Ελλάδα|17.06.2024 10:35

Αντιπρόεδρος ΔΣΑ: Με ποινή κάθειρξης έως 20 έτη κινδυνεύει ο γνωστός ποινικολόγος που φέρεται να χτύπησε τη σύζυγό του

Newsroom

«O δικηγορικός κόσμος είναι σαστισμένος με αυτή την είδηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θεόδωρος Μαντάς, για τον γνωστό δικηγόρο που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία, ενώ επισήμανε πως ο νόμος για αυτό το αδίκημα προβλέπει ποινή κάθειρξης 5-20 έτη.

Όπως είπε αρχικά ο κ. Μαντάς στον ΑΝΤ1, πρόκειται για μια υπόθεση «δύσκολη και δυσάρεστη». Στη συνέχεια, εξήγησε πως ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός, παρήγγειλε προς τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με αντικείμενο το αν διαπράχθηκαν οι φερόμενες πράξεις, και σε περίπτωση διάπραξης, τη λήψη των απαραίτητων πειθαρχικών μέτρων.

«Ο γιατρός είχε την υποχρέωση να το αναφέρει στην ΕΛ.ΑΣ.»

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν καθυστέρησε ούτε μία μέρα να παρέμβει», τόνισε και συνέχισε:

«Ακολουθήθηκαν οι διατάξεις του νέου νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, ο οποίος όριζε ρητά ότι θα ετίθετο σε εφαρμογή από την 01.05.2024 και μετά. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, ο γιατρός βαρυνόταν με μία ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αναφέρει στην ΕΛ.ΑΣ. ένα τέτοιο περιστατικό. Εξάλλου, η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως, δηλαδή ανεξαρτήτως του αν το θύμα υποβάλλει ή όχι, σχετική έγκληση».

«Ο νόμος προβλέπει κάθειρξη 5-20 χρόνια»

Εφόσον το αδίκημα της δίωξης είναι το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας, τότε προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 5 έως και 20 χρόνια».

Όσον αφορά, τέλος, την πληροφορία για καταγγελία και της προηγούμενης συζύγου για το ίδιο θέμα το 2017, είπε πως: «θα μου επιτρέψετε να μην τοποθετηθώ, εφόσον δεν γνωρίζω κανένα στοιχείο εκείνης της δικογραφίας. Το όνομα του κατηγορούμενου οφείλει να προστατεύεται και να παραμένει απόρρητο, τουλάχιστον μέχρι να του γνωστοποιηθούν σήμερα οι κατηγορίες για τις οποίες διώκεται».

ενδοοικογενειακή βίαΑπόστολος Λύτραςποινή φυλάκισηςδικηγόροςειδήσεις τώρα