Ελλάδα|27.06.2024 22:25

Επίθεση με μολότοφ στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου: Η σοκαριστική περιγραφή της Ιωάννας Κλάπα

Newsroom

Με τουλάχιστον 5 μολότοφ επιτέθηκαν οι  κουκουλοφόροι το σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.  Μία μολότοφ έπεσε μέσα στο περιπολικό από το ανοιχτό παράθυρο, τραυματίζοντας τον 42χρονο που τη φρουρούσε. Μιλώντας στους συναδέλφους του  λίγο μετά την επίθεση περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε.

Σοκάρει ο αστυνομικός

«Εμφανίστηκαν ξαφνικά, τρέχοντας, με καλυμμένα χαρακτηριστικά. Πετούσαν τις αναμμένες μολότοφ και από το ανοιχτό παράθυρο κάποιες έπεσαν στο εσωτερικό και εγώ ένιωθα να καίγομαι στα χέρια και το πρόσωπο. Βγήκα όσο μπορούσα πιο γρήγορα από το αυτοκίνητο και οι δράστες συνέχισαν να τρέχουν για να εξαφανιστούν. Οι φλόγες επεκτάθηκαν πολύ γρήγορα στο αυτοκίνητο και στα δέντρα», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Open.

Τι είπε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Από τη φασαρία ξύπνησε και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και βγήκε στο μπαλκόνι να δει τι συμβαίνει, πιστεύοντας ότι έχει ξεσπάσει καβγάς. «Πρώτη φορά είχα ξαπλώσει από τις 12 και άκουσα φωνές. Νόμιζα ότι κάποιοι τσακώνονταν και βγήκα στο μπαλκόνι  να δω τι συμβαίνει. Είδα μία λάμψη και τη φωτιά. Ακριβώς εκεί υπάρχει ένα  μεγάλο δέντρο που φτάνει μέχρι το μπαλκόνι μου. Φοβήθηκα ότι θα πιάσει φωτιά και θα καούν και οι γείτονες γιατί τα κλαδιά φτάνουν μέχρι το σπίτι. Η μολότοφ έπεσε πάνω στον αστυνομικό θα μπορούσε να καεί ζωντανός ο άνθρωπος. Ευτυχώς, σώθηκε αλλά υπέστη εγκαύματα».

Ο 42χρονος είναι εκτός κινδύνου, από τη φωτιά που προκάλεσαν οι μολότοφ υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού σε πρόσωπο και χέρια. 

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση 

Η στιγμή της επίθεσης με μολότοφ στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα καταγράφηκε καρέ καρέ σε βίντεο ντοκουμέντο που δημοσίευσε το MEGA.  Ομάδα επτά ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, φτάνουν στο σημείο πεζή και εκτοξεύουν τις μολότοφ. Η μία εξ αυτών βρήκε στο αυτοκίνητο του αστυνομικού φρουρού που βρισκόταν στην είσοδο του σπιτιού. Το αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες και ο αστυνομικός έπαθε εγκαύματα.

Ψάχνουν σε πυρήνες του αντιεξουσιαστικού χώρου

Σύμφωνα με τη Μίνα Καραμήτρου και την τηλεόραση του OPEN «είναι όμως μια τρομοκρατική επίθεση έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από ένα μεγάλο διάστημα που έχουν ένα τέτοιο τρομοκρατικό χτύπημα».

Επιπλέον, «η ΕΛΑΣ και η αντιτρομοκρατική ψάχνουν σε πυρήνες του αντιεξουστιαστικού χώρου που φαίνεται να έχουν εμφανιστεί ξανά. Μάλλον, μιλάμε για έναν πυρήνα που προσπαθεί τώρα να συγκροτηθεί αν κρίνει κανείς ότι αστυνομικός μιλά για νεαρά άτομα, τα τοποθετεί γύρω στα 17 με 20 χρονών. Η ομάδα ήταν τουλάχιστον 10 ατόμων και σίγουρα θα υπήρχαν και κάποια άτομα που θα είχαν τον ρόλο των υποστηρικτών ακριβώς για να τους ειδοποιήσουν όταν θα έφταναν τα πρώτα περιπολικά και οι πρώτοι μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας» ανέφερε.

Ένα ακόμη πράγμα που προβληματίζει την ΕΛΑΣ είναι ο χρόνος της επίθεσης. Όπως υπογραμμίζει «δεν ήταν άγρια μεσάνυχτα ή ξημερώματα, ήταν μια ώρα που θα έπρεπε να σφύζει από περιπολίες η περιοχή,  παρόλα αυτά όμως κατάφεραν - και αυτό είναι ένα μήνυμα - να το κάνουν το χτύπημα». 

Όσο για τον στόχο, οι αναλυτές της αντιτρομοκρατικής, θεωρούν ότι δεν είναι τυχαίος και «δεν αποκλείεται να τον επέλεξαν και γιατί έχουν να κάνει με ένα δικαστικό και γιατί έχουν να κάνουν με έναν αστυνομικό στόχο, άρα διπλό στόχο».

«Εγκληματικές ενέργειες που υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία»

Την ίδια στιγμή, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοινώσεις τους, καταδικάζουν την επίθεση στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα.

Αναλυτικότερα, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση έξω από το σπίτι της Προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία, μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού» και προσθέτει ότι «η βία, από όπου και αν προέρχεται, δεν έχει θέση στη Δημοκρατία και στο Κράτος Δικαίου».

Παράλληλα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «καταδικάζει απερίφραστα την χθεσινοβραδινή επίθεση από αγνώστους με βόμβες μολότωφ στην οικία της προέδρου του Αρείου Πάγου που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικού φρουρού. Εγκληματικές ενέργειες σε βάρος δικαστικών λειτουργών υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία και στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος φόβου και έντασης εντός του δικαστικού Σώματος ως συνόλου, χωρίς να καταφέρνουν τον σκοπό τους. Με πράξεις βίας δεν κάμπτεται η ελεύθερη βούληση των δικαστών να ασκούν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους».

Άρειος Πάγοςεπίθεσηειδήσεις τώραεπίθεση με μολότοφαστυνομικός