Ελλάδα|12.06.2024 20:49

Κηφισιά: Προβληματισμός και ερωτηματικά για την έκρηξη στο εργοστάσιο

Κώστας Ασημακόπουλος
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr

Προβληματισμό και ερωτηματικά προκαλεί η φωτια που ξέσπασε στο εργαστάσιο πλαστικών Pal ιδιοκτησίας Παλαμίδη που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Ιουνίου στη βιομηχανική ζώνη στην Κάτω Κηφισιά.

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα

Όπως προκύπτει από την έκταση των ζημιών και από τον τρόπο αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων πρώτων υλών, από καθαρές συγκυρίες δεν είχαμε κάποιο σοβαρό τραυματισμό από την έκρηξη και την τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε τη μεγαλύτερη αποθήκη του εργοστασίου. Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν στην εγκατάσταση πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι φιλότιμα ρίχτηκαν αμέσως στη μεγάλη μάχη της κατάσβεσης μαζί με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το εργοστάσιο Pal κατασκευάζει σκεύη μαγειρικής, πλαστικά σκεύη φαγητού, δίσκους φαγητού, υποστρώματα, περιέκτες αλλά και πλαστικά ιατρικά σκεύη. Ανήκει στο σύζυγο της Μίνας Γκάγκα, Βασίλη Παλαμίδη και μάλιστα η Μίνα Γκάγκα από την πρώτη στιγμή έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν κινδύνευσαν οι εργαζόμενοι, ούτε υπήρχε αγνοούμενος.

Η άμεση επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη συνδρομή οχημάτων εθελοντικών ομάδων από το Δήμο Κηφισιάς, Διονύσου και Ωρωπού απέτρεψαν τα χειρότερα και έσωσαν όχι μόνο την κυρίως εγκατάσταση του εργοστασίου Pal, όσο και τις διπλανές επιχειρήσεις τις οποίες άγγιξαν οι φλόγες αναπτύσσοντας υψηλές θερμοκρασίες σε μία ημέρα που το θερμόμετρο στην περιοχή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Καταστράφηκε μία τεράστια αποθήκη με πρώτες ύλες του εργοστασίου Pal απ΄ όπου προκλήθηκε η έκρηξη. Καταστράφηκαν πρώτες ύλες σε υπαίθρια έκταση περίπου δύο στρεμμάτων, ενώ από τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν έλιωσαν τα σίδερα της αποθήκης η οποία κατέρρευσε. Κλιμακοφόρο όχημα της πυροσβεστικής έριχνε συνεχώς νερό για την αποφυγή αναζωπύρωσης.

«Πνίγηκε» η Αττική από τους καπνούς

Το γεγονός πως η φωτιά μεταδόθηκε σε υλικά που βρίσκονταν σε υπαίθριο χώρο διευκόλυνε την επιχείρηση ρήψης νερού από ελικόπτερα τύπου Erickson (Aφροδίτη). Πυκνοί μαύροι καπνοί «έπνιξαν» όλη τη βορειοανατολική Αττική και έγιναν ορατοί μέχρι την Εύβοια και την Άνδρο. Εκδόθηκε άμεσα μήνυμα από το 112 για τους κατοίκους των βορείων προαστίων, ενώ υπήρξε διακοπή ρεύματος σε όλη την περιοχή. Μποτιλιάρισμα σημειώθηκε στους γύρω δρόμους και στο ρεύμα της Εθνικής οδού προς Αθήνα, ενώ αποκλείστηκαν όλα τα στενά που οδηγούσαν στο εργοστάσιο Pal καθώς υπήρχε φόβος για νέες εκρήξεις.

Στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης βρέθηκαν οι ιδιοκτήτες, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Pal το οποίο θεωρείται δυνατή και ανερχόμενη επιχείρηση. Ωστόσο όπως αποδείχτηκε ο χώρος φύλαξης των πρώτων υλών είχε πολλά κενά ασφαλείας, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επιχειρήσουν πατώντας ακόμα και πάνω σε μεγάλες πλαστικές συσκευασίες και στιβαγμένες ξύλινες παλέτες.

Από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Το μεγάλο στοίχημα ήταν να μην πάρουν φωτιά ή ανέβει η θερμοκρασία σε τέσσερα σιλό με πρώτες ύλες που βρίσκονταν πλάι στο σημείο που φλέγονταν και δίπλα από το εργοστάσιο παραγωγής που ευτυχώς σώθηκε. Το ευτύχημα ήταν επίσης πως άλλα έξι μεγαλύτερα σιλό που υπήρχαν ακριβώς δίπλα τους ευτυχώς ήταν άδεια από πρώτες ύλες.

Μέχρι και τη δύση του ήλιου ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν να σβήσουν όλες τις εστίες φωτιάς και να προστατέψουν τέσσερις δεξαμενές που είχαν πρώτες ύλες.

Το σοβαρό συμβάν που έγινε στο εργοστάσιο Pal φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και πυροπροστασίας από τα εργοστάσια και τις βιομηχανίες και ειδικά αυτές που βρίσκονται εντός του αστικού και δασικού περιβάλλοντος.

Την ώρα που γίνεται «σαφάρι» στους πολίτες για να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότατος έλεγχος σε βιομηχανικές μονάδες για να επενδύσουν σε σύγχρονα συστήματα πυρόσβεσης και να έχουν αντιπυρικές ζώνες.

Διαφορετικά το περιστατικό της Pal με εκτεθειμένες εύφλεκτες πρώτες ύλες δεν θα είναι το τελευταίο. Έρευνα και ανακρίσεις για το πως ξεκίνησε η πυρκαγιά και αν τηρούνταν τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας θα κάνει το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Pal θα βρίσκονται όλο το βράδυ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να αντιμετωπίσουν πιθανές αναζωπυρώσεις. Στο σημείο βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Λεωνίδας Μανωλάκος, ο δήμαρχος Κηφισιάς και νέος πρόεδρος της ΣΠΑΠ  Βασίλης Ξυπολιτάς.

Σύμφωνα δε με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά φαίνεται πως ξεκίνησε από μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Κηφισιάπυροσβεστικήφωτιάφωτιά τώραέκρηξηεργοστάσιοειδήσεις τώρα