές» και κάλεσε τους πολίτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και το πεδίο «Μάθε που ψηφίζεις» για να ενμηερωθούν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Τέσσερις σταυρούς στο ψηφοδέλτιο

Ο Νάσος Μπαλέρμπας επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν από κανέναν σταυρό μέχρι 4 σταυρούς και πως αν μπουν περισσότεροι από 4 σταυροί, δεν θα μετρήσει κανένας σταυρός σε υποψήφιο, αλλά το ψηφοδέλτιο πάει υπέρ του κόμματος.

Σχετικά με τα exit polls εκτίμησε ότι ίσως χρειαστεί περισσότερη ώρα για να μάθουμε, αν τα μικρότερα κόμματα εκλέγουν ή όχι υποψήφιο. 

Ευρωεκλογέςεπιστολική ψήφοςυπουργείο Εσωτερικώνεκλογικά τμήματαευρωεκλογές 2024ειδήσεις τώρα