Ελλάδα|21.06.2024 22:12

Φωτιά τώρα: Νύχτα αγωνίας και μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία – Η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Φωτιά στην Ηλεία (EUROKINISSI) gallery
Φωτιά στην Ηλεία (EUROKINISSI) gallery
Φωτιά στην Ηλεία (EUROKINISSI) gallery
Φωτιά στην Ηλεία (EUROKINISSI) gallery
Φωτιά στην Ηλεία (EUROKINISSI) gallery
Φωτιά στην Ηλεία (EUROKINISSI) gallery
Φωτιά στην Ηλεία (EUROKINISSI) gallery

Μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα είχαν σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δεκάδες φωτιές ανά την Ελλάδα, με τις σημαντικότερες να καταγράφονται στην Αργολίδα, την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αρκαδία. Αυτή τη στιγμή, όλες οι δυνάμεις επικεντρώνονται στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ηλεία η οποία πέρασε στο νομό από την Αχαΐα και έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική.

Ολονύχτια μάχη με τις φωτιές στην Ηλεία

Κατά τη νυχτερινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανέφερε πως για την κατάσβεση της φωτιάς στην Ηλεία επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 43 οχήματα. Μάλιστα, τραυματίστηκε πυροσβέστης κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης στην Ηλεία.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής ανέφρε πως η φωτιά που πέρασε στην Ηλεία έχει δημιουργήσει ένα μέτωπο άνω των 10 χιλιομέτρων.

Μάχη με διάσπαρτες εστίες στα υπόλοιπα μέτωπα

Κατά τα άλλα, ο κ. Βαθρακογιάννης έκανε λόγο για πολύ βελτιωμένη εικόνα στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα – Αργολίδα, Αρκαδία, Κεφαλονιά, Μεσσηνία, Αγρίνιο- όπου οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες.

Νεκρός άνδρας που βοηθούσε στην κατάσβεση στην Ηλεία

Νωρίτερα, σημειώθηκε τραγωδία όταν ένας 54χρονος από τα Χανάκια Ηλείας, όπου μαινόταν μεγάλη φωτιά, πήγε να βοηθήσει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και πέθανε από αναρρόφηση.

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμείνουν οι κάτοικοι της Ηλείας  που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα με απόφαση του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού που βρίσκονται στους οικισμούς Αλεποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμος ενημερώνει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αναβάλλεται κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Πύργου.

Καταγγέλλει εμπρησμό μέσω του OPEN ο δήμαρχος Πύργου

Μιλώντας στο OPEN, ο δήμαρχος Πύργου έκανε λόγο για εμπρησμό, αναφορικά με τις φωτιές στην Ηλεία. Έκανε λόγο για τέσσερις εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους. «Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ήταν προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ύφεση, έχουν κοπάσει οι άνεμοι, θέλουμε να ελπίζουμε ότι τελείωσε το κακό», πρόσθεσε.

Καλύτερη η εικόνα στο Κρανίδι

Την ίδια στιγμή, στιγμές αγωνίας έζησαν και οι κάτοικοι του Κρανιδίου στην Αργολίδα, καθώς η φωτιά μπήκε μέσα στην κωμόπολη προκαλώντας ζημιές σε σπίτια. Ωστόσο, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της πυροσβεστικής, το μέτωπο περιορίστηκε σημαντικά, ενώ προηγήθηκαν και μηνύματα εκκένωσης.

Κάηκαν σπίτια στη Μεγαλόπολη

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και το βράδυ η εικόνα ήταν αρκετά καλύτερη, καθώς οι άνεμοι είχαν κοπάσει. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 18 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων ώστε να σβήσει το μέτωπο και να μην πλησιάσουν οι φλόγες μέσα στη νύχτα τα χωριά της περιοχής. Οι φλόγες πέρασαν από το χωριό Χωρέμη και έκαψαν 6-7 σπίτια. «Υπάρχουν αρκετές ζημιές. Ο Δήμος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να αποκαταστήσει μόνιμες κατοικίες, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Μιχόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης. Πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι (που κάηκαν τα σπίτια τους) θα φιλοξενηθούν κάπου στη Μεγαλόπολη και αύριο και για όσο θα χρειαστεί». Έχουν εκκενωθεί χωριά της Μεγαλόπολης, όπως Απιδίτσα και Χρούσο Αρκαδίας.

Τα μηνύματα του 112

Ο κ. Βαθρακογιάννης, διευκρίνισε πως οι ριπές του ανέμου σε ορισμένες περιοχές, έφτασαν και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ είπε πως το 112 έστειλε 26 μηνύματα, τα 13 εξ' αυτών στην περιοχή «Μαστραντώνη Αχαΐας».

Αναλυτικά τα μηνύματα 112 που ήχησαν σε πολλές περιοχές:

  • 20:30. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές περ.ιοχές Αντωναίικα και Λάτας απομακρυνθείτε προς Αμαλιάδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών
  • 19:56. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές περιοχές Μαζαράκι, Πρόδρομος, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί & Λαγανάς απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 19:18. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πετραιίκα, Αγραπιδούλα και Μαζαράκι στην Ηλεία απομακρυνθείτε προς Σιμόπουλο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 18:56. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Σκαφιδιά και Άγιος Ηλίας στην Ηλεία απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 18:49. Ενεργοποιήθηκε το 112 για τις περιοχές Βάλβη και Μασουραίικα στην Ηλεία, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε κοντά στην κοινότητα Αλποχωρίου του Πύργου.
  • 18:05. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μυρτιά και Σκουροχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 17:40. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 17:30. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κωστοπουλαίικα και Κάλφας Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Λάτα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 17:30. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Βελίτσες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 16:50. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πετροθάλασσα Αργολίδας απομακρυνθείτε προς Ερμιόνη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 16:50. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Γάλαρο Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Πόρτες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών 
ΑργολίδαΑρκαδίαπυροσβεστική112φωτιά τώραΗλείαφωτιάειδήσεις τώρα