Ελλάδα|18.06.2024 23:34

Ενδοοικογενειακή βία: Συγκλονιστική μαρτυρία - «Νιώθεις σαν να σε έχουν ρίξει από ένα αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο»

Newsroom

«Από τα χτυπήματα δεν μπορούσα να καταλάβω από πού ακριβώς αιμορραγούσα», δηλώνει στο στην ΕΡΤ ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, περιγράφοντας τις συγκλονιστικές εμπειρίες της. Η συγκεκριμένη υπόθεση εκδικάστηκε έξι χρόνια αργότερα, ενώ μέσα σε αυτό το βασανιστικά μακρύ διάστημα, ο κακοποιητής επιτέθηκε ξανά στο θύμα.

Βρήκε στήριγμα στον γιατρό της

Μετά από ένα βίαιο περιστατικό που την οδήγησε να ζητήσει ιατρική βοήθεια, κάλεσε την Αστυνομία. Έξι χρόνια πριν από την ψήφιση του νόμου που εξασφαλίζει ακαταδίωκτο στους γιατρούς και νοσηλευτές που καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές, η Ελένη βρήκε στήριξη στη γιατρό που την εξέτασε.

«Με είχε σπρώξει από τις σκάλες με το παιδί στην αγκαλιά μου. Υπήρχαν πολλά περιστατικά που δεν είχα καταγγείλει. Μιλάμε για έναν άνθρωπο με κοινωνική και οικονομική επιφάνεια. Κάλεσα την Αστυνομία, αλλά μου είπαν να πάω στο τμήμα να κάνω μήνυση, ενώ αιμορραγούσα. Εγώ επέλεξα να πάω στο νοσοκομείο λόγω της κατάστασής μου», εξήγησε.

«Έφτασα με αιμορραγία από το αφτί και δεν μπορούσα να καταλάβω αν ήταν από το αφτί ή από το μάτι μου, καθώς δεν έβλεπα από το μάτι. Μια γυναίκα με ρώτησε αν πρόκειται για ξυλοδαρμό από τον σύζυγο και τότε λύγισα και ξέσπασα σε κλάματα. Μου εξήγησε τι έπρεπε να κάνω».

Την ξαναχτύπησε μέχρι να γίνει η δίκη

Ο φόβος την κατέλαβε, και τρομοκρατημένη υπέβαλε μήνυση, καθώς λίγες ημέρες αργότερα υπέστη και δεύτερη επίθεση. Η δίκη έγινε έξι χρόνια μετά και ο κακοποιητής καταδικάστηκε σε δύο χρόνια με αναστολή.

«Σε αυτά τα έξι χρόνια που ήταν ελεύθερος, διέπραξε κι άλλα περιστατικά βίας. Με ξαναχτύπησε. Όταν βρίσκεσαι στο νοσοκομείο χτυπημένη, νιώθεις σαν να σε έχουν ρίξει από ένα αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο», ανέφερε στο ΕΡΤNews το θύμα κακοποίησης.

Πολλά περιστατικά

Το 2023, 9.800 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία, ενώ μόνο τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 οι καταγγελίες ξεπέρασαν τις 6.300.

«Βλέπουμε πολλά περιστατικά και συλλήψεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες καταγγέλλουν τα περιστατικά εντός των χρονικών ορίων του αυτόφωρου, βοηθώντας έτσι την αστυνομία να συλλαμβάνει τους δράστες», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου 20 γυναίκες την εβδομάδα ζητούν να μεταφερθούν σε κάποιο ασφαλές καταφύγιο, ενώ η χρήση του panic button είναι πλέον διαθέσιμη σε όλη τη χώρα.

Τα στοιχεία της Αστυνομίας για τις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας είναι ανησυχητικά. Σε μόλις 48 ώρες καταγράφηκαν 152 περιστατικά και πραγματοποιήθηκαν 97 συλλήψεις, ενώ το panic button εγκαταστάθηκε στα κινητά 31 θυμάτων.

Ελληνική Αστυνομίαειδήσεις τώραενδοοικογενειακή βία