Ελλάδα|24.06.2024 10:04

Αγίου Πνεύματος: Λιγότερες φέτος οι αποδράσεις των Ελλήνων - Οι προορισμοί που καλά κρατούν και τα 1.000 ευρώ για Πάρο

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Αρκετά λιγότερες του αναμενόμενου θα είναι οι αποδράσεις των Ελλήνων σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας αλλά και του εξωτερικού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA), Λύσανδρος Τσιλίδης, κατά μέσο οι Έλληνες θα ταξιδέψουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κατά 15% λιγότερο, τόσο σε εγχώριους προορισμούς όσο και στο εξωτερικό, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Είναι εμφανές ότι η ακρίβεια και η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν ως αποτέλεσμα ολοένα και να μειώνεται το ποσοστό των πολιτών που έχει τη δυνατότητα να αποδράσει ένα παραδοσιακό για τους Έλληνες τριήμερο.

«Αναμφισβήτητα, αυτό το 15% αποτελεί μία σημαντική πτώση. Δε θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, από τη στιγμή που κάθε μήνα τα ελληνικά νοικοκυριά λαμβάνουν όλο και υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος και νερού και τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα με τη γενικότερη ακρίβεια. Κυρίως το επισιτιστικό και το ενεργειακό κόστος έχουν αναγκάσει πολλούς Έλληνες να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για διακοπές το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και να μαζεύουν λίγο-λίγο χρήματα, προκειμένου να πάνε ολιγοήμερες διακοπές αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Βέβαια, αυτό το μείον 15% δεν αποτελεί κάποιο ιδιαίτερο πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό, αφού είναι μικρή η ελληνική αγορά. Ολόκληρο το καλοκαίρι οι Έλληνες πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 700.000 ταξίδια», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσιλίδης.

Οι προορισμοί που παρουσιάζουν υψηλότερη κινητικότητα

Ο πρόεδρος της fedHATTA αναφέρεται και στους προορισμούς που παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα το φετινό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τους εγχώριους νησιωτικούς προορισμούς, ψηλότερα στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών βρίσκονται η Σκύρος, τα Κύθηρα, η Κέρκυρα, η Πάρος, η Νάξος, η Κρήτη και τα μικρότερα νησιά του νότιου Αιγαίου καθώς και τα νησιά του νότιου Ιονίου. Σημαντικό μέρος των προτιμήσεων συγκεντρώνει και η Χαλκιδική, η οποία φαίνεται να κρατάει τα πρωτεία, όσον αφορά τους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Αναφορικά με τους Έλληνες που επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκονται η Βουδαπέστη, η Ισπανία, η Τουρκία, η Ιταλία, η Πολωνία και πολλές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης.

Από 300 έως 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο το κόστος για κάθε οικογένεια

Σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινείται το κόστος απόδρασης για μία μέση τετραμελή ελληνική οικογένεια το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της fedHATTA, ανάλογα με τον προορισμό το κόστος ξεκινάει κατά μέσο όρο από τα 300 ευρώ και μπορεί να φτάσει, επίσης κατά μέσο όρο, τα 1.000 ευρώ.

«Ο προορισμός είναι εκείνος που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο αναφορικά με το κόστος. Μία μέση τετραμελή οικογένεια, αν θέλει να πάει για μπάνια στο Λουτράκι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, θα ξοδέψει 300 ευρώ. Το κόστος αυξάνεται στα 500 ευρώ, αν επιλέξει για την απόδρασή του την Αίγινα και θα φτάσει στα 1.000 ευρώ, αν πάει στην Πάρο», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Τσιλίδης.

Τέλος, κατά τον ίδιο, ακόμα και τώρα να προγραμματίσει κάποιος ένα ταξίδι για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, θα καταφέρει να βρει θέση σε μία οργανωμένη εκδρομή ή κατάλυμα σε περίπτωση που το σχεδιάσει μόνος του. Η διαφορά είναι ότι ο προγραμματισμός της τελευταίας στιγμής πιθανότατα θα ανεβάσει το κόστος του ταξιδιού.

ταξίδιαπροορισμοίFedHATTAδιακοπέςΑγίου Πνεύματος