Ελλάδα|21.06.2024 18:12

Φωτιά τώρα: Οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα – Μάχη της Πυροσβεστικής και μπαράζ από 112

Newsroom

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής (21/6) η Πυροσβεστική, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό. Στις 45 ανέρχονται οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει τη στιγμή που οι άνεμοι πνέουν «λυσσασμένοι», με την Πολιτική Προστασία να είχε σημάνει κόκκινο συναγερμό για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα.

Αυτή τη στιγμή, τα μέτωπα που προκαλούν μεγαλύτερη δυσκολία στους πυροσβέστες, εντοπίζονται στην Αχαΐα, την Αργολίδα,  την Αρκαδία και την Ηλεία.

Φωτιές και στην Αργολίδα - Δραματική η κατάσταση στο Κρανίδι

Η φωτιά στη Λυρκεία Αργολίδας καίει δασική έκταση και για την κατάσβεσή της έχουν ακινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 40 πυροσβέστες, με 2 πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, 3 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος.

Φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή Μελίντρα πάνω από το Κρανίδι: Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 12 πυροσβέστες, 5 οχήματα 1 ελικόπτερο. Το μέτωπο καίει σε χαμηλή βλάστηση. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τις φλόγες να έχουν μπει στο Κρανίδι, ενώ  υπάρχουν αναφορές ότι καίγονται σπίτια.

Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για την περιοχή Πετροθάλασσα Αργολίδας, για απομάκρυνση προς Ερμιόνη.

Συναγερμός στην Αχαΐα

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στην Αχαΐα κοντά στο χωριό Μαστραντώνη όπου πνέουν θυελλώδεις άνεμοι. Το χωριό δεν φαίνεται να κινδυνεύει, ωστόσο έχει σταλεί μήνυμα 112 για προληπτική εκκένωση.

Παράλληλα, εστάλη μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από άλλες δύο περιοχές και συγκεκριμένα την Αγία Βαρβάρα και την Ράχη Αχαϊας.

Αργά το απόγευμα εστάλη SMS από το 112 για απομάκρυνση από την περιοχή Γάλαρο Αχαΐας προς Πόρτες. Αργότερα το απόγευμα μηνύματα του 112 εστάλησαν σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κωστοπουλαίικα και Κάλφας Αχαΐας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάτα.

Ζημιές σε σπίτια στην Αρκαδία

Στην Αρκαδία, η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση στην Μεγαλόπολη και στο σημείο επιχειρούν 13 οχήματα με 51 πυροσβέστες και 3 πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Για την φωτιά στη Μεγαλόπολη ήχησε και το 112 για τους κατοίκους του Χωρέμη, ζητώντας τους να απομακρυνθούν προς την περιοχή Βελιγοστή. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και από το πρωί όλη η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Μεγάλη φωτιά και στο Αλποχώρι Πύργου - Εντολή εκκένωσης, διακοπή κυκλοφορίας

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα και στο Αλποχώρι Πύργου. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί συνδρομή από εναέρια μέσα, τα οποία αναμένεται να επιχειρήσουν σε λίγο, σύμφωνα με το Patrisnews.gr.

Η φωτιά καίει σε διάσπαρτες εστίες με κάποιες από αυτές να είναι κοντά σε σπίτια. Το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι τεράστιο, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.  Άμεσα δόθηκε εντολή εκκένωσης από τα Χανάκια και το Αλποχώρι προς τον Πύργο. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή κυκλοφορίας στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, από τα Χανάκια έως τα και τα Δουνέικα.

 

Φωτιά και στον Μύρτο Κεφαλονιάς

Φωτιά ξέσπασε, πριν λίγη ώρα, στον Μύρτο Κεφαλονιάς σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Η εικόνα στη Στερεά Ελλάδα

Στη Στερεά Ελλάδα, η κατάσταση είναι καλύτερη:

  • Στη Θήβα τα δύο μέτωπα περιορίστηκαν και οι πυροσβέστες προσπαθούν να τα ελέγξουν.
  • Στον Άγιο Σπυρίδωνα Βοιωτίας πρόλαβαν τα χειρότερα σταματώντας τις φλόγες σε αγροτική περιοχή.
  • Στο Γουλέμι της Φθιώτιδας παρά τους ισχυρούς ανέμους, οι πυροσβεστικές δυνάμεις από εδάφους και αέρος προσπαθούν να κόψουν την πορεία στης φωτιάς προς τη θαμνώδη έκταση ενώ αγρότες της περιοχής με αγροτικά μηχανήματα κάνουν ζώνες μέσα στα χωράφια.
  • Στην περιοχή της Παναγίας Πούντα στο Δήμο Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια ένα σκαπτικό μηχάνημα κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί έπεσε σε γκρεμό και πήρε φωτιά. Ο χειριστής του είναι καλά στη υγεία του και έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου για τις πρώτες βοήθειες. Η φωτιά όμως επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε δύσβατη περιοχή και πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να την περιορίσουν με την βοήθεια και ενός ελικοπτέρου που βρίσκονταν στη Θήβα και συνέχισε για τη φωτιά στην Εύβοια.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Ανάβυσσο

Σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκε νωρίτερα η Ανάβυσσος, όπου υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Η φωτιά έκαψε χορτολιβαδική έκταση. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το πύρινο μέτωπο τέθηκε υπό έλεγχο.

Το 112 έστειλε ειδοποίηση προς τους πολίτες προκειμένου να απομακρυνθούν. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι απομακρυνθείτε προς Γλυφάδα», αναφέρει το μήνυμα.

Νωρίτερα το 112 έστειλε μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Δροσοπηγή Κορινθίας

Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην Δροσοπηγή Κορινθίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 13:50 και για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα κι από αέρος 3 αεροσκάφη.

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Λάρισα

Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας έδωσε τέλος στην πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αμφιθέα και που απείλησε επιχείρηση που βρίσκεται στην περιοχή, αλλά και τον οικισμό, σύμφωνα με το larissanet.

Έκτακτη ενημέρωση πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, σήμερα ξέσπασαν μέχρι στιγμής 45 φωτιές στη χώρα. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλειος Βαρθακογιάννης στην έκτακτη ενημέρωση το μεσημέρι της Παρασκευής, τα πύρινα «μέτωπα» σε Μαύρο Λιθάρι και Δροσοπηγή Κορινθίας τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο.

πυροσβεστικήειδήσεις τώραειδήσειςπυρκαγιέςφωτιά τώραφωτιά