Ελλάδα|29.06.2024 06:49

Παραλία Θαψά: Τσουχτερά πρόστιμα και καθημερινοί έλεγχοι μετά τις τριτοκοσμικές εικόνες με το ελεύθερο κάμπινγκ

Γιάννης Κούσουλας

Τις έντονες αντιδράσεις των ντόπιων και όχι μόνο έχει προκαλέσει οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και δείχνουν εκατοντάδες σκηνές να έχουν στηθεί στην παραλία Θαψά που βρίσκεται στον δήμο Κύμης Αλιβερίου στην Εύβοια. Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας όπου κυριαρχεί το άγριο στοιχείο.

Από παρθένος τόπος, ένας άτυπος καταυλισμός

Η γνωστή και ως «Γαλάζια Λίμνη», που άλλοτε ήταν άγνωστη για τους περισσότερους λόγω της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται και τη δύσκολη πρόσβαση που τη χαρακτηρίζει, δέχεται πλέον χιλιάδες επισκέπτες τα τελευταία καλοκαίρια και αυτό οφείλεται κυρίως στα social media που διαφημίζουν το παρθένο τοπίο ως έναν μοναδικό προορισμό.

Εκτός από τους λουόμενους που καταφθάνουν καθημερινά στην παραλία παρά τη δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και οι κατασκηνωτές που επιλέγουν να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ στο σημείο.

Αποκορύφωμα ήταν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος όπου καταγράφηκαν απίστευτες εικόνες συνωστισμού και καταπάτησης του άγριου τόπου. Σε αυτές φαίνεται τεράστιος αριθμός σκηνών να καλύπτει όλη την παραλία η οποία σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε τα προηγούμενα χρόνια όπου μονάχα ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής γνώριζαν το σημείο και έφταναν εκεί για να πάρουν ανάσες δροσιάς μέσα στο καλοκαίρι.

 

Οι ντόπιοι δεν πλησιάζουν πλέον την παραλία

Οι συγκεκριμένες εικόνες σε συνδυασμό με την αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους ντόπιους οι οποίοι καταδικάζουν τον συνωστισμό και καταγγέλλουν την πρωτοφανή έλλειψη σεβασμού τόσο στον άγριο και παρθένο τόπο όσο και στο νόμο που απαγορεύει το ελεύθερο κάμπινγκ σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

Μάλιστα αναφέρουν πως μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού θυμίζει καταυλισμό τα καλοκαίρια, ενώ ορισμένοι τονίζουν ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν σταματήσει να επισκέπτονται την παραλία κατά την κορύφωση του καλοκαιριού, καθώς πλέον είναι εφικτό να την πλησιάσουν από τον Μάιο μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου και αργότερα όταν πλέον έχει μπει ο Σεπτέμβριος. Αυτό συμβαίνει διότι από τα μέσα Ιουνίου έως και τα τέλη Αυγούστου η παραλία γεμίζει με σκηνές που στήνονται παράνομα στην περιοχή.

Ποιος έχει την ευθύνη;

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρο Τσάπαλο ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κηρύξει την παραλία ως «απάτητη» και πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην υπάρχει οικονομική δραστηριότητα στο τμήμα της που θεωρείται απάτητο. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκταση έχει ενταχθεί και στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.

Αναφορικά με το ελεύθερο κάμπινγκ, η κυβερνητική πλευρά σημειώνει ότι την απαγόρευση του κάμπινγκ οφείλει να τη διασφαλίσει ο δήμος Κύμης Αλιβερίου, ενώ τονίζουν πως ο νόμος για την απαγόρευση είναι γνωστός και βρίσκεται σε ισχύ τα τελευταία 50 χρόνια. Μάλιστα στην αρχή του δρόμου που οδηγεί στην παραλία υπάρχει και ταμπέλα η οποία αναφέρει ότι απαγορεύεται το κάμπινγκ.

Τα πρόστιμα

Αυτό που ζητούν οι ντόπιοι είναι να υπάρχουν καθημερινοί έλεγχοι στην παραλία έτσι ώστε να εντοπίζονται οι παραβάσεις και να κόβονται τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Όπως ανέφερε το υπουργείο οικονομικών, οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται είτε από την Αστυνομία ή από κλιμάκια του αρμόδιου δήμου. Σε κάθε περίπτωση όμως η Αστυνομία δεν δύναται να επέμβει εάν δεν της ζητηθεί από τον δήμο.

Πάντως, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, λόγω των εικόνων που προκάλεσαν αντιδράσεις, ξεκίνησαν και οι πρώτοι έλεγχοι στη «Γαλάζια Λίμνη», ενώ οι Αρχές έχουν επιβάλει και τα πρώτα πρόστιμα που αγγίζουν τα 80 ευρώ για κάθε ημέρα παράνομης κατασκήνωσης. Μάλιστα σημειώνεται ότι οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί.

«Από τον Μάιο φέτος η παραλία εντάχθηκε στον κατάλογο προστατευόμενων παραλιών του Natura και ισχύουν οι ανάλογοι περιορισμοί. Υπάρχει ταμπέλα που αναφέρει ότι απαγορεύεται το κάμπινγκ ωστόσο, ακόμα δεν έχουν μπει πινακίδες Natura  για να ενημερώνεται το κοινό» είπε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της κοινότητας Βιτάλων του δήμου Κύμης Αλεβερίου, Γιάννης Γεραλής.

κάμπινγκειδήσεις τώραΕύβοιαπαραλίαNatura 2000