Σειρά παρεμβάσεων από τον Δήμο Αθηναίων για προσβασιμότητα σε όλους
NewsroomΣε μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων προχωρά ο Δήμος Αθηναίων, ώστε να γίνει η πόλη προσβάσιμη προς όλες και όλους, ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, εγκύους, ηλικιωμένους, οικογένειες με καροτσάκια.
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις:
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων & Nevronas: Μαζί για την Εργασιακή Συμπερίληψη Ατόμων με Αναπηρία
Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων εδραιώνει τη συνεργασία της με τον Nevronas για την εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων Υποστηρικτικής Εργασίας, Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης των μη αναπήρων και νευροτυπικών εργαζομένων σχετικά με την Αναπηρία, τη Νευροδιαφορετικότητα, την Προσβασιμότητα και τη Συμπερίληψη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός συμπεριληπτικού εργασιακού χώρου, χωρίς αποκλεισμούς.
Η εξειδικευμένη ομάδα του nevronas.gr, θα ενημερώνει, θα εκπαιδεύει και θα στηρίζει τόσο τους απασχολούμενους με αναπηρία, όσο και τους μη ανάπηρους συναδέλφους τους στην Τεχνόπολη, αλλά και τους υπεύθυνους των τμημάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα και η ομαλή ένταξη εργαζομένων με αναπηρία.
Όσον αφορά, τον τομέα της προσβασιμότητας του δομημένου περιβάλλοντος, οι συνεργάτες του nevronas.gr από την εταιρεία Access Lab - Mapping Solutions for Disability αναλαμβάνουν να μελετήσουν, να αξιολογήσουν και να προτείνουν τις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων να καταστεί ακόμη περισσότερο φιλική στα εμποδιζόμενα άτομα.
Σύσταση ομάδας εργασίας για την προσβασιμότητα και την συμπερίληψη στον Δήμο Αθηναίων
Οι στόχοι της ομάδας εργασίας αυτής είναι: Η δικτύωση με τις οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των ΑμεΑ, η ιεράρχηση των πραγματικών αναγκών και η καταγραφή των ελλείψεων. Η ανάπτυξη σχετικών εφαρμογών για την καθοδήγηση των ΑμεΑ και εμποδιζόμενων πολιτών σε προσβάσιμα πεζοδρόμια, δρόμους πάρκα, πλατείες, χώρους αναψυχής, σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορίου κ.λ.π. Πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να διεκδικηθεί η διάκριση "Αθήνα Ευρωπαϊκή Προσβάσιμη Πόλη" στο πλαίσιο του Access City Award.
Προσβάσιμος Πολιτισμός
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων εγκαινιάζει την παροχή υπηρεσιών Προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής με την έκθεση «Γυναικεία Ζητήματα - Woman's matters», την Πέμπτη 4 Ιουλίου. Οι υπηρεσίες αυτές θα συνεχιστούν και σε άλλες εκθέσεις της Πινακοθήκης από το φθινόπωρο, με ελεύθερη είσοδο με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας.
Αναλυτικά, στις υπηρεσίες θα περιλαμβάνονται: Ακουστικές περιγραφές για τα έργα της έκθεσης, Απτική κάτοψη του χώρου της έκθεσης για ευκολότερη περιήγηση στον χώρο και Πρόγραμμα της έκθεσης σε braille για άτομα με οπτική αναπηρία.
19:00: Ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτρια της έκθεσης Μπία Παπαδοπούλου σε συνεργασία με τον οργανισμό liminal, με στοιχεία ακουστικής περιγραφής και δυνατότητα απτικής διάδρασης με μέρος των έργων.
20:30: Ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτρια της έκθεσης Μπία Παπαδοπούλου με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τον οργανισμό liminal.
Οι περιγραφές των έργων καθώς και συνοδευτικά κείμενα της έκθεσης θα παραμείνουν στη διάθεση του κοινού με οπτική αναπηρία για όλη τη διάρκεια της έκθεσης μέσω κωδικών QR.
Πληροφορίες: 210 5202420 & www.opanda.gr, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτίριο Β': Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο
Πρόγραμμα εκπαίδευσης ΑμεΑ «Ήφαιστος»
Ο Δήμος Αθηναίων είναι ένας από τους πρώτους που εφαρμόζει το πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης «Ήφαιστος». Σκοπός του να ευαισθητοποιήσει τις κοινωνίες να ενσωματώσουν άτομα με αναπηρία σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. Βασίζεται στην αρχή ότι η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα, αλλά διαφορετική ικανότητα, ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία, ανεξάρτητα από τη σωματική ή ψυχική κατάσταση του κάθε ανθρώπου.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να εξοπλίσει τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς του Δήμου Αθηναίων με εξειδικευμένες γνώσεις, να ενισχύσει συστηματικά τις δυνατότητές τους, να αναπτύξει κρίσιμες δεξιότητες και να τους παράσχει τα απαραίτητα εργαλεία, προκειμένου να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές στην αποδοχή και ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας τις συνθήκες καθημερινότητάς τους.
Οι δράσεις του προγράμματος αποσκοπούν ξεκάθαρα στην προσέγγιση, την εκπαίδευση και τον μετασχηματισμό των στάσεων και των συμπεριφορών των μελών της κοινότητας σχετικά με θέματα αναπηρίας. Αποσκοπούν στην προώθηση μιας πιο ισότιμης και αποδεκτής κοινωνικής πραγματικότητας, όπου η ισότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση αποτελούν τα βασικά θεμέλια.
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ).
Σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας τόνισε: «Η Αθήνα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις προσβασιμότητας για πεζούς, με το 44% των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ να δυσκολεύονται να κινηθούν άνετα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης. Εργαζόμαστε εντατικά για να αντιμετωπίσουμε το παράνομο παρκάρισμα, να αποκαταστήσουμε τις ζημιές στα πεζοδρόμια, να δημιουργήσουμε ράμπες και να εγκαταστήσουμε αναβατόρια σε σχολεία. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Αθήνα μια πόλη φιλική και συμπεριληπτική, όπου τα ΑμεΑ και όλα τα άτομα με κινητικά προβλήματα θα μπορούν να κυκλοφορούν, να εξυπηρετούνται και να απολαμβάνουν την πόλη ισότιμα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους».
- H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
- Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
- Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
- Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει