Ελλάδα|25.06.2024 09:40

Φωτιά στην Ύδρα: Ολιγάρχες από το Καζακστάν επέβαιναν στην θαλαμηγό - Δεν εξετάστηκαν καν ως μάρτυρες

Newsroom

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τους υπεύθυνος για την φωτιά που ξέσπασε στην Ύδρα στις 21 Ιουνίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ολιγάρχες από το Καζακστάν επέβαιναν στη θαλαμηγό, από όπου έγινε η χρήση βεγγαλικών, τα οποία ευθύνονται για την φωτιά στο νησί, και μάλιστα δεν έχουν συλληφθεί, ούτε εξεταστεί ως μάρτυρες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τον κατάπλου του γιοτ στη Βουλιαγμένη το μεσημέρι του Σαββάτου και ενώ στην έρευνα για το συμβάν είχαν εμπλακεί Πυροσβεστική και Λιμενικό, τους επετράπη να αποχωρήσουν. Οι ολιγάρχες μάλιστα, μετέβησαν στο αεροδρόμιο στη συνέχεια και έφυγαν από τη χώρα.

Οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν ωστόσο τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού, που αντιμετωπίζουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και την Τετάρτη θα απολογηθούν.

Ποιοι είναι οι ολιγάρχες που επέβαιναν στη θαλαμηγό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη, στη λίστα επιβατών του πολυτελούς σκάφους,  βρίσκονται ισχυροί Καζακστανοί επιχειρηματίες από το περιβάλλον του πρώην προέδρου της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος το 2022 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Καζακστάν με την οικογένειά του.

Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες είχαν διατελέσει επικεφαλής πετρελαϊκών εταιρειών του Καζακστάν και είχαν εμπλακεί σε αμφίβολης νομιμότητας συναλλαγές, όπως περιγράφεται σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου (Organize Crime and Corruption Project – OCCRP). Για τον έναν από τους επιβάτες της θαλαμηγού τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κατάφερε να δημιουργήσει περιουσία που υπερβαίνει τα 400 εκατ. δολάρια.

Μαζί με τους υπόλοιπους 9 ομοεθνείς του νοίκιασαν τη θαλαμηγό για μία εβδομάδας έναντι μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και έκαναν κρουαζιέρα στον Σαρωνικό.

Μετά την τροπή που πήρε το πάρτι της περασμένης Παρασκευής σε όρμο της Ύδρας, με τα πυροτεχνήματα να προκαλούν πυρκαγιά στο νησί, επέστρεψαν στη Βουλιαγμένη και, παρά την έκταση που είχε λάβει η υπόθεση, τους επετράπη να φύγουν.

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες

Στο πλαίσιο της προανάκρισης στο Λιμεναρχείο Υδρας κατέθεσαν ως αυτόπτες μάρτυρες δύο μέλη πληρώματος άλλης θαλαμηγού, που βρισκόταν ελλιμενισμένη. Πρόκειται για τα άτομα που είχαν τα βεγγαλικά και αντιλήφθηκαν πρώτοι την φωτιά, ενώ έσπευσαν να βοηθήσουν.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, άκουσαν αρχικά 15-20 κρότους από τις εκρήξεις των βεγγαλικών που συνοδεύονταν από λάμψεις και μερικά λεπτά αργότερα διέκριναν στον λόφο καπνό και πορτοκαλί χρώμα από τη φωτιά που είχε μόλις ξεσπάσει.

Όταν με το μικρό ταχύπλοο πλησίασαν στο σημείο για να διαπιστώσουν τι συνέβαινε, είδαν τη θαλαμηγό να βρίσκεται αγκυροβολημένη περίπου στα 350 μέτρα από την ακτή και το μικρό βοηθητικό σκάφος να πηγαινοέρχεται στην ακτή μεταφέροντας πίσω στο σκάφος άτομα μαζί με τσάντες παραλίας.

Με βάση όσα είπαν, πιθανολογείται η παρέα των εκμισθωτών του σκάφους να ήταν αυτή που πυροδότησε τα βεγγαλικά από την ακτή, και όχι από τη θαλαμηγό.

Οι ίδιοι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν και την ύπαρξη πυροσβεστήρα στην πρύμνη του σκάφους και κηλίδα λευκού χρώματος στην επιφάνεια της θάλασσας, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβάτες ή το πλήρωμα της θαλαμηγού είχαν προσπαθήσει να σβήσουν ή έστω να περιορίσουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Σημειώνεται πως στους 13 συλληφθέντες ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πειραιά ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο. Σημειώνεται ότι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή αύριο, Τετάρτη.

ΚαζακστάνφωτιάθαλαμηγόςΎδραειδήσεις τώρα