Ελλάδα|30.06.2024 07:00

Σέριφος: Υπό έλεγχο η φωτιά έπειτα από ολονύχτια μάχη – Ζημιές σε σπίτια και αποθήκες

Newsroom

Υπό έλεγχο τέθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής η μεγάλη φωτιά στη Σέριφο έπειτα από ολονύχτια μάχη. Την ίδια στιγμή και σήμερα Κυριακή είναι υψηλός ο κίνδυνος φωτιάς σε σειρά περιοχών της χώρας.

Σε επιφυλακή

Οπως δήλωσε στo OPEN ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, αυτή τη στιγμή παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής και του δήμου σε επιφυλακή.

Στην πυρκαγιά, αρχικά επιχειρούσε η υπάρχουσα δύναμη του νησιού με τέσσερις πυροσβέστες και ένα όχημα, αλλά και υδροφόρες του δήμου. Ωστόσο τα ξημερώματα της Κυριακής έφτασαν στο νησί από την Σύρο άλλα 3 οχήματα με 7 πυροσβέστες και από την Αθήνα άλλα 11 οχήματα με 22 πυροσβέστες. Ακόμη, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχείρησαν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Μηνύματα από το 112 εστάλησαν τόσο το απόγευμα του Σαββάτου, όσο και το βράδυ, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών Ράμος, Λιβαδάκια, Καράβι και αργότερα των θέσεων Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι να εκκενώσουν προς Λιβάδι

Ο δήμαρχος του νησιού έκανε λόγο για μέτωπο 15 χιλιομέτρων και καμένα σπίτια, αποθήκες, εξοχικά και εκκλησίες.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ ο Κωνσταντίνος Ρεβίνθης τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι μια βιβλική καταστροφή. Το μέτωπο είναι 15 χιλιόμετρα ενεργό στο σύνολό του. Μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Καμένα σπίτια, καμένα εξοχικά, καμένες αποθήκες».

Για τα σπίτια που έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές δήλωσε πως βρίσκονται «από το Καλό Αμπέλι μέχρι τη Βαγιά. Κάποια έχουν καταφέρει και τα έσωσαν οι εθελοντές και οι πυροσβέστες. Κάποια άλλα δεν τα κατάφεραν. Την ίδια ώρα κάποιες εκκλησίες έχουν υποστεί ζημιές».

Ποιες περιοχές θα είναι σε πορτοκαλί συναγερμό

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Σέριφοςφωτιά τώραπυροσβεστικήειδήσεις τώραφωτιά