Ελλάδα|23.06.2024 07:06

«Η αιτία της φωτιάς έχει προκαλέσει οργή στην Ελλάδα» - Κεντρικό θέμα στο BBC η πυρκαγιά στην Ύδρα

Newsroom

H φωτιά που ξέσπασε στην Ύδρα από πυροτεχνήματα που εκτοξεύτηκαν από θαλαμηγό απασχόλησε το BBC. 

Σε ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Tiffany Wertheimer και Danny Aeberhard, επισημαίνεται ότι καταστράφηκε το μοναδικό πευκοδάσος του νησιού. Μνεία γίνεται και στην κοινωνική κατακραυγή, που προκάλεσε το περιστατικό. 

«Πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν από θαλαμηγό στην Ελλάδα προκάλεσαν πυρκαγιά στο νησί της Ύδρας την Παρασκευή. Η φωτιά έκαψε το μοναδικό πευκοδάσος του τουριστικού νησιού, το οποίο βρίσκεται νότια της Αθήνας. Η πυρκαγιά έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο, αλλά με δυσκολία. Καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι που οδηγούν στην παραλία, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να προσεγγίσουν το σημείο από τη θάλασσα, ενώ ελικόπτερα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού» αναφέρει το BBC. 

«Η αιτία της φωτιάς έχει προκαλέσει οργή στην Ελλάδα, η οποία δίνει μάχη ήδη με πολλές πυρκαγιές τη στιγμή, που βιώνει το πρώτο κύμα καύσωνα της χρονιάς», παρατηρεί.

Το βρετανικό μέσο, εστιάζοντας στην κοινωνική κατακραυγή, αναπαράγει δηλώσεις του Δήμαρχου Ύδρας Γιώργου Κουκουδάκη στην ΕΡΤ καθώς και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

«"Είμαστε αγανακτισμένοι που κάποιοι πετούν τόσο ανεύθυνα πυροτεχνήματα σε ένα πευκοδάσος" δήλωσε ο δήμαρχος της Ύδρας, στον ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ. Πρόσθεσε ότι η πόλη θα περιμένει τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας και στη συνέχεια θα προχωρήσει ενδεχομένως σε νομικές ενέργειες κατά των υπευθύνων της θαλαμηγού"» . «"Πλούσιοι με περισσότερα λεφτά παρά μυαλά έγραψε κάποιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης"», συνεχίζει. 

Χειροπέδες στους 13 επιβαίνοντες

Νωρίτερα, συνελήφθησαν  οι13 επιβαίνοντες της θαλαμηγού από όπου εκτοξεύτηκαν τα πυροτεχνήματα και προκάλεσαν φωτιά στην Ύδρα, ενώ τη Δευτέρα πρόκειται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πειραιά. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει και έκθεση κατάσχεσης του σκάφους.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

«Συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) άνθρωποι, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024.

Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά».

Το χρονικό της φωτιάς

Η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Ύδρα και έκαιγε σε δύσβατο σημείο, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος.

Το Λιμενικό προσέγγισε την περιοχή προκειμένου να επιχειρήσουν για την κατάσβεσή της και λίγες ώρες μετά το μέτωπο οριοθετήθηκε.

φωτιάΎδραφωτιά τώραειδήσεις τώραπυροσβεστική