Ελλάδα|03.06.2024 14:39

Μαγνησία: Πρόεδρος του ΕΟΔΥ στο ethnos.gr για τα κρούσματα γαστρεντερτίτιδας - Οι πιθανές αιτίες και η σαλμονέλα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες από κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στη δεξαμενή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στη Μαγνησία, όπου καταγράφηκαν δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στους οικισμούς Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο καθώς και στο περιφερειακό δίκτυο ύδρευσης, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα προκλήθηκαν από το βακτήριο της σαλμονέλας.

Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ 

Κατά τον ίδιο, μία πρώτη εκτίμηση από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα υπάρχει σήμερα στις 4:00 το μεσημέρι και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Σε αυτές υπάρχει ενδεχόμενο να ξεκαθαρίζεται ποιο σημείο του δικτύου ύδρευσης αποτέλεσε την πηγή του προβλήματος, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμα να γίνει κάποια εκτίμηση για τα αίτια.

«Το δεδομένο είναι ότι η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο νερό. Γίνονται έλεγχοι στη δεξαμενή της περιοχής, στην οποία καταλήγουν νερά από τις γεωτρήσεις καθώς και στο περιφερειακό δίκτυο ύδρευσης. Στη συνέχεια θα μελετηθούν και οι τρεις γεωτρήσεις της περιοχής, η κάθε μία ξεχωριστά. Προκειμένου να δούμε πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα, θα γίνει αναλυτική επιδημιολογική διερεύνηση όλου του δικτύου ύδρευσης και θα συσχετίσουμε το νερό με τα κρούσματα. Μόλις βρούμε το αίτιο, θα ξεκινήσουμε την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης», λέει στο ethnos.gr o κ. Χατζηχριστοδούλου.

Πιθανές αιτίες εργασίες ή οι έντονες βροχοπτώσεις

Κατά τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ και καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως πιθανές αιτίες θεωρούνται, μεταξύ άλλων, κάποια έργα που έγιναν στην περιοχή το τελευταίο διάστημα και εξαιτίας αυτών μπορεί να μολύνθηκε το δίκτυο ύδρευσης και οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος θεωρεί ως εξαιρετικά απίθανο η αίτια να βρίσκεται στη θεομηνία που σημειώθηκε στη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όπως λέει χαρακτηριστικά, στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής έγιναν μετρήσεις και τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα.

«Οι κάτοικοι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου. Όχι μόνο για να πιουν, αλλά ούτε για την ατομική τους υγιεινή, ούτε για το μαγείρεμα, ούτε για να πλύνουν κάποιο λαχανικό. Αν είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να κάνουν για κάποιο λόγο χρήση του νερού του δικτύου, θα πρέπει πρώτα να το βράσουν στους εκατό βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον για τρία λεπτά, μέχρι να κοχλάσει. Αυτές τις οδηγίες θα πρέπει να ακολουθούν αυτήν τη στιγμή, μέχρι να εκδοθούν νέες», τονίζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Τεράστια η ανησυχία στην περιοχή

Τεράστια είναι η ανησυχία στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου μετά τα απανωτά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί από τους κατοίκους να μεταφερθούν στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο του Βόλου

Κάποιοι εξετάστηκαν και αποχώρησαν, ενώ άλλοι παρέμειναν για νοσηλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, αυτήν τη στιγμή στο νοσοκομείο του Βόλου νοσηλεύονται οκτώ παιδιά και τρεις ενήλικες.

Στο «Αχιλλοπούλειο» απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας και μία ηλικιωμένη από τον Αλμυρό Βόλου, η οποία εισήχθη με σηπτικό σοκ και κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Αυτήν τη στιγμή κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αν ο θάνατος της ηλικιωμένης σχετίζεται με τα απανωτά κρούσματα στο Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου τη Δευτέρα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ η υπόθεση προκάλεσε και εισαγγελική παρέμβαση.    

ΕΟΔΥγαστρεντερίτιδανερόσαλμονέλαΜαγνησίανοσοκομείο