Ελλάδα|24.06.2024 11:26

Αυτοψία OPEN στο Πόρτο Ράφτη: «Βουνά» από ξερά χόρτα και κλαδιά στους δρόμους

Newsroom

Αυτοψία για μια ακόμη φορά έκανε η τηλεόραση του OPEN στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη. Οι εικόνες είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί σε όλη την Αττική και ειδικότερα στην ανατολική Αττική όπου οι ιδιώτες οικοπέδων ενώ έχουν καθαρίσει από τα κλαδιά και ξερόχορτα και τα έχουν μεταφέρει στους κάδους, αυτά παραμένουν στοιβαγμένα για ημέρες στο ίδιο σημείο καθώς οι δημοτικές αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν στον όγκο της ύλης.

«Μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα»

Ερωτώμενος για την επικινδυνότητα αυτών των εικόνων ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρος Γιάνναρος, είπε: «Το να έχουμε τέτοια συγκέντρωση καύσιμης ύλης μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα» είναι επικίνδυνο σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, η οποία για κάποιο λόγο που θα μπει σε μια τέτοια περιοχή που χουμε μίξη αστικού ιστού με το δασικό οικοσύστημα.  ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε»

«Το φαινόμενο έγινε έντονο εξαιτίας του κανονισμού πυροπροστασίας. Εδώ και ένα μήνα κατεβάζουν ολόκληρο το βουνό στη θάλασσα, δηλαδή μπαίνουν οι ιδιοκτήτες καθαρίζουν πλησίον των δασικών τις ιδιοκτησίες τους, και φεύγουν τόνοι φυτικών υπολειμμάτων προς τα κάτω. Αυτό λέει ο νόμος, αλλά εμείς μέχρι πέρσι δεν είχαμε τέτοιου είδους προετοιμασία. Αυτή τη στιγμή είναι τόσο πολύ μεγάλος ο όγκος της φυτική ύλης που δεν μπορούμε πια να ανταποκριθούμε» είπε από την πλευρά της για το φαινόμενο η γγ του Δήμου Μαρκοπούλου, Σοφία Ευστρατίου.

Όσο για το πως αντιμετωπίζουν την κατάσταση δήλωσε «ήδη το προσωπικό μας έχει εξαντληθεί με διπλές και τριπλές βάρδιες, προσπαθούμε να κάνουμε την αποκομιδή όπως - όπως. Έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση όλοι οι Δήμοι να προτείνουμε κάποια μέτρα. Ζητήσαμε την άμεση επέμβαση της Περιφέρειας και να δοθούν κονδύλια να έρθουν ιδιώτες να βοηθήσουν».

Πάρα πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης λόγω των συνθηκών

Ο κ. Γιάνναρος πάντως έκανε λόγω για επικίνδυνο κοκτέιλ καθώς εξήγησε πως το καλοκαίρι αναμένεται πολύ δύσκολο καθώς οι προγνώσεις κάνουν λόγο για μεγάλες θερμοκρασιακές αποκλείσεις άρα είτε θα πάμε σε καύσωνα είτε θα έχουμε σταθερά 37-39».

«Λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα μας ήδη από το τέλος της Άνοιξης είμαστε σε μια κατάσταση που ονομάζουμε περιεχόμενη υγρασία της νεκρής βλάστησης. Αυτό είναι κάτω του 10% στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας και αυτό είναι πάρα πολύ μικρό και υποδεικνύει πάρα πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης και έναρξη δασικής πυρκαγιάς. Φέτος έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς, καθώς έχουμε μπει πολύ δυνατά στο καλοκαίρι» κατέληξε. 

ειδήσεις τώραΠόρτο Ράφτηφωτιάπυρκαγιά