Ελλάδα|11.06.2024 06:35

Αγρίνιο: 150 σκυλιά σε άθλιες συνθήκες - Σκελετωμένα ζώα χωρίς νερό και κουτάβια που πεθαίνουν

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Σε παντελώς ακατάλληλες συνθήκες διαβιούν σε κτήμα ιδιώτη, λίγο έξω από το Αγρίνιο και κοντά στις σχολές του ΟΑΕΔ, περίπου 150 σκυλιά, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στο ethnos.gr μέλη της Φιλοζωικής Οργάνωσης Αγρινίου. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Οργάνωσης, Παρασκευή Αναγνωστοπούλου, κουτάβια πεθαίνουν λόγω των τραγικών συνθηκών, πολλά ζώα είναι άρρωστα και σκελετωμένα, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις κατά τις οποίες σκυλιά έχουν κατασπαραχθεί από άλλα περισσότερο μεγαλόσωμα.

Κατά την ίδια, σκύλες αναγκάζονται να θηλάζουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό κουταβιών, από αυτόν που μπορούν να αντέξουν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κτήματος δεν έχει σκέπαστρο, με αποτέλεσμα ζώα να υποφέρουν ή ακόμα και να χάνουν τη ζωή τους από την υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν από τη ζέστη κάποια σκυλιά, αναγκάζονται να βουτάνε μέσα στις ποτίστρες, στερώντας, όμως, έτσι το πολύτιμο νερό από τα άλλα.

Όπως αναφέρουν στο ethnos.gr η κ. Αναγνωστοπούλου αλλά και το μέλος της Φιλοζωικής Οργάνωσης Αγρινίου, Μαντώ Ζήβα, ιδιοκτήτης του χώρου είναι ένας άντρας, ο οποίος μπορεί να ξεκίνησε τη συλλογή των ζώων με φιλοζωικά αισθήματα, ωστόσο, είναι πλέον αδύνατο να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό τους.

Η φιλοζωϊκή κατηγορεί τον δήμο

Τα μέλη της Οργάνωσης κατηγορούν και τον Δήμο Αγρινίου για την κατάσταση, σημειώνοντας ότι γνωρίζει το γεγονός αλλά «κλείνει τα μάτια» στο πρόβλημα. Υποστηρίζουν ακόμα ότι η συγκέντρωση των ζώων από τον ιδιώτη στο συγκεκριμένο κτήμα ίσως και να βολεύει τον δήμο, ο οποίος, μετά το ρεπορτάζ του ethnos.gr στις 9 Ιανουαρίου 2024, σταμάτησε να μεταφέρει αδέσποτα σε μία επίσης ακατάλληλη έκταση κοντά στην κοίτη του Αχελώου.

Οι κ.κ. Αναγνωστοπούλου και Ζήβα υπογραμμίζουν ότι σε δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση παραδέχτηκε ότι ο δήμος ενισχύει τον ιδιώτη με τροφές για τα ζώα και ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τα σκυλιά. Να σημειωθεί ότι η Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου έχει καταθέσει και μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το ζήτημα.

Πριν δύο χρόνια ξεκίνησε η συγκέντρωση σκύλων

Σύμφωνα με την κ. Αναγνωστοπούλου, πριν από δύο χρόνια ο ιδιώτης ξεκίνησε να συγκεντρώνει σκυλιά στο συγκεκριμένο χώρο.

«Στην αρχή τον βοηθούσαμε κι εμείς στον εμβολιασμό και τη σίτιση των ζώων. Όμως, μετά από ένα διάστημα είδαμε ότι ο χώρος ασφυκτιά από το μεγάλο αριθμό ζώων που συγκέντρωσε. Πλέον τα ζώα είναι πάρα πολλά, πάνω από 150 με μία πρόχειρη εκτίμηση και διαβιούν σε άθλιες συνθήκες. Κουτάβια πεθαίνουν, το ένα σκυλί κατασπαράζει το άλλο, τα ζώα είναι αδυνατισμένα, άρρωστα και γεμάτα αρρώστιες. Σκύλα αναγκάζεται να θηλάζει ακόμα και πενήντα κουτάβια… Το καλοκαίρι η ζέστη είναι φρικτή και τα ζώα βράζουν, αφού στέγαστρο υπάρχει μόνο σε ένα μικρό μέρος του χώρου. Για να δροσιστούν τα ζώα, βουτάνε μέσα σε ποτίστρες. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να διαχειριστεί πλέον την κατάσταση. Μιλήσαμε πολλές φορές μαζί του αλλά πλέον ουσιαστικά έχει κόψει τις σχέσεις του με την Οργάνωσή μας», λέει η κ. Αναγνωστοπούλου.

«Ο δήμος γνωρίζει»

Από την πλευρά της η κ. Ζήβα σημειώνει ότι ο Δήμος Αγρινίου γνωρίζει και έχει παραδεχτεί την ακαταλληλότητα του χώρου, ωστόσο, εξακολουθεί να στέλνει τροφές για τα ζώα στον ιδιώτη.

«Ο δήμος στέλνει τροφές και αυτό από μόνο του σημαίνει ότι γνωρίζει για την ύπαρξη του χώρου. Ωστόσο, δε φροντίζει καθόλου για την ευζωία των σκύλων. Έχουμε κάνει διάφορες παρεμβάσεις για το ζήτημα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τον κ. Μαρνέζο αλλά δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα. Ίσως και να βολεύει τον δήμο να μαζεύονται σκυλιά εκεί, αφού αναγκάστηκε να σταματήσει να στέλνει τα αδέσποτα στην κοίτη του Αχελώου. Δεν ξέρουμε, αν βανάκι του δήμου μεταφέρει αδέσποτα στο κτήμα του ιδιώτη, όμως, εθελοντές μας εντόπισαν εκεί τσιπαρισμένα ζώα. Μπορεί για το δήμο να αποτελεί την εύκολη λύση. Σε δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος παραδέχτηκε ότι παρέχει τροφές και ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος. Είπαμε στον αντιδήμαρχο ότι ο αριθμός των σκύλων εκεί έχει φτάσει σε ανεξέλεγκτο σημείο και είπε ότι θα επέμβει. Από την τελευταία φορά πέρασαν δύο-τρεις εβδομάδες και πάλι δεν έγινε τίποτα. Έχουμε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου», τονίζει η κ. Ζήβα. Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αγρινίου, Παναγιώτη Μαρνέζο, ωστόσο, δε θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.

Αγρίνιοζώασκυλιάοργάνωση