Ελλάδα|18.06.2024 21:19

Απόστολος Λύτρας: Τι απαντούν πηγές της ΕΛΑΣ για τη μεταγωγή του χωρίς χειροπέδες

Ευλαμπία Ρέβη

Στον νόμο αναφορικά με τον τρόπο που διεξάγονται οι μεταγωγές παραπέμπουν πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας ως προς το γεγονός ότι ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας μεταφέρθηκε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων χωρίς χειροπέδες.

Πρόκειται για το Προεδρικό Διάταγμα 141 / 1991 το οποίο αναφέρει τα εξής: «Οι μεταγόμενοι δεσμεύονται με χειροπέδες, με εξαίρεση τους γέροντες, τους ανήλικους, τους κληρικούς και εκείνους για τους οποίους θεωρείται περιττή η χρήση του μέτρου, εξαιτίας σωματικής ανικανότητας, αναπηρίας ή ασθένειας, καθώς και εκείνους οι οποίοι, κατά την κρίση του επικεφαλής της συνοδείας, με βεβαιότητα δεν θεωρούνται ύποπτοι απόδρασης. Όσοι κατά την κρίση του διοικητή ή διευθυντή της Υπηρεσίας που διατάσσει τη μεταγωγή είναι επικίνδυνοι ή ύποπτοι απόδρασης, δεσμεύονται έστω και αν ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες που εξαιρούνται από τη δέσμευση με χειροπέδες».

«Βάσει πρωτοκόλλου έπρεπε να φορά χειροπέδες»

«Ιδιαίτερα για αυτούς που κατηγορούνται πως έχουν διαπράξει κακουργηματικά αδικήματα, πάντα υπάρχει, βάσει πρωτοκόλλου χειροπέδηση διότι τυπικά, κρίνεται ύποπτος φυγής, μέχρι να παραδοθεί – αποδοθεί στην ελληνική δικαιοσύνη», αναφέρει ο Σταύρος Μπαλάσκας στο OPEN και την εκπομπή «Πρωινό Σου Σου».

Επίσης, ο κ. Μπαλάσκας σημείωσε πως και στο παρελθόν υπήρξε αντίστοιχο περιστατικό με δημόσιο πρόσωπο, το οποίο οδηγήθηκε στα δικαστήρια χωρίς χειροπέδες, προκαλώντας σάλο και υπήρξε έγκληση στους αστυνομικούς να τηρείται το πρωτόκολλο.

«Ξενίζει η σκηνοθεσία που έγινε, όχι ότι δεν φορούσε χειροπέδες»

«Αυτό που ξενίζει δεν είναι ότι δεν φοράει ο κ. Λύτρας χειροπέδες. Προφανώς δεν είναι ύποπτος φυγής, ούτε θα μπορούσε να τους ξεφύγει και να τρέξει. Είναι η σκηνοθεσία, εν γνώσει των αστυνομικών, η οποία έληξε με την είσοδό του στο δικαστικό κτήριο», εννοώντας πως είχε στα χέρια του το σακάκι, δήθεν για να κρύψει τις ανύπαρκτες χειροπέδες. «Αυτό είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου», τονίζει ο αστυνομικός αναλυτής.

«Εγώ θα το έκρινα σαν μια ανοησία. Δεν έχει βάση αυτό, δεν έχει λογική. Προφανώς ο κ. Λύτρας κατάφερε και έπεισε τους ανθρώπους πως δεν θα φύγει, επειδή είναι ο Λύτρας», επισήμανε.

Ελληνική ΑστυνομίαΑπόστολος Λύτραςειδήσεις τώραχειροπέδες