Ελλάδα|22.06.2024 08:01

Φωτιά στην Ηλεία: Σε δύο σημεία η μεγάλη επιχείρηση για κατάσβεση - Επτά εναέρια ρίχτηκαν στη μάχη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Φωτιά στην Ηλεία (EUROKINISSI) gallery
Φωτιά στην Ηλεία (EUROKINISSI) gallery
Φωτιά στην Ηλεία (EUROKINISSI) gallery
Φωτιά στην Ηλεία (EUROKINISSI) gallery
Φωτιά στην Ηλεία (EUROKINISSI) gallery
Φωτιά στην Ηλεία (EUROKINISSI) gallery
Φωτιά στην Ηλεία (EUROKINISSI) gallery

Σε δύο σημεία δίνεται η μεγάλη μάχη με τη φωτιά που ξεκίνησε την Παρασκευή από την Αχαΐα και πέρασε στην Ηλεία.

Η μάχη δίνεται κυρίως στα χωριά Λάτας και Πρόδρομος, την ώρα που υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στην περίμετρο της φωτιάς. Για την κατάσβεση επιχειρούν 120 πυροσβέστες μαζί με τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν από αέρος έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας χρειάστηκε να σταλεί νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση από Λάτα προς Σιμόπουλο.

Οι άλλες πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στην Πελοπόννησο σε Μεγαλόπολη, Κρανίδι, Αργολίδα είναι είτε σε ύφεση είτε έχουν οριοθετηθεί, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να παραμένουν στα σημεία για να αποφύγουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Στο νοσοκομείο πυροσβέστης

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής (21/6) ξέσπασαν νέες εστίες φωτιάς στην περιοχή Ντόμπρινο, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και στα Λασταίικα στην Ηλεία. Σύμφωνα με το Ilialive, άνοιξαν σχεδόν ταυτόχρονα τέσσερις διαφορετικές εστίες στην περιοχή μέχρι τον ποταμό Ιάρδανο. Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή της.

Νωρίτερα, στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης που μετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Εκεί δέχθηκε από τους γιατρούς τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας είναι σε πλήρη ετοιμότητα μετά από σχετική απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Προϊόν εμπρησμού η φωτιά στην Ηλεία»

Για εφιαλτικές στιγμές έκανε λόγο ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, μιλώντας ξεκάθαρα για εμπρησμό. «Πραγματικά περάσαμε εφιαλτικές στιγμές το απόγευμα, οι άνεμοι ήταν δυνατοί» είπε μιλώντας στο OPEN.

Ο δήμαρχος Πύργου μίλησε για τέσσερις εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους. «Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ήταν προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελείωσε το κακό. Περιμένουμε ένα νέο μέτωπο από την Αχαΐα και κατευθύνεται στις ορεινές περιοχές της Ηλείας, έχουν σταματήσει οι άνεμοι, είμαστε σε επιφυλακή, οι κάτοικοι περιμένουν και είναι σε επιφυλακή. Πιστεύουμε να κυλήσει η νύχτα ομαλά, όσο γίνεται δηλαδή», κατέληξε.

Κίνδυνος πυρκαγιάς σε τρεις Περιφέρειες της Ελλάδας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται το Σάββατο (22/6) για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας) και Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας), όπως προκύπτει από τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Πότε πέφτουν τα μποφόρ 

 

Συμφωνά με την πρόγνωση του διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Θεόδωρου Κολυδά,  από την ερχόμενη εβδομάδα τα μποφόρ θα εξασθενήσουν, αλλά δεν αναμένεται κάποια διαφοροποίησή όσον αφορά τη θερμοκρασία. 

«Σήμερα ήταν μία δύσκολη μέρα, από πλευράς εντάσεων των ανέμων, με υψηλές θερμοκρασίες όπου στην Ανδραβίδα και την Καλαμάτα φτάσαμε τους 40 βαθμούς. Την ερχόμενη εβδομάδα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, αλλά θερμοκρασιασκά θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κατά μέσο όρο στους 36 βαθμούς, χωρίς όμως να αποκλείονται τοπικά 39 με 40 βαθμοί όπως είχαμε και σήμερα.Γενικά βαίνουμε σε ένα καλοκαίρι όπου από τις αρχές του βιώνουμε επίμονη και ενοχλητική ζέστη η οποία δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών», έγραψε χαρακτηριστικά. 

Ηλείαπυρκαγιά Ηλείαφωτιάφωτιά τώραειδήσεις τώρα