Ελλάδα|20.06.2024 21:11

Φωτιά: Επί ποδός για τον κόκκινο συναγερμό στην Αττική την Παρασκευή - Το μεγάλο στοίχημα της πυροπροστασίας

Κώστας Ασημακόπουλος

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό, στην Περιφέρεια Αττικής, σε Δήμους και σε εθελοντές μετά την έκδοση του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την Παρασκευή 21 Ιουνίου. Για πρώτη φορά μέσα στο 2024 ανακοινώθηκε κατάσταση κόκκινου συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για φωτιά θέτοντας όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στη μέγιστη εγρήγορση.

Προβληματισμός για τα ακαθάριστα σημεία

Με άλλα λόγια αυτά που σχεδίαζαν για πολλούς μήνες το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛ.ΑΣ. και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και τους Δήμους θα δοκιμαστούν και στην πράξη. Δυστυχώς η εμπειρία των προηγούμενων ημερών με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία της Αττικής δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Διαπιστώθηκε πως η ανταπόκριση των πολιτών για καθαρισμούς περιουσιών και επιχειρήσεων έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα αλλά ακόμα θα χρειαστεί να γίνει πολύ δουλειά ώστε να φτάσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Μεγάλες εκτάσεις είναι ακαθάριστες για πολλά χρόνια. Έχουν επιβαρυνθεί με εύφλεκτα υλικά (πλαστικά, ξύλα), οικοδομικά υλικά και προϊόντα κλαδέματος που ευθύνονται για τη γρήγορη μετάδοση πυρκαγιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τη λεωφόρο Βάρης Κορωπίου η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν διάσπαρτα σε οικόπεδα αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που όπως αποδείχτηκε δεν διέθεταν συστήματα πυρόσβεσης και αποθήκευαν εύφλεκτα υλικά σε προαύλιους χώρους χωρίς ασφάλεια.

Στο μάτι του κυκλώνα θα βρεθούν οι μεγάλοι σε έκταση Δήμοι της Αττικής και ειδικά αυτοί που έχουν στην επικράτεια τους μεγάλες δασικές, αγροτοδασικές εκτάσεις και κυρίως χωριά, οικισμούς και κατοικίες εντός ή κοντά σε δάση ή καλλιέργειες. Οι Δήμοι αυτοί είναι οι Μάνδρας Ειδυλλίας, Ωρωπού, Μαραθώνος, Λαυρεωτικής, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Αχαρνών, Φυλής, Παιανίας, Παλλήνης, Σαλαμίνας, Ραφήνας - Πικερμίου.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι εθελοντές που ανήκουν στις εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης και οι οποίες τους προηγούμενους μήνες εντάχθηκαν μαζί με τα οχήματα τους στον ενιαίο μηχανισμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών όπου το γενικό πρόσταγμα το έχει η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με ειδικά μητρώα, πρωτόκολλα ακόμα και στίγματα από GPS για τον καλύτερο και άμεσο προγραμματισμό όλων των πυροσβεστικών οχημάτων, των υποστηρικτικών οχημάτων, υδροφόρες και οχημάτων έργου.

Το μεγάλο στοίχημα της Πάρνηθας

Το μεγάλο στοίχημα όλων είναι η προστασία της Πάρνηθας και η διαφύλαξη των τελευταίων ζωνών που έχουν γλιτώσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές της τελευταίας τριετίας. Συχνές θα είναι οι περιπολίες ενώ θα γίνεται περιπολία και από αέρος με πτήσεις από αεροπλάνα αλλά και drone. Να σημειωθεί πως τους προηγούμενους μήνες όλοι οι Δήμοι έχουν οργανώσει σχέδια εκκενώσεων πληθυσμού και πυροπροστασίας.

Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τα πρώτα λεπτά μετά την έναρξη κάθε πυρκαγιάς είναι τα πιο σημαντικά. Μέσα στο πρώτο δεκάλεπτο πρέπει να έχει υπάρξει οργανωμένη επιχείρηση και μέσα στο πρώτο εικοσάλεπτο να έχουν φανεί αποτελέσματα διαφορετικά εάν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, ξηρασία, έλλειψη υγρασίας και καύσιμη ύλη η κατάσταση γίνεται δύσκολη. Για την Παρασκευή 21 Ιουνίου αναμένονται θερμοκρασίες 26-35 βαθμοί Κελσίου άνεμοι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ και χαμηλά ποσοστά υγρασίας που δεν θα ξεπεράσουν το 30%.

Όσο διαρκούν τα έκτατα μέτρα της Κατάστασης Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) απαγορεύεται η πρόσβαση των πολιτών σε δάση ή σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις, μεγάλα πάρκα και προστατευόμενες περιοχές όπως για παράδειγμα το δάσος του Σχινιά.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανακοίνωση της συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Nα σημειωθεί πως μόνο η Αττική θα έχει στάδιο 5. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) θα έχουν τα Κύθηρα που ανήκουν στην Αττική, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας), η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου).

φωτιάφωτιά τώραειδήσεις τώραπυροσβεστικήΑττική