Ελλάδα|18.06.2024 17:13

Απόστολος Λύτρας: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύλληψής του μετά τον ξυλοδαρμό της συζύγου του

Newsroom

Το φως της δημοσιότητας είδε βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του γνωστού ποινικολόγου, Απόστολου Λύτρα και τη μεταφορά του στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας.

Ο κατηγορούμενος αφέθηκε χθες (17/06) ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο να μην πλησιάζει τη σύζυγό του, την οποία ξυλοκόπησε, όπως ομολόγησε.

Η στιγμή της σύλληψης

Στο βίντεο του MEGA αποτυπώνεται η στιγμή που το περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. καταφθάνει στην ιδιωτική κλινική, στο κέντρο της Αθήνας, ύστερα από κλήση στην Άμεση Δράση του γιατρού που εξέτασε την 37χρονη γυναίκα και διαπίστωσε πως έχει κακοποιηθεί. Ο γιατρός αντιλήφθηκε πως τα χτυπήματα δεν προέρχονταν από πέσιμο στις σκάλες, όπως ισχυρίστηκε και ο Απόστολος Λύτρας, αλλά από άγριο ξυλοδαρμό.

Οι αστυνομικοί βρίσκονταν στο σημείο για 24 λεπτά και στη συνέχεια διακρίνεται ο Απόστολος Λύτρας, δύο γυναίκες και ένας αστυνομικός να κινούνται πεζοί, ενώ από πίσω τους ακολουθεί με μικρή ταχύτητα το περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Απόστολος Λύτρας ζήτησε να τους ακολουθήσει με το αυτοκίνητό του αλλά τελικά συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στο τμήμα Ομόνοιας μέσα στο περιπολικό.

Σύννεφα και συγκρούσεις μετά τις παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά με έγγραφό της προς την ανακρίτρια να διεξαχθεί η κύρια ανάκριση και να προωθηθεί η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο τον γνωστό ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα στο ακροατήριο ως άμεση προτεραιότητα. Αυτή είναι η τελευταία κίνηση του Αρείου Πάγου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, μετά τη χθεσινή παρέμβαση που ζήτησε διερεύνηση των λόγων για την απελευθέρωση του κατηγορούμενου.

Τι αναφέρει ο Άρειος Πάγος

«Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α. Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ..Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ: α) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο».

Δεύτερη παρέμβαση σε δύο ημέρες

Σημειώνεται πώς ήδη είναι σε εξέλιξη η πειθαρχική έρευνα του Αρείου Πάγου για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα που γνωμοδότησαν πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ο κ. Λύτρας μετά την ομολογία του ότι κακοποίησε τη σύζυγό του. Ο λόγος είναι πως πρόκειται για ένα βαρύ κακούργημα και βάσει του ιστορικού ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θεωρούν ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, ενώ επισημαίνουν πως «δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δικαστικές κρίσεις».

Αντιδράσεις για την έρευνα στους δικαστές

Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, που αφορά πειθαρχική έρευνα κατά των δικαστικών που χειρίστηκαν την υπόθεση Λύτρα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Ένωση Δικαστών και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Αυτή είναι μια ακόμα από τις πολλές παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου σε σημαντικές υποθέσεις, όπως η υπόθεση στο Μάτι και η υπόθεση με τον δολοφόνο του 11χρονου κοριτσιού.

Ειδικότερα, ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Αποστόλη Λύτρα αναφέρει: «Η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας που χειρίστηκαν τη δικογραφία σε βάρος κατηγορουμένου δικηγόρου για την πράξη της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλαίσιο κύριας ανάκρισης είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση και γνωρίζουν το αποδεικτικό υλικό και οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν τα κατάλληλα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού σε βάρος του κατηγορουμένου».

Αντίδραση δικηγόρων

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου ως «επικοινωνιακού τύπου».

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, με αφορμή το από 17.6.2024 κοινό Δελτίο Τύπου της Προέδρου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ηγεσία του Αρείου Πάγου, για μια ακόμη φορά, επιχειρεί με επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, που ανακύπτουν σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, κάτι που, άλλωστε, έχει πράξει και κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως στις περιπτώσεις «του κινήματος της πετσέτας», των συμβασιούχων, στο έγκλημα των Τεμπών, στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, στην υπόθεση βιασμού ανηλίκου από τον καθ’ ομολογία δολοφόνο της 11χρονης.

Η πρακτική αυτή δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου και οδηγεί μαθηματικά σε οπισθοδρόμηση και απαξίωση του θεσμού και των λειτουργών του.

Ο πειθαρχικός έλεγχος των δικαστών οφείλει να γίνεται μέσω των θεσμικών διαδικασιών, όπως η Επιθεώρηση Δικαστηρίων και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Η πειθαρχική διαδικασία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην δικαιοδοτική κρίση των δικαστών, η οποία ελέγχεται μέσω των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και πειθαρχικά σε περιπτώσεις αξιόποινης ή αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς.

Δυστυχώς, η επιχειρούμενη υποκατάσταση θεσμικών διαδικασιών και ιδίως της αναποτελεσματικής μέχρι σήμερα λειτουργίας της Επιθεώρησης Δικαστηρίων, μέσω επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεων, προσφέρει αρνητικές υπηρεσίες στη Δικαιοσύνη και οδηγεί σε ραγδαία οπισθοχώρηση της ορθής λειτουργίας της. Ετσι, περιπτώσεις πολιτών, που έχουν προφυλακιστεί και έχουν εκτίσει πολύμηνες ποινές φυλάκισης και στη συνέχεια αθωώθηκαν καθώς επίσης και περιπτώσεις προδήλως παράνομων αποφάσεων εις βάρος της ελευθερίας και της περιουσίας πολιτών δεν έχουν ελεγχθεί από τα θεσμικά δικαστικά όργανα.

Το κύρος της Δικαιοσύνης διαφυλάσσεται με την αυστηρή τήρηση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων και όχι με την επιλεκτικές επικοινωνιακές παρεμβάσεις και την έκδοση Δελτίων Τύπου, ανάλογα με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική επικαιρότητα».

Γιατί δεν προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας

Ποιο είναι όμως το σκεπτικό της απόφασης της ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο τον ποινικολόγο; Οι λειτουργοί εκτίμησαν πως πληροί τις δυο τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για να μην προφυλακιστεί: Δεν είναι ύποπτος φυγής, δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, ενώ ομολόγησε το έγκλημα και ζήτησε ψυχολογική βοήθεια. Παράλληλα και το ίδιο το θύμα στην ανακρίτρια μίλησε για μεμονωμένο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ενώ και η πρώην σύζυγος ανακάλεσε την προηγούμενη καταγγελία της για εξύβριση.

Ποιοι όροι του επιβλήθηκαν

Σχετικά με τους περιοριστικούς όρους που επεβλήθησαν στον γνωστό ποινικολόγο για να αφεθεί ελεύθερος, καλείται να μην μένει στην ίδια στέγη με τη σύζυγό του, του απαγορεύτηκε να την πλησιάζει και ενώ υποχρεούται να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.

Παράλληλα, κατασχέθηκαν και τα δύο όπλα που κατείχε νόμιμα, ενώ αναμένεται να του αφαιρεθεί και η άδεια οπλοφορίας. Μάλιστα, έξω από το σπίτι όπου διέμενε με την σύζυγό του βρέθηκε και περιπολικό.

ειδήσειςδικαστήριοΑπόστολος Λύτραςαστυνομίαενδοοικογενειακή βίαειδήσεις τώρα