Ελλάδα|13.06.2024 18:10

Αμοργός: Βίντεο ντοκουμέντο - Η στιγμή που ο αγνοούμενος τουρίστας ξεκινά την πεζοπορία πριν χαθούν τα ίχνη του

Newsroom

Νέα ντοκουμέντα έρχονται στο «φως» για την εξαφάνιση του 59χρονου Αμερικανού τουρίστα, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στην Αμοργό την Τρίτη και έκτοτε αγνοείται. 

Ειδικότερα, στο βίντεο που δημοσίευσε το MEGA φαίνεται ο Αμερικανός τουρίστας να βγαίνει από το δωμάτιο του ξενοδοχείο του και να ξεκινά την πεζοπορία.

Σύμφωνα με το Mega, η διαδρομή  που έκανε όταν χάθηκε θεωρείται βατή και είναι στο κεντρικό σημείο του νησιού, ωστόσο για να τη διανύσει κανείς χρειάζεται πάνω από 4 ώρες καθώς είναι πάνω από 20 χλμ. Τους καλοκαιρινούς μήνες μάλιστα λόγω του καιρού και της θερμοκρασίας η διαδρομή θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητική.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και drone για να χαρτογραφήσουν την ευρύτερη περιοχή και να βρεθούν ίχνη του 59χρονου αστυνομικού.

«Προσπαθώ να βρεθώ στο νησί» λέει η σύντροφος του 59χρονου

«Αυτό που ξέρουμε τώρα είναι ότι ξεκίνησε την πεζοπορία του στις 7 το πρωί εκεί και ήταν 9 το βράδυ στο Λος Άντζελες και θα συναντούσε τον φίλο του στην άλλη άκρη του νησιού στο Κατάκολο και δεν ξέρουμε τι συνέβη», είπε στο MEGA η σύντροφος του 59χρονου Αμερικανού.

«Ήρθαν από άλλα νησιά και τον αναζητούν αλλά τώρα είναι σκοτάδι και το ακυρώνουν επειδή πέρασε η ώρα. Ήρθα μόλις στο σπίτι, στο Λος Άντζελες και προσπαθώ να βρεθώ στο νησί. Έκλεισα πτήση για την Σαντορίνη αλλά οι φίλοι μου είπαν ότι δεν υπάρχει πλοίο για την Αμοργό μέχρι τις 15 του μήνα. Ερχόταν συχνά στο νησί αλλά συγγνώμη είναι πολύ ταραγμένη, ανησυχώ», δήλωσε.

«Τα χέρια μου είναι δεμένα»

Από την πλευρά του, σε κατάσταση ταραχής είναι και ο αδερφός του 59χρονου, o οποίος εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί ο αδερφός του. «Η μεγάλη μου ελπίδα είναι να τον βρούνε και να γυρίσει σπίτι. Δεν ξέρω, τα χέρια μου είναι δεμένα. Βγήκαν έξω για να τον ψάξουν και μετά σκοτείνιασε. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι στον προορισμό του το απόγευμα και δεν ήταν. Ξέρω ότι από τις 7.38 μέχρι το απόγευμα ήταν περίπου 8 ώρες που είχε φως, ήταν μέρα. Έχουν περάσει σχεδόν 3 μέρες και είναι χωρίς νερό. Απλά έχω τρελαθεί», δήλωσε στο MEGA.

Το χρονικό της εξαφάνισης

Σημειώνεται ότι τα ίχνη του Έρικ Κάλιμπετ έχουν χαθεί από το πρωί της Τρίτης 11 Ιουνίου, όταν ξεκίνησε για πεζοπορία από την Αιγιάλη με κατεύθυνση προς Κατάπολα.

Ωστόσο, οι ώρες περνούσαν δίχως να δώσει σημεία ζωής, με αποτέλεσμα ο φίλος του, που τον φιλοξενεί στο νησί, να ανησυχήσει. Αφού δεν απαντούσε στις επαναλαμβανόμενες κλήσεις του, περίπου στις 15:30 δήλωσε στο αστυνομικό τμήμα του νησιού την εξαφάνισή του και στις αρχές σήμανε συναγερμός.

