Ελλάδα|18.06.2024 16:56

Ακρίβεια: Νέες αυξήσεις-«φωτιά» στα τιμολόγια ρεύματος - Πού θα φτάσουν οι τιμές

Newsroom

Με νέες αυξήσεις στα πράσινα και κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος απειλούνται χιλιάδες καταναλωτές για τον μήνα Ιούλιο. Η χονδρική τιμή του ρεύματος έχει πάρει και πάλι την ανηφόρα με τις τιμές να κινούνται προς τα 100 €/MWh.

Ειδικότερα, η χοντρική τιμή του Ιουνίου κυμαίνεται έως 96 ευρώ/MWh όταν η μέση τιμή του Μαΐου ήταν στα 81 ευρώ. Η αύξηση είναι 18% και αν η τάση συνεχιστεί ο κίνδυνος για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια είναι ορατός. Ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τις αυξήσεις στο ρεύμα στην τηλεόραση του OPEN, ανέφερε ότι 1η Ιουλίου θα πάρει άλλο 20% η μέση τιμή στο πράσινο τιμολόγιο. Ήταν 15λεπτά θα ξεπεράσει τα 17».

Αλαλούμ με τα τιμολόγια

Την ίδια ώρα αλαλούμ προκαλούν τα χρωματιστά τιμολόγια, με χιλιάδες καταναλωτές να κινούνται από τα πράσινα, στα μπλε ή τα κίτρινα τιμολόγια. Το μοτίβο που καταγράφεται ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του νέου μοντέλου και θέλει τα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια φθηνότερα από τα πράσινα, φαίνεται να συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Η διαφορά μεταβάλλεται μήνα με το μήνα ωστόσο  οι μικρότερες αυξομειώσεις που εμφανίζουν τα κίτρινα τιμολόγια σε σχέση με τα πράσινα, στρέφουν πολλού καταναλωτές που δεν επιθυμούν εκπλήξεις σε αυτά.

Οι τιμές του επόμενου μήνα θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου. 

Σκυλακάκης: Θα παρέμβουμε μόνο αν υπάρχουν μόνιμες αυξήσεις στο ρεύμα

Η εποχικότητα θα συνοδεύει από δω και στο εξής το ηλεκτρικό σύστημα, θα έχουμε, δηλαδή, υψηλότερες τιμές στα τιμολόγια ρεύματος τα καλοκαίρια, χαμηλότερες το φθινόπωρο και την άνοιξη και μεσαίες το χειμώνα ανάλογα τον καιρό. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90.1.

Σε ερώτηση για το εάν θα αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος το καλοκαίρι, ο υπουργός απάντησε πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί κάτι τέτοιο και πως αν υπάρχουν μόνιμες αυξήσεις θα παρεμβαίνει η κυβέρνηση, αν είναι, όμως, προσωρινές και ακολουθεί αποκλιμάκωση με μειωμένες τιμές τότε θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της αγοράς.

Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει σενάριο μόνιμης αύξησης των τιμών, συνέχισε. «Θα έχουμε διακυμάνσεις στις τιμές, και προς τα πάνω και προς τα κάτω και σε αυτό πρέπει να προσαρμοστούμε», είπε χαρακτηριστικά.

αυξήσειςδιακοπή ρεύματοςφωτιάτιμολόγιαακρίβειαειδήσεις τώρα