Ελλάδα|20.06.2024 15:57

Φωτιά τώρα: Τα νεότερα από τα πύρινα μέτωπα – Μάχη με τις φλόγες

Newsroom

Σε κόκκινο συναγερμό είναι η Πυροσβεστική, σήμερα, Πέμπτη καθώς από το πρωί έχουνε ξεσπάσει δεκάδες φωτιές σε όλη τη χώρα, σε λίγες ώρες, με ισχυρές δυνάμεις να δίνουν μάχη σε πολλά μέτωπα.

Συναγερμός στη Βαρυμπόμπη

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βαρυμπόμπη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η φωτιά έκαψε οικόπεδο με ξερά χόρτα, ενώ η κινητοποίηση των δυνάμεων υπήρξε μεγάλη.

Συγκεκριμένα, για την κατάσβεσή της επιχειρησαν 45 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΟΔΕ, 11 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ. Λόγω της φωτιάς διενεργείται εκτροπή στην οδό Τατοΐου στο ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας».

Φωτιά στη λίμνη Βόλβη – Ήχησε το 112

Φωτιά καίει και σε δασική έκταση σε περιοχή της Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά καίει κοντά στον οικισμό Λίμνη και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Μάλιστα, ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων του οικισμού Λίμνη προκειμένου όλοι να είναι σε ετοιμότητα λόγω της φωτιάς.

Μενίδι 

Σε εξέλιξη είναι και επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Μενίδι Αττικής, με την εικόνα από το μέτωπο να είναι καλύτερη. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση πλησίον της οδούς Κλεισούρας. 

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς επιχειρούν 9 οχήματα της πυροσβεστικής με 18 πυροσβέστες μια ομάδα πεζοπόρων και δυο ελικόπτερα.

Φωτιά σε ρεματιά στον Κόκκινο Μύλο

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και σε χαμηλή βλάστηση στον Κόκκινο Μύλο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε ρεματιά και χαμηλή βλάστηση σε υπαίθριους χώρους κοντά στην οδό Κλεισούρας.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 1 ομάδα ΜΕΤΠΕ και από αέρος 2 ελικόπτερα.

112 στην Αργολίδα

Διάσπαρτες εστίες αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη φωτιά που ξέσπασε χθες στο Ηλιόκαστρο Αργολίδας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, υπάρχουν ενεργές εστίες πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Δάρδιζας.

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στην Δάρδιζα Ερμιόνης προκειμένου να απομακρυνθούν προς Θερμησία και Πετροθάλασσα Ερμιόνης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ο λόγος έκδοσης του 112 οφείλεται στην επιστροφή κατοίκων στα σπίτια τους, ενώ η φωτιά δεν έχει ελεγχθεί.

Στο σημείο επιχειρούν 85 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Ασπρόπυργος 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 11.30 το πρωί σε χαμηλή βλάστηση στο Πάτημα Ασπροπύργου και μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικίες. Για την κατάσβεση της έχουν κινητοποιηθεί 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Ισχυρές δυνάμεις στη Σπάρτη 

Φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 11.40 σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ποταμιά Σπάρτης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει ανατολικά από την περιοχή Ποταμιά, σε απόσταση από τον οικισμό. Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 15 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Κοντά σε διάσπαρτες οικίες οι φλόγες στα Καλάβρυτα 

Ακόμη, λίγο μετά τις 11.40 πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Σιγούνι Καλαβρύτων. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε βόρεια της περιοχής Σιγούνι Καλαβρυτών και βρίσκεται σε απόσταση από τον οικισμό, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες μεμονωμένες κατοικίες. Για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί 42 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 13 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά είναι υπό μερικό έλεγχο. 

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Λαμία 

Επιπλέον, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 12.00 σε αγροτοδασική έκταση στους Κομποτάδες Λαμίας. Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 4ης ΕΜΟΔΕ και 10 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 2 αεροσκάφη. Οι φλόγες είναι  υπό μερικό έλεγχο. 

Ακραίος ο κίνδυνος αύριο για την Αττική

Υπενθυμίζεται πως ακραίος κίνδυνος φωτιάς (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται για αύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, στην Αττική σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Η αυριανή ημέρα είναι πολύ επικίνδυνη, με την περιφέρεια Αττικής να είναι σε συναγερμό ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά για φέτος το καλοκαίρι που ο κίνδυνος είναι κατηγορίας 5.

Παράλληλα, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Αυξημένη ετοιμότητα 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Οδηγίες προς τους πολίτες 

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

ειδήσεις τώραπυροσβεστικήφωτιάφωτιά τώραπυρκαγιά