 

Ο άνδρας είχε μιλήσει με την αδερφή του αλλά στην συνέχεια βρέθηκε σε ένα άλλο χωριό, όπου μπήκε σε ένα κατάστημα, πήρε ένα αναψυκτικό και έφυγε. Η υπεύθυνη του καταστήματος προσφέθηκε να του καλέσει ταξί καθώς η διαδρομή ήταν μεγάλη και η ζέστη αφόρητη, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε και συνέχισε την πορεία του.

Η τελευταία επικοινωνία

Η τελευταία επικοινωνία που είχε ο 59χρονος ήταν με την αδελφή του ήταν το πρωί της Τρίτης στις 7.20 όταν της έστειλε φωτογραφία με την πινακίδα από το μονοπάτι.

Δύο ώρες μετά, γύρω στις 9.30 εθεάθη στον Ασφοντυλίτη. Μια περιοχή στα μισά της διαδρομής όπου αγόρασε από ένα μαγαζί αναψυκτικό και συνέχισε την πορεία του.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος στο νησί. «Πέρασε από μια τοποθεσία που λέγεται Ασφοντυλίτης, που είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός. Έχει εκεί ένα εστιατόριο, πέρασε από εκεί και πήρε ένα αναψυκτικό. Μέχρι 9-10 η ώρα είχαμε σημεία ζωής. Από εκεί και πέρα χάθηκε», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Εθελόντρια που συμμετέχει στις έρευνες μιλά στο MEGA  για τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για τον εντοπισμό του. «Σήμερα το πρωί σηκώσαμε drone και ψάχναμε όλες τις πιθανές εκδοχές (μονοπάτια). Δυστυχώς δεν έχουμε βρει κάτι ακόμα».

Τι λέει ο δήμαρχος για τις έρευνες

«Σε λίγο θα κλείσουμε τα δύο εικοσιτετράωρα» είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Αμοργού, αποκαλύπτοντας πως οι Αρχές από την Τετάρτη το μεσημέρι εστιάζουν σε μια περιοχή που είναι αρκετά μεγάλη περιοχή που καλύπτει σχεδόν το ένα τέταρτο του νησιού.

Μιλώντας για τις έρευνες που διεξάγονται με χερσαία, εναέρια και πλωτά μέσα, ο κ.  Ελευθέριος Καραϊσκος επιβεβαίωσε ότι η διαδρομή που φέρεται να ακολούθησε είναι ένα πολυσύχναστο σημείο με χαμηλό βαθμό δυσκολίας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο αγνοούμενος τουρίστας άλλαξε διαδρομή και επέλεξε μια άλλη διαδρομή, πιθανότατα πιο δύσβατη. Μάλιστα, όπως επισήμανε, πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνώριζε το νησί καθώς είχε πάει ξανά.

Αναφορικά με το αν είχε μαζί του κάποιο κινητό τηλέφωνο απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι οι Αρχές αναζητούν τα ίχνη από το στίγμα που τους δίνει η κεραία.

 «Τον καλούσα και στα δύο κινητά και δεν απαντούσε»

Ο 59χρονος πρώην αστυνομικός που είναι κάτοικος Λος Άντζελες ταξίδεψε μέχρι τη χώρα μας και την Αμοργό για να κάνει διακοπές με έναν Έλληνα φίλο του. «Έρχεται χρόνια στην Αμοργό ο συγκεκριμένος. Είχε έρθει με έναν φίλο του, έμεναν στην Αιγιάλη και ήταν να έρθουν να μείνουν στα Κατάπολα, που μένουν συνήθως. Έφυγε ο φίλος του το πρωί με το αμάξι, πήγε στα Κατάπολα  και τον περίμενε. Θα ερχόταν από το μονοπάτι εκείνος», είπε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του φίλου του, ο 59χρονος θα έπρεπε να φτάσει στα Κατάπολα γύρω στις 12 το μεσημέρι. Κάτι που δεν έγινε. Βλέποντας πως η ώρα περνά, ο φίλος του άρχισε να καλεί στα δύο κινητά που είχε πάνω του ωστόσο χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Αμοργόςπεζοπορίατουρίσταςειδήσεις τώραεξαφάνιση