Ελλάδα|24.06.2024 21:41

Φωτιά στην Ύδρα: «Ακούσαμε 10-15 κρότους πριν τη φωτιά, βεγγαλικά δεν είδαμε» - Σοβαρή μαρτυρία

Newsroom

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη φωτιά στην Ύδρα από πυροτεχνήματα θαλαμηγού, που έκαψε το πευκοδάσος του νησιού.

Σύμφωνα με το MEGA, αυτόπτες μάρτυρες, που επέβαιναν σε παραπλέον σκάφος, κατέθεσαν ότι πριν ξεσπάσει η φωτιά άκουσαν κρότους, περίπου 10-15, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είδαν να πραγματοποιείται ρίψη πυροτεχνημάτων.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι είδαν ένα φουσκωτό που ανήκει στη θαλαμηγό να πηγαινοέρχεται στην ακτή, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης, ενώ αργότερα παρατήρησαν έναν πυροσβεστήρα στην άκρη της θαλαμηγού και μία λευκή κηλίδα στη θάλασσα, αγνώστου προελεύσεως.

Υπενθυμίζεται ότι συνελήφθησαν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού, τα οποία πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη, ενώ τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με ενδεχόμενο δόλο για πρόκληση πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι.

Τα πρώτα λόγια του καπετάνιου

Αρνούνται κάθε ανάμειξη το πλήρωμα και ο καπετάνιος της θαλαμηγού «Περσεφόνη» από την οποία φέρεται να έχουν εκτοξευτεί πυροτεχνήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, της 21ης Ιουνίου 2024. 

Και οι 13 κρατούνται προσωρινά ενώ τους ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πειραιά ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο. Σημειώνεται ότι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή την ερχόμενη Τετάρτη.

Καπετάνιος: «Ήμουν στην καμπίνα - Δεν ξέρω ποιος έβαλε τη φωτιά»

«Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά ήμουν στην καμπίνα. Πήρα τηλέφωνο αμέσως όλες τις αρμόδιες αρχές, ανέφερα το συμβάν, ωστόσο δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με το ποιος το προκάλεσε, δεν έχω εμπλακεί σε τίποτα» υποστήριξε ο καπετάνιος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ) Γιώργο Βάλλη, που μίλησε στον ΑΝΤ1, ο καπετάνιος «βρισκόταν σε μία τρέλα», λέγοντας πως «με έχουν μπλέξει σε ένα ζήτημα, για το οποίο δεν έχουμε ευθύνη».

Εντωμεταξύ, οι 17 επιβαίνοντες της θαλαμηγού έφυγαν για το Καζακστάν από το οποίο και κατάγονται αφού πρώτα έδωσαν καταθέσεις για το περιστατικό.

Ο μάρτυρας - κλειδί

Η κατηγορία για τους 13 συλληφθέντες βασίζεται στη μαρτυρία καπετάνιου άλλου σκάφους το οποίο βρισκόταν αρόδου στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού. Ο μάρτυρας υποστήριξε πως είδες μια λάμψη και άκουσε θόρυβο από τη θαλαμηγό εκείνο το βράδυ.

Ο ίδιος έχει δώσει αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στη συνέχεια της υπόθεσης.

Το σενάριο που εξετάζεται - Κατάσχεσαν το σκάφος

Σύμφωνα με το OPEN, οι Αρχές ερευνούν το σενάριο να έγινε χρήση των βεγγαλικών από τη στεριά και να μην ήταν ευθείας βολή φωτοβολίδα. 

Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του λιμενικού.

Την προσωρινή κατάσχεση του σκάφους από όπου «έπεσαν» τα πυροτεχνήματα στην Ύδρα προκαλώντας την πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή του νησιού, ζήτησαν οι εισαγγελικές αρχές.

φωτιάΎδραειδήσεις τώρα