Ελλάδα|20.06.2024 20:00

Αυτισμός: Το Εξειδικευμένο Γραφείο Υποστηριζόμενης Απασχόλησης για άτομα με ΔΑΦ ξεκίνησε την λειτουργία του

Newsroom

Το Εξειδικευμένο Γραφείο Υποστηριζόμενης Απασχόλησης έχει ως βασικό στόχο την εργασιακή απασχόληση και συμπερίληψη ανθρώπων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος υψηλής και μέσης λειτουργικότητας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Η λειτουργία του ΕΓΥΑ υπάγεται στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) «Διαδρομές» και είναι πιλοτική.

Σημειώνεται ότι φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το Υπουργείο Υγείας, φορέας υλοποίησης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠοΚοιΣΠΕ) και συνδικαιούχος φορέας οι ΚοιΣΠΕ. Το ΕΓΥΑ μέσω μιας εξειδικευμένης επιστημονικής ομάδας και των job coaches παρέχει σε ωφελούμενους, στήριξη και καθοδήγηση, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας, ενώ συνεργάζεται με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ώστε να προκύψει το σωστό «ταίριασμα» υποψήφιου και θέσης εργασίας. Παράλληλα, το ΕΓΥΑ παρέχει την την απαιτούμενη υποστήριξη και ενημέρωση στο οικογενειακό περιβάλλον των ωφελούμενων. Είναι επιτακτική, εξάλλου, η ανάγκη της υποστηριζόμενης απασχόλησης της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας, καθώς, παρά την ικανότητα και καταλληλότητά τους προς εργασία, βιώνουν συχνά εργασιακό και κοινωνικό αποκλεισμό.

Στόχος του ΕΓΥΑ

Σε μια κοινωνία που εξελίσσεται, η βαρύτητα της εστίασης στο ανθρώπινο κεφάλαιο, καθιστά επιβεβλημένη την συμπερίληψη όλων των εργαζομένων που διαθέτουν ταλέντα και δεξιότητες. Όραμά μας είναι να διασφαλίσουμε την πρόσβαση και το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης στην εργασία για τα άτομα με ΔΑΦ, συμβάλλοντας στην συνδιαμόρφωση μιας οργανωσιακής κουλτούρας, κατά την οποία κάθε μέλος μπορεί να προσφέρει ανάλογα με τις ικανότητές που διαθέτει.

Η αύξηση της παραγωγικότητας, η δημιουργία κλίματος συνεργασίας, η μείωση του κύκλου κίνησης εργαζομένων, η άνοδος του ηθικού, η συμβολή στη δημιουργικότητα και την καινοτομία, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, η ανάδειξη της ισότητας και της συμπερίληψης και η βελτίωση της φήμης της εταιρείας είναι μόνο λίγα από τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν εργαζόμενοι και εργοδότες. Η αποτίναξη του στίγματος και η συμπερίληψη, μέσω μιας πραγματικής, αμειβόμενης εργασίας σε περιβάλλον ίσων ευκαιριών συμπυκνώνει τον επιδιωκόμενο ρόλο και το νόημα της δημιουργίας του Εξειδικευμένου Γραφείου Υποστηριζόμενης Εργασίας του Κοι.Σ.Π.Ε «Διαδρομές» για Άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος υψηλής και μέσης λειτουργικότητας.

αυτισμόςειδήσεις τώραειδήσεις