Ελλάδα|11.06.2024 06:05

Ίσθμια: Οι κάτοικοι δεν έχουν δρόμο και ζητούν δωρεάν διόδια - Θα πάρει μήνες η γέφυρα

Μαρία Λιλιοπούλου

Λύση εναλλακτικών διελεύσεων αναζητά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μετακίνηση των κατοίκων περιοχών του δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας, καθώς ολόκληρα χωριά παραμένουν αποκλεισμένα μεταξύ τους, με τους κατοίκους να αναγκάζονται να κάνουν τεράστιο κύκλο για διαδρομές που έως πρόσφατα τους έπαιρναν λίγα λεπτά.

Και αυτό καθώς μπορεί από νωρίς το πρωί της Δευτέρας να αποκαταστάθηκε η κίνηση των οχημάτων στο σύνολο των λωρίδων κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου, στον κλάδο προς Κόρινθο, μετά το συμβάν της ανάφλεξης του βυτιοφόρου που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, σε γέφυρα της Παλαιάς Εθνικής Οδού στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου, αλλά το συγκεκριμένο οδικό τμήμα θα παραμείνει αποκλεισμένο για αρκετούς μήνες.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος σε δήλωσή του τη Δευτέρα: «Το στοίχημα πλέον είναι διπλό: Πρώτον, να διασφαλίσουμε τις μετακινήσεις, αδαπάνως για τους ίδιους, όλων όσοι μέχρι τώρα έκαναν χρήση του τμήματος της Παλαιάς Εθνικής Οδού, που για αρκετούς μήνες θα παραμείνει αποκλεισμένο. Δεύτερον, να συμπιέσουμε αυτόν τον χρόνο, να κατασκευάσουμε το συντομότερο δυνατόν τη νέα γέφυρα, σε αντικατάσταση αυτής που αναγκαστήκαμε να κατεδαφίσουμε, λόγω των μη ανατάξιμων βλαβών τις οποίες διαγνώσαμε από την πρώτη στιγμή, χωρίς μάλιστα να διαταράξουμε τις μετακινήσεις στην εθνική οδό. Θα το κερδίσουμε και αυτό! Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε ήδη».

Ασάφεια για τα διόδια - Δεν έχουν δρόμο οι κάτοικοι

Μέχρις στιγμής, πάντως, το υπουργείο δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί «αδαπάνως» και αν πρόκειται για μη καταβολή διοδίων στην Ολυμπία Οδό στον σταθμό των Αγίων Θεοδώρων προς Κόρινθο και αντίστροφα. Σε σχετική ερώτηση του «Έθνους», η απάντηση ήταν ότι εξετάζονται πιθανές λύσεις μεταξύ υπουργείου, Ολυμπίας Οδού και Δήμου.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι εξαιτίας της κατεδάφισης της γέφυρας, χάθηκε ουσιαστικά ο μόνος τρόπος διέλευσης που είχε απομείνει στην περιοχή δεδομένου ότι από τις αρχές Απριλίου δε λειτουργεί ούτε η βυθιζόμενη γέφυρα των Ισθμίων, η οποία έκλεισε για λόγους συντήρησης για διάστημα δύο μηνών χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί ακόμα ξανά στην κυκλοφορία.

Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας και ειδικά των περιοχών Ισθμίων, Καλαμακίου, Κυράς Βρύσης, Κεχριών, Λουτρακίου αλλά και της Κορίνθου να έχουν δει την καθημερινότητά τους να ανατρέπεται εντελώς.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον δήμαρχο Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης η επαναλειτουργία της βυθιζόμενης γέφυρας, τοποθετείται πλέον στα τέλη του μήνα ή στις αρχές του Ιουλίου: «Πιέζουμε να γίνει το συντομότερο δυνατό. Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή να μπορέσει να παραδοθεί έστω και μία εβδομάδα νωρίτερα κι ας μη λύνει εξ ολοκλήρου το πρόβλημα δεδομένου ότι λόγω εποχής και τουριστικής κίνησης θα υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και σε αυτές τις διελεύσεις καθώς ανεβοκατεβαίνει συχνά η γέφυρα λόγω φόρτου», λέει στο «Έθνος».

Ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο να προχωρήσει η ελεύθερη διέλευση των μόνιμων κατοίκων και των εργαζομένων στην περιοχή από τα διόδια των Αγίων Θεοδώρων και του Λουτρακίου καθώς αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να διανύουν αποστάσεις 30 και 40 χιλιομέτρων παραπάνω για να φτάσουν στους προορισμούς τους. Σημαντικό είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και με τη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εξετάσεις. Για τον λόγο αυτό ο δήμος ήρθε σε συμφωνία με τα τοπικά ΚΤΕΛ ώστε να δημιουργηθεί ένα δρομολόγιο που θα εξυπηρετεί τους μαθητές κυρίως από την περιοχή Καλαμάκι μέχρι την Κυρά Βρύση.

Όσο για την πλήρη αποκατάσταση του τμήματος της Παλαιάς Εθνικής, και ο δήμαρχος επισημαίνει πως αυτό είναι κάτι που θα πάρει χρόνο: «Ευχόμαστε η σχετική μελέτη να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο, αλλά η αποπεράτωση του έργου θα διαρκέσει σίγουρα αρκετούς μήνες», σημειώνει προσθέτοντας ότι σήμερα η ζωή στην περιοχή έχει ανατραπεί πλήρως για χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται στα εργοστάσια, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους.

Θα πάρει μήνες η αποκατάσταση της γέφυρας

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της κίνησης στη Νέα Εθνική Οδό, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι μέσα σε διάστημα περίπου δύο ημερών ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν αποτελεσματικά ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι αναγκαίες εργασίες και να αποδοθεί στους πολίτες η Νέα Εθνική Οδός.

«Επόμενο βήμα είναι η μελέτη και η ανακατασκευή της γέφυρας που καταστράφηκε, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες τεχνικές λύσεις, τον προϋπολογισμό, αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Σκοπός μας είναι η υλοποίηση του έργου τους επόμενους μήνες, ενώ στο μεσοδιάστημα, θα αναζητηθούν τρόποι εναλλακτικών διελεύσεων προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.» 

Από την πλευρά του ο κ. Ταχιάος επεσήμανε ότι «οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με δύο από τις εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στο κατασκευαστικό σχήμα που υποστηρίζει την εταιρία παραχώρησης "ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ", τις "ΑΚΤΩΡ" και "ΑΒΑΞ", πέτυχαν να ανταποκριθούν στις πιεστικές απαιτήσεις του εγχειρήματος της αποκατάστασης της κυκλοφορίας στην εθνική οδό, που δεν υπήρξε καθόλου εύκολη υπόθεση».