Ελλάδα|26.06.2024 22:21

Φωτιά στην Ύδρα: Οι high profile επιβάτες της θαλαμηγού που έφυγαν από τη χώρα - Δεν κατασχέθηκαν τα κινητά τους

Newsroom

Νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα για τη θαλαμηγό «Περσεφόνη» και τη φωτιά στην Ύδρα, για την οποία έχουν συλληφθεί μέλη του πληρώματος ως υπαίτιοι.

Στη θαλαμηγό το βράδυ του συμβάντος (21/6) φαίνεται πως επέβαινε η... ελίτ του Καζακστάν. Εκτός από τον Κροίσο του Καζακστάν, Ντανιάρ Αμπουλγκάζιν, στη θαλαμηγό βρίσκονταν τραπεζίτες και άλλοι ισχυροί επιχειρηματίες, σύμφωνα με το Mega.

Τα μέλη του πληρώματος φαίνεται πως στις απολογίες τους υποστηρίζουν ότι δεν έχουν σχέση με την πυρκαγιά, ωστόσο, όπως μεταδίδει το ίδιο μέσο παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί οι επιβάτες της θαλαμηγού στην Ύδρα αφέθηκαν ελεύθεροι και αναχώρησαν για την πατρίδα τους.

Οι... high profile καλεσμένοι

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ισχυροί ολιγάρχες από το Καζακστάν, που ανήκουν στο περιβάλλον του πρώην προέδρου της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Μάλιστα, στους επισκέπτες του σκάφους ενδεχομένως να ήταν επτά Καζάκοι και ανάμεσά τους και ο Ντανιάρ Αμπουλγκάζιν, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας.

Στη θαλαμηγό βρισκόταν πιθανότατα και ο Ντίας Σουλεϊμάνοφ, γαμπρός του Αμπουλγκάζιν.

Άλλοι προσκεκλημένοι πιθανολογείται ότι ήταν η Ουμούτ Σαγιαχμέτοβα, διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καζακστάν, της Halyk Bank και ο σύζυγός της, Μπεϊμπέτ Σαγιαχμέτοβ, πρώην κορυφαίο στέλεχος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, KMG International NV, καθώς και η κόρη τους.

Μέλη του πληρώματος ισχυρίζονται πως την ώρα της πυρκαγιάς οι επιβάτες παρακολουθούσαν αγώνα ποδοσφαίρου και στο σκάφος δεν γινόταν καμία γιορτή.

Ίσως τα κινητά των επιβατών να έχουν καταγράψει την έναρξη της φωτιάς

Την ίδια ώρα, η ανακρίτρια έχει ζητήσει αυτοψία στο σκάφος, αλλά και στη δασική περιοχή της Ύδρας, ώστε να εντοπιστούν ίχνη από την εκτόξευση των πυροτεχνημάτων.

Στην πραγματογνωμοσύνη για τη φωτιά που ξέσπασε στη δασική περιοχή του νησιού αναφέρεται πως έπνεαν βόρειοι άνεμοι, ενώ δεν αποκλείεται ταυτόχρονα η πυρκαγιά να ξεκίνησε από την κορυφή του βουνού.

Μάλιστα, ο αστυνομικός δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος μετέδωσε στο Mega πως είναι πιθανό η έναρξη της φωτιάς να έχει καταγραφεί από τα κινητά των επιβατών της θαλαμηγού, κάτι που θα μπορούσε να ανακτηθεί ακόμη και αν τα βίντεο είχαν διαγραφεί, σε περίπτωση που η ΕΛΑΣ είχε κατασχέσει τις κινητές συσκευές.

Τι υποστήριξε ο καπετάνιος

«Αρνούμαι με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την οποιαδήποτε σχέση οποιουδήποτε εκ των επιβαινόντων και του πληρώματος επί του πλοίου, την πλοιαρχία του οποίου έχω, με τη διερευνώμενη πράξη και αναφέρομαι σε όσα από την πρώτη στιγμή λεπτομερειακώς κατέθεσα προανακριτικά. Εγώ ειδοποίησα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας άμεσα στις 22:32 από το κινητό μου τον αριθμό 199 και κατόπιν τον αριθμό 112, όπως μου υποδείχθηκε», ανέφερε στην απολογία του ο καπετάνιος της θαλαμηγού.

«Ουδεμία εορτή επιβατών ή μελών του πληρώματος ελάμβανε χώρα. Οι επιβάτες είχαν δειπνήσει στην Ύδρα νωρίτερα, είχαν επιστρέψει στο πλοίο και βρίσκονταν άπαντες επ’ αυτού, έχοντας ολοκληρώσει την κρουαζιέρα τους στα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού, η οποία είχε ξεκινήσει προ εβδομάδος», συμπλήρωσε.

Ο καπετάνιος  υποστήριξε πως οι Καζακστανοί που είχαν ναυλώσει τη θαλαμηγό δεν έφυγαν νωρίτερα. «Η αναχώρησή τους από τον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε εξαρχής, προγραμματιστεί και ουδόλως τροποποιήθηκε το αρχικώς καθορισμένο πρόγραμμά τους. Η κίνηση της θαλαμηγού υπήρξε σύμφωνη απολύτως με το πρόγραμμα αναχώρησης».

Τα λεγόμενα του διαψεύδουν δύο αυτόπτες μάρτυρές, μέλη πληρώματος άλλης θαλαμηγού, που βρισκόταν ελλιμενισμένη σε διπλανό όρμο της Ύδρας και ισχυρίστηκα πως άκουσαν αρχικά 15-20 κρότους που συνοδεύονταν από λάμψεις, λίγα λεπτά πριν διακρίνουν καπνούς να βγαίνουν από τον λόφο. 

ειδήσεις τώραΎδραφωτιάθαλαμηγόςσκάφος